Overblik over udflytning: Hver femte medarbejder er fulgt med

STATUS: Regeringens udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen ser ud til at gå efter planen. 22 procent af medarbejderne er flyttet med.

Blandt udflyttede statslige institutioner er Geodatastyrelsen, der med energi-, forsynings- og klimaministerens deltagelse kunne åbne dørene til det nye domicil i Aalborg 1. november 2016.
Blandt udflyttede statslige institutioner er Geodatastyrelsen, der med energi-, forsynings- og klimaministerens deltagelse kunne åbne dørene til det nye domicil i Aalborg 1. november 2016.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

2.162.

Så mange statslige arbejdspladser er flyttet fra hovedstaden til provinsen som led i regeringens planer om at rykke 3.900 arbejdspladser ud i landet.

Det viser en ny opgørelse fra Innovationsministeriet. Og dermed går det hele efter planen, lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V).

”Det er den største samlede flytning af statslige arbejdspladser nogensinde herhjemme. Derfor er det naturligvis glædeligt, at flytningen skrider fremad som planlagt,” siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

21 ud af 43 institutioner er flyttet
I efteråret 2015 præsenterede den daværende V-regering planen om at flytte næsten 4.000 statslige arbejdspladser fra København og ud i resten af landet med målet om at skabe bedre muligheder for, at staten er til stede i hele landet.

På nuværende tidspunkt er 21 ud af 43 planlagte institutioner kommet på plads i nye lokaler. De øvrige 22 institutioner ventes at være flyttet inden årsskiftet.

”Der er enkelte institutioner, hvis flytning trækker ud, men det er fortsat vores forventning, at hovedparten af de institutioner, som skal flytte fra hovedstadsområdet og ind i resten af Danmark, vil være flyttet inden årets udgang,” siger Sophie Løhde.

Blandt de forsinkede institutioner er Udenrigsministeriets Danida Fellowship Centre med 14 årsværk, der skulle have færdiggjort udflytningen i år, men som nu ser ud til først at kunne afslutte flytningen i 2018.

Derudover er flytningen af Søfartsstyrelsen, Udlændingestyrelsen, Danmarks Akkrediteringsinstitution, Danmarks Evalueringsinstitut, Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum, dele af Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, dele af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen samt dele af Banedanmark forsinket.

22 procent er rejst med
I den nye opgørelse skønnes det, at regningen for udflytningerne bliver billigere end ventet. Konkret lyder nyeste skøn, at det vil koste omkring 870 millioner kroner at flytte institutionerne, hvor planen oprindeligt forventede en pris på 910 millioner kroner.

Ud af de allerede udflyttede arbejdspladser er 22 procent besat af medarbejdere, der enten er flyttet med, eller som pendler.

Som Altinget tidligere har beskrevet, bliver regningen formentlig billigere end ventet, da mange medarbejdere ikke flytter med til provinsen.

Læs mere: Opsigelser gør udflytning billigere

På den måde har myndighederne sparet på de udgifter, der er forbundet med at flytte medarbejdere fra den ene ende af landet til den anden, da stillingerne besættes af nye ansigter.

Opgørelsens skøn over regningen for udflytningerne skal dog tages med et gran salt. Det skyldes, at den ikke medregner de varige meromkostninger, som ser ud til at kunne gøre projektet dyrere end først antaget.

Læs mere: Udflytning af statslige arbejdspladser giver permanent millionregning

I 2018 vil regeringen tage initiativ til endnu flere udflytninger end dem, der allerede er sat i værk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00