Overblik: Her er respektpakkens 16 nye tiltag

AFTALE: Regeringen er sammen med sine blå støttepartier nået til enighed om en ny respektpakke, der blandt andet skærper straffen for overgreb mod offentligt ansatte. Se de 16 nye initiativer her.

Foto: Jens Astrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Respekten for offentligt ansatte skal styrkes, mener regeringen, der onsdag har landet en ny aftale med resten af blå blok.

Aftalen hedder Respektpakke I, og målet er at øge respekten for det fælles og skærpe straffen for vold, trusler og chikane mod personer i offentlig tjeneste og deres familiemedlemmer.

Se pakkens 16 tiltag herunder: 

Skærpet kurs over for optøjer og uroligheder
1. Straffen skal skærpes i sager, hvor der udøves vold og trusler mod personer i offentlig tjeneste i forbindelse med grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden, ved at lægge en tredjedel oven i det nuværende strafniveau.

2. Der skal indføres et skærpet erstatningsansvar i forbindelse med opløb - det vil sige, når politiet har opløst demonstrationer eller forsamlinger. Ledere og anstiftere af opløb skal kunne ifalde erstatningsansvar, uanset om det har været muligt at identificere den eller de deltagere, som har forvoldt den konkrete skade under opløbet.

3. Politiet skal have mere nutidigt videoudstyr, som optimerer politiets muligheder for at sikre dokumentation og identitet på gerningsmænd ved optøjer og andre former for uroligheder.

4. Justitsministeren vil bede anklagemyndigheden om at sikre, at VK-regeringens strafskærpelse for grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden fra 2009 slår fuldt igennem i praksis, og at der altid i denne type sager i videst muligt omfang nedlægges påstand om udvisning af udlændinge.

5. Det skal være muligt for kommuner at yde økonomisk tilskud til tv-overvågning af privatejede arealer i for eksempel udsatte boligområder.

Styrket indsats over for kriminalitet mod personer i offentlig tjeneste
6. Straffelovens særlige regel om vold og trusler mod personer i offentlig tjeneste skal udvides til også at omfatte indirekte trusler for eksempel fremsat gennem tredjemand såsom en kollega eller et familiemedlem, på internettet, på sociale medier eller i pressen. Her er strafferammen otte år, mens den for indirekte trusler mod personer i offentlig tjeneste i dag er to år.

7. Anklagemyndigheden skal have øget fokus på at føre sager, hvor personer i offentlig tjeneste groft og uretmæssigt hænges ud for at have begået ulovligheder.

8. Straffen skal skærpes i sager, hvor der udøves vold eller trusler mod personer i offentlig tjeneste, når overgrebet sker i fritiden som følge af den pågældendes tjeneste, ved at lægge en tredjedel oven i det nuværende strafniveau.

9. Skærpet straf for alle former for kriminalitet, der har baggrund i den forurettedes eller dennes nærmestes udførelse af offentlig tjeneste

10. Straffen for fornærmelig tiltale af personer i offentlig tjeneste skal skærpes, så udgangspunktet fremover bliver en bødestraf på mindst 5.000 kroner mod i dag 3.000 kroner.

Øget respekt for retsvæsenet
11. Der skal gøres øget brug af udeblivelsesdomme, så tiltaltes udeblivelse – og den mangel på respekt, det er udtryk for – ikke står i vejen for en konsekvent strafforfølgning.

12. Der indføres sms-beskeder om retsmøder, så tiltalte ikke kan undskylde sin manglende tilstedeværelse til et retsmøde med en forglemmelse.

13. Udeblivelse fra afsoning i fængsler skal være strafbart, og der indføres derfor bødestraf herfor.

14. Der skal indføres straksafsoning for dømte, som tidligere er udeblevet fra afsoning.

15. Kriminalforsorgen skal have adgang til e-indkomstregistret med henblik på at tjekke, om en kommende indsat modtager sociale ydelser, så det sikres, at der ikke udbetales sociale ydelser til personer, som burde være i fængsel, men ikke møder op til afsoningen.

16. Der iværksættes – i første omgang som en forsøgsordning i tre politikredse – en særlig operativ indsats, der skal styrke politiets muligheder for at gribe ind over for lovovertrædere, som ignorerer bødestraffe og nægter at betale. Samtidig iværksættes der også en særlig indsats over for personer, der for eksempel smider en netop udstedt bødetilkendegivelse væk i politiets påsyn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00