Overvismand: Intet akut behov for reformer

ØKONOMI: Dansk økonomi har det godt, og der er ingen brændende platform, som kræver reformer lige nu. Det siger overvismand Michael Svarer. Han mener dog, at der alligevel kan findes gode argumenter for nye reformer.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Fremtiden ser lys ud for dansk økonomi, og det fjerner det akutte behov for reformer.

Det siger overvismand Michael Svarer til TV 2.

"For første gang i mange år er de offentlige finanser, når vi kigger fremad holdbare. Så der er ikke brug for reformer af hensyn til de offentlige finanser. Der er ingen brændende platform, som kræver, at politikerne tager fat lige nu," siger Michael Svarer til TV 2.

Ifølge overvismanden kan Danmark se frem til den bedste vækst i mere end 10 år på 2 procent, hvilket vil resultere i højere løn, større forbrug og nye job.

Regeringen har i sit regeringsgrundlag ellers lagt op til blandt andet en reform af SU-systemet og en hævelse af pensionsalderen. Intentionen er at frigive penge, der skal sikre Danmark mod fremtidige udfordringer.

Læs også: Vælgerne siger nej tak til Løkkes reform-drømme

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understregede de ønsker i sin nytårstale.

"Hvis vi bruger lidt færre penge på SU, så kan vi til gengæld investere mere i viden, uddannelser og kompetencer. Hvis vi, der har kræfterne, bliver lidt længere på jobbet, så kan vi give et rigere Danmark videre til vores børn," sagde han.

Den bebudede reformkurs får dog modvind fra støttepartiet Dansk Folkeparti, der ikke vil være med til at hæve pensionsalderen eller skære i danske studerendes SU.

Selvom økonomien ikke akut har brug for reformer, mener Michael Svarer, at der kan være gode argumenter for at lave dem alligevel. De kan skabe mere frihed i fremtiden og højere velstand, siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00