Politik på hovedet: En onsdag på Nørrebro tog borgerne magten tilbage

INITIATIVRET: I en fyldt Nørrebrohal blev de politiske roller onsdag eftermiddag vendt på hovedet. Her var det borgerne, der talte, mens politikerne lyttede. For borgerne har grebet retten til selv at definere de politiske udfordringer for deres område. 

Tommy Schou Christesen afkræver Anne Mee Allerslev (R) svar på, om hun vil samarbejde med Medborgerne.
Tommy Schou Christesen afkræver Anne Mee Allerslev (R) svar på, om hun vil samarbejde med Medborgerne.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Carsten Terp Beck-Nilsson

På rad og række sidder de. Lige foran scenen. Linet op efter partibogstav.

Medborgerne er en ny organisation. Det er vigtigt at vise politikerne, at de er nogen, der skal tages alvorligt.

Neil Jameson
Direktør, Citizens UK

Det har de prøvet før. Men i dag er de otte kandidater til kommunalvalget i København ikke kommet for at tale. De er her for at lytte.

Til en forsamling af unge og ældre, mænd og kvinder med en verden af forskellige udtryk, holdninger og etniciteter. Fællesnævneren er, at de er borgere på Nørrebro og i Nordvest. Et område, der lige nu mest er kendt for kugler, der fyger om ørerne, og skældsord, der fyger gennem luften.

Men i dag i Nørrebrohallen er de gået sammen på tværs af forskelligheder om at ændre det belastede område til det bedre. Og i dag er det dem, der sætter dagsordenen. Borgerne er værterne. Det er dem, der er festens midtpunkt. Og politikerne er gæster.

Det er vildt sindssygt. Jeg er helt kulret.

Ruth Gøjsen
Forkvinde, Medborgerne

Et opgør med magtesløsheden
”Det er vildt sindssygt. Jeg er helt kulret.”

Der er to timer, til arrangementet starter. Og Ruth Gøjsen ligner en kvinde, der har svært ved at være i sin egen krop. Hendes øjne skinner, som om nogen havde slået et helt livs juleaftener sammen til én gigantisk fest. Og nu er det partytime.

”Jeg er helt vildt spændt og forventningsfuld. Vi har arbejdet på det her siden 2014, og lige pludselig kan det lade sig gøre,” siger forkvinden for Medborgerne, som står bag dagens politiske kampfest, Stemmer fra Nørrebro-Nordvest.

Det er tre år siden Ruth Gøjsen, Michael Wulff og Andreas Lloyd tog hul på de første spæde samtaler om at starte en borgeralliance. Et fællesskab, der skulle gøre op med en stigende følelse af magtesløshed og give borgerne redskaber til at tage magten over deres egen tilværelse tilbage.

Diversitet i praksis. [Foto: Rasmus Flindt Pedersen]

 

Første skridt var finansieringen. Den faldt på plads sidste år med en bevilling på 1,9 millioner kroner fra TrygFonden.

Herefter fulgte træning af community organizers, lange møderækker med organisationer, som i forvejen er aktive i området og senest en såkaldt lyttekampagne, hvor 3.000 borgere er blevet spurgt, hvordan de oplever tilværelsen i det nordvestlige hjørne af København.

Kvintessensen af de tre års tanker, samtaler og hårdt arbejde er tre mærkesager, som de otte kandidater skal præsenteres for senere i dag ved et stramt styret politisk arrangement af en type, Danmark aldrig før har set.

Kæmpe problem, hvis folk ikke møder op
Omkring os er flittige hænder i gang med at pynte Nørrebrohallen op med røde, blå og hvide balloner. En tekniker er i færd med at teste lydanlægget og sikre sig, at videoskærmen over scenen virker, da en flok børn kommer marcherende ind, to og to med hinanden i hænderne.

To lærere dirigerer børnene fra Lygtens Skole op på scenen, hvor de tager opstilling til en lydprøve på eftermiddagens optræden. Og med ét brager Kim Larsens ”Jutlandia” ud mod hallens mure. Mere energisk end smukt. Men sært gribende alligevel.

Ruth Gøjsen behøver ikke at udtale ordet: ”Nååårh.” Hendes ansigt siger det hele. Børnene er også medborgere. Og på en måde er det mere dem end nogen andre, det hele handler om.

Lidt betuttede så de ud. Men børnene fra Lygtens Skole sang igennem. [Foto: Rasmus Flindt Pedersen]

 

Bag os knokler frivillige med Medborgernes logo klistret på bluserne med at få stole og borde på plads.

200 stole er stillet op. På forhånd, men Medborgerne har flere i baghånden. Det er bedre at vente med at stille dem op, til man kender fremmødet. Hellere fyldte rækker end tomme pladser, lyder kalkulen.

”Vi har fået flere end 200 tilmeldinger på forhånd. Men det er svært at vide, om folk kommer. Det er et kæmpe problem, hvis folk ikke møder op,” siger Ruth Gøjsen.

Magt er vigtig
Den analyse deler Neil Jameson.

For 29 år siden startede han en lignende borgeralliance i Bristol. Det har udviklet sig til en magtfuld landsdækkende organisation, der laver store politiske arrangementer, såkaldte assemblies, flere gange om året.

I dag er Neil Jameson direktør for Citizens UK og samtidig mentor for den spirende borgeralliance i Danmark.

”Fremmødet er essentielt,” siger han:

”Medborgerne er en ny organisation. Det er vigtigt at vise politikerne, at de er nogen, der skal tages alvorligt. Det er vigtigt at vise, at de har magt.”

Magt er et stærkt ord, understreger Neil Jameson, og for nogle også et skræmmende ord.

”Mange foretrækker at tale om indflydelse – især i et meget afslappet og dæmpet samfund som det danske. Men det er vigtigt at blive fortrolig med magten og lære at bruge den, for det er den faktor, der afgør, om man taber eller vinder de kampe, man udkæmper for nogle mennesker, som man gerne vil hjælpe,” siger han.

De kriminelle skal væk fra gaderne
I salen viser Ruth Gøjsens bekymringer sig at være ubegrundede. Et kvarter før start er alle stole besat, og flere må hentes frem. Mere end 400 mennesker dukker op i Nørrebrohallen i dag.

En af dem er Annie Larsen. Hun har boet 33 år i Nordvest. Og hun savner liv i bydelens gader – og vel at mærke et andet liv end det kriminelle.

”Vi skal tage gaderne tilbage. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal sidde inde i lejlighederne og være bange. Vi vil også have del i bænkene. Så kan de kriminelle gå ind i lejlighederne,” siger hun.

Annie Larsen savner, at borgerne bliver bedre til at bruge de offentlige pladser.

”Der er så mange gode steder, hvor man kan sætte sig og grille. Det er de fremmede gode til. De sætter sig bare ud. Det kunne jeg godt tænke mig, vi andre var bedre til,” siger hun.

Mere end 400 mennesker er dukket op for at tage ansvar for Nørrebro og Nordvest. [Foto: Rasmus Flindt Pedersen]

 

Fremtidens velfærd skal fællesskabes
Også lektor Poul Carlsbæk fra Professionshøjskolen Metropol er med i dag. Ikke bare som tilhører, men som deltager.

I september meldte professionshøjskolen sig ind i Medborgerne og blev dermed en af foreløbig 11 betalende medlemsorganisationer.

Metropol uddanner fremtidens lærere, sygeplejersker, socialrådgivere og andre velfærdsansatte. Og som områdets største uddannelsesinstitution er det helt naturligt, at skolen indgår i en alliance, der skal styrke Nørrebro og Nordvest, mener Poul Carlsbæk.

”Vores studerende skal ud i virkeligheden og løse virkelige problemer sammen med beboerne i området,” siger han.

Og det er ikke kun for at forsøde undervisningen, understreger Poul Carlsbæk. Det er et spørgsmål om, hvilken velfærd vi kan tilbyde befolkningen i fremtiden.

”Vi er nødt til at udvikle vores velfærd. Og vi kan ikke satse på, at EU eller Folketinget løser det for os. Vi skal selv være med til at skabe løsningerne lokalt,” siger han og fortsætter:

”Medborgerne kan organisere og skabe en platform, hvor forskellige gode kræfter arbejder sammen. Det har vi ikke set andre gøre.”

Ingen offentlige midler
På scenen er Medborgerne klar til at sætte showet i gang. Syv politikere sidder på forreste række. Anna Mee Allerslev (R) kan først komme lidt senere, fortæller præst Amy Hill fra Kirken i Kulturcentret – en frikirke, der hver søndag samler 1.000 mennesker til gudstjeneste – før hun giver plads til eleverne fra Lygtens Skole.

Igen brager ”Jutlandia” ud i hallen – denne gang i en fyldt Nørrebrohal.

”Når vi ser på børnene, skal vi huske, at det er dem, der kommer til at vokse op i den fremtid, vi skaber sammen,” siger Amy Hill fra scenen.

Sammen med Poul Carlsbæk styrer hun den indledende seance. I hånden holder hun en drejebog, hvor hvert af eftermiddagens programpunkter er timet ned til det enkelte minut.

”For vi vil gerne respektere jeres tid og slutte klokken 18,” lyder det fra scenen:

”Så hvis nogen talere går over tiden, vil der blive ringet med en klokke, og taletiden er ovre.”

Der blev lyttet intenst til de personlige beretninger fra scenen. [Foto: Rasmus Flindt Pedersen]

 

Fra scenen beder Poul Carlsbæk alle om at anerkende Medborgernes politiske gæster, som har taget sig tid til at være til stede for at fejre Danmarks første borgeralliance, hvorefter næstformand Michael Wulff får ordet. Henvendt til hele salen, men alligevel med slet skjult adresse til politikerne leverer han sit budskab:

”En borgeralliance kan ikke være politisk uafhængig, hvis ikke den også er økonomisk uafhængig,” siger han:

”Derfor vil vi hverken søge om eller modtage offentlige midler.”

Borgerne har valgt tre mærkesager
Nu er tiden kommet til det politiske indhold.

Igennem 30 lokale fællesskaber har Medborgerne over flere måneder talt med 3.000 borgere på Nørrebro og i Nordvest. Samtalerne har handlet om, hvad borgerne er mest glade for, hvor de oplever det største pres i deres hverdag, og hvad deres største håb og udfordringer er?

Næste skridt var så at koge de mange input ned til syv forskellige problemstillinger. Og ved et mærkesagsvalg i maj mødtes de aktive i alliancen i Imam Ali Moskeen og valgte tre mærkesager, som Medborgerne nu arbejder videre med.

  • Trygge gader
  • Flere frirum til unge
  • Det mangfoldige børneliv

Fra scenen beskriver Maria Rebsdorf Rostved, hvordan området er blevet forsømt – og hvordan især Nørrebro Station er blevet et ikon på det forfald og den utryghed, der præger området.

”Kommunen, DSB og Banedanmark har undladt at renovere stationen i årevis. Vi ønsker en station, der kan være et trygt og inspirerende samlingspunkt,” siger hun.

Hun fortæller, at Medborgerne har forsøgt at få DSB og Banedanmark i tale, men svaret har været: Nej, vi holder ikke borgermøder.

”Men de blev mere lydhøre, da vi fortalte, at vi har kunnet samle mere end 300 engagerede borgere, der gerne ville mødes med dem,” siger hun.

To piger laver deres egen ungdomsklub
Under næste punkt fortæller Fenek Ismail og Sabrina Hassan, hvordan de er blevet for gamle til at gå i ungdomsklub. Så nu er der ingen tilbud til dem.

”Men for fire år siden skabte vi vores egen klub i vores gård. Og der er plads til os og alle andre. For det er vigtigt, at der er plads til alle,” siger pigerne.

Da de kommunale tilbud ikke rakte længere, tog Fenek Ismail og Sabrina Hassan sagen i egen hånd. [Foto: Rasmus Flindt Pedersen]

 

Som den sidste fortæller Kirsten Birk Olesen, hvordan hendes dreng Albert kom i legegruppe med to pakistanske børn, som var kommet til Danmark sammen med deres far.

”Vi så aldrig moderen. Og langsomt gik det op for mig, at der lå en dyb tragedie i deres familie,” siger Kirsten Birk Olsen.

I dag er den pakistanske familie udvist. Men inden de blev sendt tilbage, nåede de to familier at knytte stærke bånd på tværs af nationaliteter og kulturer. Bånd, der stadig præger Albert og hans mor.

”Vi bor i en bydel, hvor mangfoldighed er en styrke. Og vi vil arbejde for, at alle børn og forældre får de bedste muligheder for at knytte bånd og styrke hinanden,” siger hun.

To gange 30 sekunder til hver politiker
Endnu har politikerne ikke haft ordet. Men nu, med en halv time tilbage, er det deres tur.

”I har hørt stemmerne,” siger Tommy Schou Christesen fra scenen: ”Der er blevet talt, men er vi blevet hørt?”

Hans sidemand Lasse Nybo slår fast, at de fremmødte politikere skal behandles med respekt.

”Vi vil ikke acceptere buhen eller piften af kandidaterne. Vi vil have en god og værdig relation til dem. Så vi klapper af dem, hvis de vil samarbejde med os, og møder dem med værdig stilhed, hvis de ikke kan se en vej frem sammen med os,” siger han.

På række sidder de der, otte lokalpolitikere i lytteposition. [Foto: Rasmus Flindt Pedersen]

 

Og efter tur får de otte kandidater så taletid – to gange 30 sekunder hver – til at besvare to spørgsmål: ”Hvad har gjort mest indtryk på dig i aften?” og ”Vil du samarbejde med os om vores tre mærkesager, hvis du bliver valgt?”

Nu kommer klokken i brug. Som den første fortæller Lars Weiss fra Socialdemokratiet, at historien om den pakistanske familie rørte ham dybt. Og ja, han vil samarbejde med Medborgerne og skabe de politiske rammer for, at borgerne kan engagere sig.

”Vi skal få de gode ideer fra jer. For det er sgu ikke os på rådhuset, der får de bedste ideer,” siger han til stort bifald fra de fremmødte i salen.

Et for et falder de otte tilsagn. ”Ja, jeg vil arbejde sammen med jer.” ”Hvor er det fedt at se så mange, der gerne vil stå sammen om at skabe et bedre Nørrebro.” ”Ja, jeg vil det hele. Det her giver mig håb om en ny politisk kultur og en ny politisk samtale.”

Fundamentet for en god relation
Og det er det. Politikernes rolle er udspillet. For i dag. Medborgernes arbejde er derimod kun lige begyndt, siger Tommy Schou Christesen.

”Vi er kun ved at tage de første skridt mod en bedre fremtid for vores område.”

Mens korleder Peter Bom indtager scenen for at lede deltagerne gennem en afsluttende fællessang, toner datoer for et stormøde om trygge gader og et udviklingsmøde om det mangfoldige børneliv frem på skærmen bag ham.

Tre minutter over seks er mødet forbi. Respekten for deltagernes tid er intakt.

Og en lykkelig Ruth Gøjsen kan trække vejret lettet.

”Jeg er så stolt og glad. Stolt over alle dem, der tog mikrofonen i dag. Og glad for at se den styrke, det giver, når man tager sin taletid,” siger hun og fortsætter:

”Og så er jeg glad for, at der kom så mange. Det er tydeligt, at det gjorde noget ved politikerne, at så mange mennesker var mødt op. Jeg mener, vi har fået skabt fundamentet for en god relation.”

Og den vurdering deler Medborgernes britiske mentor, Neil Jameson.

”Det gik fremragende,” siger han og tilføjer:

”Nu ved politikerne, at Medborgerne er nogen, de kommer til at tage alvorligt. Nu vil de gå hjem og snakke om, hvordan det her skal stoppes.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Lloyd

Selvstændig konsulent, forfatter, medstifter, Medborgerne, medstifter, Samfundslaboratoriet Borgerlyst
cand.scient.anth. (Københavns Uni.)

Michael Wulff

Chefkonsulent, Dansk almennyttigt Boligselskab (DAB), forfatter
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2002)

Ruth Gøjsen

Organisationschef, DeltagerDanmark & Teknologirådet
cand.merc.psyk. (CBS 2014)

0:000:00