Pia Kjærsgaard valgt til ny formand for Folketinget

VALGT: Pia Kjærsgaard er valgt som Folketingets formand. To partier stemte imod. 

Bertel Haarder byder Pia Kjærsgaard velkommen som ny formand for Folketinget, efter hun blev valgt fredag. 
Bertel Haarder byder Pia Kjærsgaard velkommen som ny formand for Folketinget, efter hun blev valgt fredag. Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Cecilie Gormsen

Folketingets nye formand hedder Pia Kjærsgaard. 

Det blev afgjort fredag, da Folketinget skulle stemme om, hvem der skulle overtage posten som ny formand efter Mogens Lykketoft (S). Stifteren og den tidligere formand for Dansk Folkeparti blev valgt med 87 stemmer for, 16 stemmer imod og 8 hverken for eller imod. Enhedslisten og SF havde på forhånd bebudet, at de ikke ville stemme for Pia Kjærsgaard, og heller ikke Alternativet eller Radikale ville lægge stemmer til Pia Kjærsgaard som formand. 

Tidligere på ugen var der drama om fomandsposten. Venstre støttede Pia Kjærsgaard som formand, men Liberal Alliance ville have Dansk Folkeparti til at love at stemme for topskattelettelser, hvis de skulle pege på den tidligere DF-formand. Det ville Dansk Folkeparti ikke love, og dermed var kampen om den prestigefulde formandspost igen åben. Men det hele faldt på plads, da Liberal Alliance blev lovet formandsposten i det magtfulde Finansudvalg, og Konservative også lovede deres stemme på Pia Kjærsgaard. 

Posten som formand for Folketinget regnes blandt de fineste, og vederlaget til formanden svarer til statsministerens. Derudover får Folketingets formand også stillet bil og lejlighed på Christiansborg til rådighed.

Pia Kjærsgaard kommer som formand for Folketinget til at stå i spidsen for præsidiet, der foruden formanden tæller fire næstformænd. De kommer fra Folketingets største partier - dog ikke Dansk Folkeparti, da formanden kommer derfra. Næstformændene er Helle Thorning-Schmidt (S), Kristian Pihl Lorentzen (V), Stine Brix (EL) og Mette Bock (LA). Dermed har Folketingets fem største partier plads i ledelsen, som får assistance af fem tingssekretærer fra samme partier.

Pia Kjærsgaard bliver den første kvindelige formand for Folketinget. Dog har der tidligere været en anden kvindelig parlamentsformand i Danmark, da socialdemokraten Ingeborg Hansen i 1950 blev valgt til formand for Landstinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00