Debat

Politiformand: Vi går et usikkert år i møde

DEBAT: 2016 ser ud til at blive et benhårdt år for politiet, skriver Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet. Han efterspørger langsigtede løsninger på flygtningekrisen og en kurs for dansk medlemskab i Europol.

Politikerne mangler langsigtede løsninger på, hvordan vi håndterer flygtningekrisen. Det går ud over politiets arbejde, skriver Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet. 
Politikerne mangler langsigtede løsninger på, hvordan vi håndterer flygtningekrisen. Det går ud over politiets arbejde, skriver Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet. Foto: Politiforbundet.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Oxfeldt
Forbundsformand Politiforbundet

Jeg kan ikke huske, at jeg er gået ind til et nyt år med større usikkerhed omkring, hvad de næste 12 måneder vil bringe. 2016 er det store spørgsmålstegns år. Det er usikkerhedens år. I stor skala.

Vi står med et EU-/Schengen-projekt, som enten kan ramle sammen, finde sine egne ben eller måske genskabes som en mindre version for Euro-kernelandene.

Alt dette påvirker os, påvirker samfundet, påvirker velfærdsstaten og påvirker alle, som arbejder med borgerservice. Hvor stor en vægt kan velfærdsstaten bære – og kan den rumme en flygtningekrise, som fortsætter uændret eller vokser gennem hele 2016?

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Hvor er de langsigtede løsninger?
Kan vi samarbejde os ud af problemerne – eller holder vi fast i nationalstatsløsninger med skrappere regler og grænselukning? Her i februar ved vi det ikke. Det kan gå alle veje. Og det er skræmmende og ærgerligt. For vi skal samarbejde over grænser. Vi skal stå sammen om løsninger.

Men jeg synes, politikerne i Europa i for høj grad lader usikkerheden drive udviklingen. Vi mangler det forkromede fælles fodslag mod en langsigtet løsning. Hvor er visionen og den klare retning, som skaber tryghed og ro? Usikkerhed er ikke godt for et samfund. Det er ikke godt for de myndigheder, som skal holde et samfund kørende. 

Vi står i uvished til livet omkring udviklingen ved grænsen - med stikprøvekontroller som forlænges måned for måned.

Claus Oxfeldt
Formand for Politiforbundet

For politiet, som er mit område, er det skadeligt. Vi står i uvished til livet omkring udviklingen ved grænsen – med stikprøvekontroller, som forlænges måned for måned. Men afventende. Der er skruet planer sammen for det store beredskab, vi følger udviklingen tæt, men vi ved ikke, om det skal sættes i værk, eller for den sags skyld om der er langsigtede løsninger.

Vi ved blot, at det vil presse os helt ekstremt, og uvisheden omkring, hvad der vil ske, gør det næsten værre. Vi ved, at 2015 var et benhårdt år for politifolk, som holdt gejsten og loyaliteten højt ved udsigten til, at det nok var midlertidigt. I 2016 kan det blive værre. Det bliver nok værre.

Samme tendenser i nabolande
I landene omkring os ser vi samme tendenser. Politiet i Sverige og Tyskland, vore vigtige nabolande, er i knæ eller ligger næsten ned som følge af en flygtningekrise, der ikke har medført øgede ressourcer. Den skal løses med overtræk på et timeregnskab, som allerede var massivt i underskud. Præcis som i Danmark.

Her betaler vi for underskuddet ved at trække endnu større veksler på de politiansatte, der i forvejen er nået til kanten med hensyn til stress og et presset familieliv. Vi mangler stadig de 600 politifolk, som er sparet væk siden 2011 og så de mange hundreder ekstra, som skal til blot for at gabe over opgaverne og globaliseringen. I Sverige mangler de også 90.000 skolelærere! 

Herhjemme er det også den offentlige sektors varme hænder, som arbejder på overtid og pt. spejder (forgæves) efter løsninger og samarbejde, som viser lys for enden af tunnelen.

Det er svært at få øje på. Der er sådan en mærkelig ånd a la tiden før 1. verdenskrig, hvor udviklingen tog over fra politikerne, og lige pludselig stod verden med et ragnarok, ingen havde set komme, og i en tid hvor man troede, alle krige var fortid, fordi verden var blevet klogere, bedre uddannet, human, teknologisk revolutioneret, sundere og fornuftigere.

Ingen kurs for Europol-samarbejdet
Vi savner en kurs. Politiet savner en kurs. Også for Europol-samarbejdet. Efter afstemningen 3. december ved ingen endnu, om Danmark kan komme med i samarbejdet, hvornår og hvordan, eller om vores helt nødvendige samarbejde er gået fløjten, og andre som Eurojust vil vælte som dominobrikker i forlængelse heraf.

Det er en retspolitisk usikkerhed, som er utilstedelig.

Jeg synes allerede, det tegner til, at indenrigspolitiske drillerier og pegenfingre risikerer at ødelægge forhandlingerne. Hvor er den samlende ånd og fælles strategi for at løse et problem, alle ønsker løst? Nemlig at bevare Danmark så tæt på centrum af Europol som muligt. Sådan kunne jeg blive ved.

2016 er usikkerhedens år. Det er et år, som slider urimeligt på de mange mennesker, som står i frontlinjen og løfter borgerservice og velfærd. De har fortjent bedre. De har fortjent politikere, som samarbejder nationalt og henover grænserne for at vise vejen frem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Oxfeldt

Områdechef for sikkerhed, Kriminalforsorgen Hovedstaden, fhv. formand, Politiforbundet
politiassistent (1990), diplomuddannelse i ledelse (UCC. 2012)

0:000:00