Debat

Perlevenner vælter Borgen

ANMELDELSE: To 19-årige indvandrerdrenge lægger Borgen ned i deres møde med partilederne. Er der en sprogpris på vej til Pirat tv?
-Hun var dejlig, da hun var ung. Hun er en gammel én, men hun er ok lækker. Nu ligner hun en bandit-agtig én, der kender ok til livet - der kan forstå mange. Hun har en tung hjerne. Der er meget "Yes I can" over hende.
-Hun var dejlig, da hun var ung. Hun er en gammel én, men hun er ok lækker. Nu ligner hun en bandit-agtig én, der kender ok til livet - der kan forstå mange. Hun har en tung hjerne. Der er meget "Yes I can" over hende. Foto: DR, Pirat tv
Rasmus Nielsen

Udgiver af Altinget.dk.
Født 7. oktober 1960 i København.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole juni 1983.

Redaktør af EF-Kommissionens nordiske blade 1983-85. Freelance Danmarks Radio 1984-89 (interviewprogrammet Hvorfor nu det?), TV 2/Lorry 1989-93: studievært, redaktør af Set & Sket og ansvarlig for Kommunevalg 1993. Studievært Kommunevalg 2001.

1994-99: Etableret og drevet folketingsredaktion for TV 2-regionerne. Forfatter til Folketingets rapport "Grundlovsdebatten 1999-2003", august 2003
Januar 2000- Startet og udgivet Altinget.dk.

2004: Journalisthøjskolens eJour-pris
2007: Den danske Publicistklubs Jubilæumspris
2010: Bordings Mediepris fra Danske Specialmedier
2015: Den danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris
2017: Bordings Særpris
2018: Den Berlingske Fonds Journalistpris

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

<img align="left" src="@nyimg=9307@" />Tv-valgkampen er dejligt pluralistisk - er det ikke dét, vi elsker folkestyret for? Jeg sidder ved grundlovens alter i tre uger.

Valgprogrammerne er vidt forskellige - og tak for det. DR har en særlig net-tv-kanal for unge, Pirat tv, hvor flagskibet "Perlevenner" er noget helt specielt. Det er umuligt at indplacere på skalaen fra seriøse TV-a-indslag til vælgermøde med klappepølser på TV 2.

De to charmerende indvandrerdrenge "T" og "Biilo" med arabiske rødder er begge født i Danmark men taler alligevel med den særlige indvandrerdialekt. Et interessant sprogligt fænomen, som også kendes fra de sorte i USA, men det er en anden historie.

I anledning af valget sender dr.dk og senere DR2 serien "Perlevenner på Borgen" med partilederne efter idé og instruktion af journalist Jonathan Herrik (min kones fætter).

Fakta
Rasmus Nielsen, chefredaktør for og udgiver af Altinget.dk siden 2000. Redaktør af politik.tv2.dk 2004-2008. Redaktør TV 2-regionernes Christiansborg-redaktion 1994-1999. Studievært TV 2/Lorry 1990-1993 og valgaften 2001. Selvstændig tv-producent siden 1988.

 


Kilde: Altinget.dk
Foto:

Penge i lommen
Tag nu mødet med K-leder Lars Barfoed eller dét med S-leder Helle Thorning-Schmidt.

Programmerne ruller over skærmen på hver godt ti minutter, og vi får ikke lov at kede os et sekund. For enten er der visuel stimulans - eller sproglig. Det er godt gjort, for man føler sig underholdt og informeret, som havde man investeret en halv time. Unge har travlt - "tak for din tid", som de siger.

I diskussionen om, at fremtidige generationer ikke skal betale for vores overforbrug nu, får drengene det til, at partiet "ikke vil smide regningen i børneværelset". -"Nej, klart nok", er perlevennernes logik, for "børnene river bare regningen i stykker!"

Rasmus Nielsen
Chefredaktør

Drengene ryger vandpibe, mens de læser partiprogram og forbereder sig på det store møde inde på Borgen. Konservativ politik? "Man skal højst betale halvdelen af den sidst tjente krone i skat". Den forstår T og Biilo bare ikke. Til sidst siger den ene: - Jeg har allerede glemt det.

I diskussionen om, at fremtidige generationer ikke skal betale for vores overforbrug nu, får drengene det til, at partiet "ikke vil smide regningen i børneværelset". - Nej, klart nok, er perlevennernes logik, for "børnene river bare regningen i stykker!"

Så den virkelig sjove fra K-programmet: "Pengene ligger bedst i borgernes lommer".

Betyder det, vender og drejer drengene det, at penge i lommen er bedre end i banken? At man ikke kan stole på banken, fordi den tager nogen af pengene?

- De fleste arabere har pengene derhjemme, siger "T".

- I boks? vil "Biilo" vide.

- Nej, i lommen.

Lars Bartær
Vi seere må vente på det store møde mellem drengene og partilederne, for først skal vi klædes på af presselogens nestor, DRs eget kort Henning Olsson. Han forklarer, at Konservative mener, at man skal hjælpe dem, der ikke kan klare sig selv, men at partiet så også mener, at de fleste skal klare sig selv.

Lars Barfoed, på perlesprog "Lars Bartær", bliver spurgt, om det med "penge i lommen" er sorte penge ... Barfoed smiler. Han leger med.

Dejligt når politikerne helt bogstavlig bliver udfordret på de slagord, de bare tror, alle forstår. Men i virkeligheden kan forstås på så mange andre måder end tilsigtet.

Barfoed undrer sig over, at de to musikalske tv-stjerner bare hedder anonyme navne som "T". T? Heller ikke til sidst i programmet får vi at vide, hvad drengene rigtigt hedder. Som det er en uskik med anonyme kilder, er det forkert, at vi ikke kender drengenes identitet. Når de nu begge er 19-årige førstegangsvælgere fra Nørrebro. Ahmed Ali Turki (T) har irakiske forældre, Bilal El Malti (Biilo) libanesiske.

Barfoed-programmet har været vist 1.760 gange på dr.dk, siden det kom på nettet i sidste uge. K-bossen får én af fem stjerner.

Bedre går det nu, hvor jeg er nr. 2.303, der klikker på Perlevennernes stævnemøde med selveste statsministerkandidaten Helle Thorning-Schmidt. De kigger på fotos af hende på valgplakat og partiprogram.

- Hun var dejlig, da hun var ung. Hun er en gammel én, men hun er ok lækker. Nu ligner hun en bandit-agtig én, der kender ok til livet - der kan forstå mange. Hun har en tung hjerne. Der er meget "Yes I can" over hende.

Henning Olsson fortæller inden mødet begejstret om Socialdemokraternes store betydning for Danmark de sidste 100 år, hvortil drengene vil vide, om den er lige så stor som Venstres.

10 års dansk politik fylder meget, når man er 19.

Nå, er det jer

Så sker det:

- Nå, er det jer. Jeg hedder Helle, siger hun som for at signalere, at hun godt ved, at de virkelige stjerner er drengene med eget tv-show.

- Hun er lækker nok, 10 med pil opad. Man kan godt mærke varmen, at hér kommer Danmarks næste statsminister, er drengene enige om bagefter. De kan dog ikke lide, at hun forventer, at indvandrere ikke kun ser deres hjemlands tv men også dansk:

- Hun kan ikke lide paraboler.

Barfoed havde ikke noget kælenavn at skrive i gæstebogen og greb ikke perlen Lars Bartær. Helle er helt med på Gucci-Helle og siger i øvrigt, at hun er god til at tage beslutninger, til at snakke med folk og til at have det sjovt.

Det bliver til fire en halv stjerne ud af fem; den halve, fordi Thorning gerne vil møde drengene igen, hvis hun bliver statsminister. Det ka' de li'.

Svar på intolerance
Perlevennernes besøg på Borgen kan også opleves som tv på DR2 på selve valgdagen. Lad os håbe, at DR den dag også følger drengene fra stemmeurnen, så de - krediteret med fuldt navn - fortæller os lidt om, hvilke tanker de gjorde sig, da de stemte.

Drengene møder alle partiledere pånær DF-frontfiguren Pia Kjærsgaard, som de ikke bryder sig om fra et tidligere møde, så de tager Kristian Thulesen Dahl. Det lykkedes ikke DR at forklare dem, at man skal besvare oplevelsen af intolerance med netop tolerance.

Perlevenner har nu kørt i to år og er en ny generations svar på Hausgaard & Clausen. Bliver de ved, får de vel DRs sprogpris en dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

0:000:00