Pensionsselskab klar med havmølle-milliarder

INVESTERING: PensionDanmark er klar til at skyde penge i energiaftalens havvindmøllesatsning. Det er en attraktiv investering, og vi har gode erfaringer med Anholt-modellen, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen.
PensionDanmark ser gerne pensionspenge investeret i havvindmølleparker.
PensionDanmark ser gerne pensionspenge investeret i havvindmølleparker.
Morten Øyen
Pensionskapitalen kan meget vel være med til at finansiere den grønne omstilling i Danmark. I hvert fald melder PensionDanmark sig interesseret i at investere pensionsmilliarder i energiaftalens havvindmølleprojekter ved Kriegers Flak og Horns Rev.

"Nu skal der først laves et udbud fra Energistyrelsen. Men herfra er meldingen, at vi er interesseret i at udvide vores investeringer i havvindmølleparker," siger adm. direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen.

Attraktiv investering
PensionDanmark har tidligere investeret pensionspenge i havvindmølleparker med gode erfaringer. De grønne investeringer er nemlig blevet god forretning. Investeringsmiljøet de næste mange år ligner at være domineret af meget lav rente og meget uforudsigelige aktiekurser, og det gør de tillokkende at investere i langsigtede energiprojekter.

"Det er en attraktiv investering for os. Vi opnår et afkast, som ligger pænt over obligationsrenten, til en risiko, som er væsentligt lavere end aktieinvesteringer," siger Torben Möger Pedersen.

Samtidig er det nødvendigt for politikerne at tiltrække private investeringer for at nå energiaftalens høje ambitioner.

Fakta

I 2010 investerede PensionDanmark som det første danske pensionsselskab i vedvarende energi i Danmark. Det skete med en investering på 700 mio. kr. i Nysted Havmøllepark. I marts 2011 foretog PensionDanmark så sin til dato største investering i vedvarende energi på 3,8 mia. kr. i havmølleparken ved Anholt, som er færdigbygget i 2013.

Anholt-parken er på 400 MW og anslås ifølge Dong Energy samlet at koste 10 mia. kr. 

Ifølge energiaftalen skal to nye havvindmølleparker bygges inden 2020. 600 MW ved Kriegers Flak og 400 MW ved Horns Rev. De skal udbydes i 2013-2015 med forventet idriftsættelse i perioden 2017-2020. Udbygningen af Horns Rev skal ske først.

"De offentlige kassers muligheder er stærkt begrænsede i øjeblikket, så det er helt afgørende, for at energiaftalens ambitioner bliver indfriet, at det sker gennem inddragelse af privat kapital," siger han.

Allerede en model
Og her har pensionsselskabet allerede erfaringer med en model, som kunne komme i spil igen. PensionDanmark har nemlig tidligere indgået parnetskaber med Dong Energy og blevet medejer af Nysted Havvinmøllepark og sammen med PKA også kommende medejer af den nye Anholt vindmøllerpark.

De offentlige kassers muligheder er stærkt begrænsede i øjeblikket, så det er helt afgørende, for at energiaftalens ambitioner bliver indfriet, at det sker gennem inddragelse af privat kapital.

Torben Möger Pedersen
Adm. direktør PensionDanmark

"Det banebrydende ved vores partnerskabsmodel er, at det er det første eksempel på en model, hvor en pensionsinvestor går ind som direkte medejer af et energianlæg. Normalt investerer pensionsselskaber via fonde og andre instrumenter, men det fordyrende led er vi gået udenom ved at gå ind som direkte investor med en partner som Dong Energy," fortæller Torben Möger Pedersen.

Pensionspengene kan på den måde være med til at sikre, at energiselskabets kapitalbinding bliver reduceret, og kan desuden få betydning for energiselskabets rating og de efterfølgende funding-omkostninger. Modellen har også vakt international opmærksomhed, hvor EU's klimakommissær Connie Hedegaard giver den som eksempel til efterfølgelse - hvilket senest er sket ved verdens hidtil største havvindmøllepark Walney-parken ud for den britiske vestkyst, der er etableret i et samarbejde med Dong Energy og bl.a. en hollandsk pensionskasse.

Erfaringer fra Anholt
Kritiske røster vil dog nok fremhæve, at omkostningsniveauet ved Anholt-parken blev alt for højt. Men det skyldes ikke investeringsmodellen ifølge Torben Möger Pedersen.

"Det skyldes særlige omstændigheder i Energistyrelsens udbudsmateriale, men det er jeg sikker på, alle har lært af. Erfaringerne fra Anholt vil blive inddraget i udbuddene til Kriegers Flak og Horns Rev - det fremgår allerede indirekte af energiaftaleteksten," siger han og påpeger, at der i energiaftalen står, at udbuddet skal ske med størst mulig konkurrence, så den lavest mulige pris kan sikres.

Ifølge energiaftalen er der afsat 12 millioner kroner i 2012-2015 til at styrke indsatsen i forhold til udbud af havmøller.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Möger Pedersen

Formand for CBS, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Fonden Danish Society for Education and Business, Gefion Gymnasium samt Klimapartnerskabet for Finanssektoren, fhv. administrerende direktør, PensionDanmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1984)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00