Debat

Peter Loft: Thyra Frank på pressens selvglade slagtebænk

DEBAT: Det var tydeligt, i det meget omtalte tv-interview med den nyudpegede ældreminister Thyra Frank, at pressens interesse ikke skyldtes sagens substans, men derimod den voldsomme interesse pressen altid nærer for sig selv, skriver Peter Loft.

Det, der gør Thyra Franks udtalelse opsigtsvækkende, er, at hun ikke afleverer et nøje indstuderet, men som regel også indholdsløst svar, mener Peter Loft.
Det, der gør Thyra Franks udtalelse opsigtsvækkende, er, at hun ikke afleverer et nøje indstuderet, men som regel også indholdsløst svar, mener Peter Loft.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Loft 
Tidligere departementschef

Den foreløbig mest skelsættende begivenhed i den nye regerings liv har været ældreminister Thyra Franks udtalelse om, at tålelige forhold på landets plejehjem er kommunernes ansvar.

Denne udtalelse, som faldt som kommentar til en tv-udsendelse, der afdækkede nogle jammerlige forhold på et plejehjem, afstedkom med det samme pushmeddelelser og breaking news-rulletekster; aviserne begyndte at skrive om ministerstorm og om hendes forventelige snarlige afgang, og de mest kreative medier fandt på morsomme øgenavne til den formastelige minister.

Oppositionen har selvsagt heller ikke ligget på den lade side, men straks øjnet en angrebsvinkel på den nye og mandatmæssigt svage regering.

Hvad er det, der gør denne udtalelse så bemærkelsesværdig? Det er ikke, fordi den er forkert. Det er utvivlsomt kommunernes ansvar, at de ældre bliver behandlet godt på plejehjemmene. Det er nok heller ikke, fordi det er et helt nyt problem, eller et problem, som den altid årvågne presse med stor omhyggelighed netop har afdækket. Problemet er vel omtrent så gammelt som de mennesker, det drejer sig om. Men nu skal det altså løses – fem dage efter at ministeren er tiltrådt.

Hvis det er ældreministerens opgave at gøre noget ved forholdene på plejehjemmene, må vi også forlange, at sundhedsministeren sikrer, at vi ikke længere bliver syge, og at transportministeren sørger for, at vi ikke holder i kø på vejene.

Peter Loft

Det, der gør hendes udtalelse opsigtsvækkende, er, at hun ikke afleverer et nøje indstuderet, men som regel også indholdsløst svar. Hun kunne have anvist alle politikeres patentløsning på alle problemer, nemlig at ville søge at finde flere penge.

Men hvis økonomien var årsag til de forhold, som tv-programmet afdækkede, ville alle plejehjem vel være lige dårlige – økonomien er jo et generelt problem. Hun kunne have sagt, at hun straks ville indkalde Kommunernes Landsforening til møde. Men ser KL's bestyrelse ikke fjernsyn? Er ministeren nødt til at sikre sig, at de folkevalgte i kommunerne er deres ansvar bevidst? Skal hun sige til dem, hvad de skal gøre for at få deres forvaltning til at fungere?

Hun kunne også have besluttet at etablere et statsligt tilsyn med kommunerens tilsyn med deres plejehjem – måske endog et klagenævn for at være på den helt sikre side. Kan man ikke løse et problem med borgernes skattepenge, kan man altid søge at bureaukratisere sig ud af problemet.

I virkeligheden holdt tv-interviewet med ministeren op med at dreje sig om de ældres forhold på plejehjemmene efter ganske få sekunder. Herefter drejede det sig om en skarp tv-journalists evne til at få en uprøvet og urutineret minister på glatis, så hun kunne blive gjort til grin og samtidig gjort ansvarlig for et problem, som heller ingen af hendes mange forgængere har kunnet løse – men måske nærmere har været med til at skabe med de mange dokumentationskrav til de ansatte på plejehjemmene.

Pressens interesse skyldes derfor ikke sagens substans, men derimod den voldsomme interesse pressen altid nærer for sine egne gerninger, selvfølgelig nøje fuldt op af politikere, der øjner en taktisk mulighed i ministerens problemer.

Thyra Frank er bemærkelsesværdig på flere punkter. Dels har hun ikke fulgt den sædvanlige karrierevej direkte fra SU til folketingsgage; dels har hun ubestrideligt en indsigt i de forhold, hun er blevet minister for. På det sidste felt adskiller hun sig fra stort alle sine nuværende og forhenværende kolleger.

Det kunne være, at hun af disse årsager ved, at de sædvanlige hurtige, men ernæringsfattige løsninger ikke duer. Det kan endda være, at hendes kendskab til sektoren er så stort, at hun ved, at problemerne ikke løses ved at kaste sig over og udelukkende fokusere på de konkrete sager, som pressen graver frem, men ved at se på de fundamentale vanskeligheder, som er den bagvedliggende årsag til de spektakulære, men forhåbentlig enkeltstående sager. Det gøres næppe på fem dage.

Hvis det er ældreministerens opgave at gøre noget ved forholdene på plejehjemmene, må vi også forlange, at sundhedsministeren sikrer, at vi ikke længere bliver syge, og at transportministeren sørger for, at vi ikke holder i kø på vejene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Loft

Advokat, fhv. departementschef, Skatteministeriet, fhv. folketingskandidat (LA)
cand.jur. (Københavns Uni. 1980)

Thyra Frank

Fhv. ældreminister, MF (LA), fhv. forstander, OK-Hjemmet Lotte (1988-2011)
sygeplejerske (Frederiksberg Sygeplejeskole 1982), diplom i ledelse (Danmarks Sygeplejehøjskole 1991)

0:000:00