Omstridt demokrati-forsøg debuterer i Bruxelles

DEMOKRATI: Næsten 1,7 millioner underskrifter bringer EU's første borgerinitiativ helt ind i Unionens beslutningsproces. Men vejen har været lang, og inddragelsen af borgerne bør forbedres, erkender EU-Kommissionen.
Flankeret af hhv. en europaparlamentariker og en EU-kommissær ses her formanden for Right2Water, Anne-Marie Perret.
Flankeret af hhv. en europaparlamentariker og en EU-kommissær ses her formanden for Right2Water, Anne-Marie Perret.Foto: Europa-Parlamentet
Michael Hjøllund

BRUXELLES: Det første borgerinitiativ, hvor EU-borgere gennem en underskriftindsamling sætter en sag på den europæiske dagsorden, fik mandag sin debut på EU's bonede gulve.

Det skete, da gruppen Right2Water med næsten 1,7 millioner godkendte underskrifter i ryggen ved en høring i Europa-Parlamentet præsenterede sit initiativ for offentligheden og EU-lovgiverne.

Dermed har de klaret den sidste hurdle, inden EU-Kommissionen skal melde ud, om de har tænkt sig at lytte til borgerne og stille et egentligt forslag.

"I dag skriver vi en side i historiebøgerne. Dette er en milepæl for det direkte demokrati i Europa," siger en tilfreds formand for Europa-Parlamentets miljøudvalg Mathias Groote.

Fakta
Det Europæiske Borgerinitiativ
Et europæisk borgerinitiativ skal opfordre Europa-Kommissionen til at foreslå lovgivning på områder, hvor EU har beføjelse til det.

Et borgerinitiativ skal have støtte fra mindst én million EU-borgere fra mindst syv af de 28 medlemslande. Der kræves et minimum af underskrivere fra hvert enkelt af de syv lande.

I Danmark kræves 9750 underskrifter.

3551 danskere skrev under på indsamlingen om retten til vand.


Kilde: EU-Kommissionen

Vand er en menneskeret
Sagen, som Right2Water har bragt til Bruxelles, handler om drikkevand.

Rent vand skal være en menneskeret nedfældet i EU's love, og som en konsekvens skal liberalisering af vandforsyningen stoppes, lyder gruppens krav.

Det er klart, at vi i dag glæder os på vegne af demokratiet, men når alt kommer til alt, er det op til EU-Kommissionen at beslutte, hvad man nu vil gøre andet et blot at byde borgerne velkommen.

Bas Eickhout
Europaparlamentariker (Den Grønne Gruppe)

Allerede om formiddagen mødtes repræsentanter fra borgerinitiativet med EU-Kommissionen for at diskutere forslaget. Efterfølgende var frontkvinde Anne-Marie Perret afmålt tilfreds.

"Vores holdning er endnu ikke helt på linje med EU-Kommissionen, men vi føler, at vi bliver lyttet til, og det er et betragteligt skridt allerede," siger hun.

Det Europæiske Borgerinitiativ er et forsøg fra EU's side på at involvere borgerne direkte i beslutningerne, der tages i Unionen.

Dokumentation

Borgerinitiativet Right2Water opfordrer til, at: 

  • EU-institutionerne og medlemsstaterne er forpligtede til at sikre, at alle indbyggere har adgang til rent vand og sanitet.
  • Vandforsyning og forvaltning af resourcer ikke underlægges det indre markeds regler, samt at vandforsyning ikke liberaliseres.
  • EU øger sine bestræbelser på at opnå almen adgang til rent vand og sanitet.

 










0:000:00