Debat

Partilederrunde fornyet af TV 2

ANMELDELSE: I sin første daglige anmeldelse af valgkampen konstaterer Altinget.dks chefredaktør Rasmus Nielsen, at TV 2 endnu engang har fornyet genren partilederrunde.
- Værten Cecilie Beck er så jysk, at det gør noget. Der er sikkert én i bæltet ved København, der får whiskyen galt i halsen, når hun taler. Hun er ikke så skarp i de finere politiske nuancer som sit modsvar Kim Bildsøe Lassen på DR, skriver Altinget.dks Rasmus Nielsen i den første anmeldelse af døgnets tv-valgkamp.
- Værten Cecilie Beck er så jysk, at det gør noget. Der er sikkert én i bæltet ved København, der får whiskyen galt i halsen, når hun taler. Hun er ikke så skarp i de finere politiske nuancer som sit modsvar Kim Bildsøe Lassen på DR, skriver Altinget.dks Rasmus Nielsen i den første anmeldelse af døgnets tv-valgkamp.Foto: TV 2
Rasmus Nielsen

Udgiver af Altinget.dk.
Født 7. oktober 1960 i København.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole juni 1983.

Redaktør af EF-Kommissionens nordiske blade 1983-85. Freelance Danmarks Radio 1984-89 (interviewprogrammet Hvorfor nu det?), TV 2/Lorry 1989-93: studievært, redaktør af Set & Sket og ansvarlig for Kommunevalg 1993. Studievært Kommunevalg 2001.

1994-99: Etableret og drevet folketingsredaktion for TV 2-regionerne. Forfatter til Folketingets rapport "Grundlovsdebatten 1999-2003", august 2003
Januar 2000- Startet og udgivet Altinget.dk.

2004: Journalisthøjskolens eJour-pris
2007: Den danske Publicistklubs Jubilæumspris
2010: Bordings Mediepris fra Danske Specialmedier
2015: Den danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris
2017: Bordings Særpris
2018: Den Berlingske Fonds Journalistpris

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Valg formes i aviser, men afgøres i tv. Det er tv, der appellerer til de stærke sanser syn og hørelse, og for alvor kan flytte stemmer, for tv driver vores følelser, der igen i sidste ende bestemmer over intellekt og hånden i stemmeboksen.

Derfor vælger Altinget.dk i denne valgkamp gennem daglige anmeldelser at zoome særligt ind på den massive tv-dækning, skæbnevalg 2011 bliver til dels.

Partilederrunder er valgets konge-tv. Hvert valg fornyer formen - også i år er det som om, at TV 2 i sin produktion er en omgang foran sin økonomisk ellers overlegne storebror DR. TV 2 kan noget med rytmeskift og nærmest tredimensionelle billeder, der får én og anden til at se med.

Opgaven for producer og vært er ellers på forhånd dømt til kedsomhed: Ni stående, talende kroppe fra top-til-tå plus en mindst lige så talende ordstyrer i et studie i halvanden time. Og så handler det ikke engang om bold i mål - men om mål for et land.

Tænk hvor gabende kedeligt partilederrunder var for få år siden, da gråtriste DR-værter sad og talte sekunder i et misforstået minut-tyranni.

Fakta

Rasmus Nielsen, chefredaktør for og udgiver af Altinget.dk siden 2000. Redaktør af politik.tv2.dk 2004-2008. Redaktør TV 2-regionernes Christiansborg-redaktion 1994-1999. Studievært TV 2/Lorry 1990-1993 og valgaften 2001. Selvstændig tv-producent siden 1988.


Kilde: Altinget.dk

TV 2-runden "De ni bud" søndag aften blev tv-mæssigt en succes. Set Up-studiet på Refshalevej i København var fyldt med klappeglade publikummer, der dog heldigvis ikke fik lov sætte flowet i stå med ufokuserede spørgsmål - værter kan stille skarpere og hurtigere på folkedybets vegne.

Værten Cecilie Beck er så jysk, at det gør noget. Der er sikkert én i bæltet ved København, der får whiskyen galt i halsen, når hun taler. Hun er ikke så skarp i de finere politiske nuancer som sit modsvar Kim Bildsøe Lassen på DR, der var knivskarp, da han udfordrede Margrethe Vestager (R), der nu både er til Helle og Barfoed. Men på Kvægtorvet elsker de deres høje, flotte vært, fordi hun er så intens på skærmen. Hun eksponerer.

Bliver valget så tæt som i 1998, kan en cigaret vippe flertallet.

Rasmus Nielsen
Chefredaktør, Altinget.dk

Høje kvinder, små mænd
Apropos højde, er det nu ikke sjovt: Tv-valg 2011 består af to høje kvinder Helle og Margrethe, og to små mænd, Lars og Lars. Det ser helt skævt ud, når de står ved siden af hinanden i studierne. Kvinder, hvor har de magt.

"De ni bud" blev af seerne, der via Facebook blev inviteret lige ind i studiet, kritiseret for, at partilederne kastede for meget mudder på hinanden. Der var afgjort også flere angreb på modstanderne end forsvar for egne synspunkter. Vi blev søndag aften ikke så kloge på, hvad det reelt er, hvert parti vil med Danmark. Det må vi læse på internettets ædlere dele og i avisen.

Aftenens point of no return var, da selveste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) pludselig forlod sin plads og let fnysende gik frem mod sin udfordrer Helle Thorning-Schmidt (S), som så han lige ind i tyrefægterens røde klæde.

Lige dér udlignede TV 2 til 1-1 efter den fatale start fredag formiddag på Marienborg, hvor Løkke lige så målrettet gik over gårdspladsen for at udskrive valget ind i mikrofonerne, der dog i TV 2s tilfælde var tavse som graven. Uha.

VK-ledere i form
Redaktionelt var runden inddelt i få, velvalgte emner som "boligpakke" og "optimismen tilbage". Igen et dejligt scene- og rytmeskift, da Cecilie Beck beder om ja/nej: - Har krisen toppet? Lars & Lars nægtede at svare, mens Villy Søvndal trak trumfen med et: - Nej, det har den kun, hvis vi kommer til.

Generelt klarede VK-formændene sig nu godt i de to store partileder-runder. Lars Barfoed (K) var meget talende og insisterende i sin borgerlige anstændighed på, at vækst i erhvervslivet kan give social tryghed for de svageste. Et ret enkelt budskab at gå til valg på, som man forstår hjemme ved kakkelbordene. Og han er kommet godt fra valgkampens start ved at gå til sin morgen-berlinger med budskabet om, at R og K sammen vil sætte DF uden for indflydelse. Nok er nok med R og K.

Kan hun slå ham?
Lars Løkke elsker bare politik. Og han kan det helt ned i detaljen, ikke mindst når talen - som på DR - kom på brugerbetaling i sundhedsvæsnet. Mens de andre partiledere skændes i uklar retorik og talen i munden på hinanden, er statsministerens autoritet helt uslåelig, når han meddeler: Vi vil ikke øge brugerbetalingen i sundhedsvæsnet.

Hans udfordrer Helle Thorning-Schmidt overskygger alle i star-quality, men hun er ingen improvisator, der ellers kan skabe gyldent momentum i direkte tv. Gi' den gas, Helle. Da du fredag på Christiansborg på spørgsmålet om du vil gå som partiformand, hvis ikke du vinder regeringsmagten kom til at sige: - Vi har kun en b-plan. Nej a-plan, mener jeg! Og straks slog det hen med en stor latter ... så lever hun. Så behøver S-dronningen kun en plan-a for Socialdemokratiet, for så slår hun Lars.

En cigaret kom i vejen
Og så er der vores alle sammens gamle krammebamse, SFs formand Villy Søvndal. Jeg har en beskidt spinidé.

Nu har medierne bygget Villy op i flere år til status på højde med TV-2s Steffen Brandt, og nu bliver han afbrudt i De ni bud, så han næsten ikke får sagt et ord. Er det pay back time? Medierne bygger op - og piller ned. Bygger op og piller ned. Hvor investorer tjener penge på aktieindeksets op- og nedturer, skaber politikernes op- og nedture stof til journalisterne.

Efter TV 2-runden fortsatte DR en direkte sending bag TV 2-studiet med guddommelige billeder af SF-formanden, der aldeles politisk ukorrekt tænder en smøg og pulser løs. Han opsøges af en kameramand on air og dækker som et barn med fingrene i kagedåsen i mormors kolonihavehus sin rygende djævlestang med et appellerede: - Luk linsen, kammerat, det trækker (det var vist i hvert fald, hvad han tænkte, grebet i en moralsk-ulovlighed i 2011, der var ligeså slem som Jørgen Leths forhold til kokkens datter). En partileder der lignede en tyv taget på fersk gerning. Hans spindoktor skulle have stukket ham et rødt æble i stedet, bare i ti minutter, til de var væk fra åstedet.

Venstres frække dust-drenge skal købe de billeder af DR og "tilfældigt" og ledsaget af gode penge fra f.eks. landbruget (tobaksindustrien fyrer næppe op under den hér) lade dem tilflyde f.eks. Kræftens Bekæmpelse, eller hvem der vil have penge for en massiv reklamekampagne i tv og biografer de næste to uger. Hvis de kører billederne med tildækningen af djævlestangen i slow motion og Villys forsøg på at få slukket kameraet, kan det - rigtigt fortalt som historien om utroværdighed, usundhed og forsøg på dækken over egne fejl - koste SF mandater. Bliver valget så tæt som i 1998, kan en cigaret vippe flertallet.

Tv bestemmer
Dér er tv så skånselsløst. Jeg har mødt den rare og nærværende Villy Søvndal mange gange på Store Trappe foran Folketinget, når han ganske uskyldigt nyder en smøg. Dér lever han, og røgen er bare en ligegyldig, nærmest folkelig kulisse. Tv-billeder kan være uretfærdige. Men de bestemmer.

Zap rundt - der er tv-valg overalt. Min daglige anmeldelse vil gøre nedslag på de store begivenheder på TV 2 og DR med supplement fra TV 2-regionerne og partiernes forsøg på YouTube/egne tv-kanaler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00