Politikere skulker fra besøg i folketingsudvalg

OPTÆLLING: Mere end to ud af tre udvalgsmedlemmer er i gennemsnit fraværende, når Folketingets udvalg modtager besøg af organisationer eller borgere.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Mindre end hver tredje udvalgsmedlem er til stede, når Folketingets udvalg modtager besøg af organisationer eller grupper af borgere.

Det fremgår af et notat sendt til Folketingets Præsidium.

Notatet viser, at der i gennemsnit var otte udvalgsmedlemmer til stede, når der var foretræde i et af Folketingets udvalg sidste folketingsår.

I et brev til Folketingets udvalgsformænd indskærper folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF), at der ved modtagelse af for eksempel organisationer, foreninger og borgergrupper ”bør være et rimeligt fremmøde”.

Læs også: Hegelund og Mose: Kontrol skal sikre fremmøde

Folketinget har 25 faste udvalg, og de fleste af udvalgene har 29 medlemmer. En af udvalgenes opgaver er at modtage besøg af såkaldte deputationer. En deputation er en gruppe borgere eller repræsentanter for organisationer og lignende, som ønsker at fortælle udvalget om deres holdninger for at påvirke udvalgets arbejde med et lovforslag.

Transport- og Bygningsudvalget udmærker sig i den nye opgørelse ved at have det største gennemsnitlige fremmøde. Samtidig er udvalget også det, som har modtaget flest deputationer, og i gennemsnit har der været et fremmøde på 9,9 udvalgsmedlemmer. Ligestillingsudvalget og Retsudvalget har den laveste gennemsnitlige deltagelse med henholdsvis 6,0 og 6,3 fremmødte udvalgsmedlemmer.

Notering fortsætter
Folketingets Præsidium med Folketingets formand Pia Kjærsgaard i spidsen besluttede i 2015 at registrere antallet af fremmødte udvalgsmedlemmer under foretræder. Midt i november sidste år begyndte man derfor at notere, hvor mange udvalgsmedlemmer, der var til stede under modtagelser af deputationer.

Udvalget for Forretningsordenen har besluttet, at det også i dette folketingsår skal registreres, hvor mange udvalgsmedlemmer, som møder op under foretræder.

”Dette skal bl.a. ses på baggrund af Præsidiets tidligere tilkendegivelse om, at der under udvalgenes modtagelse af deputationer bør være et rimeligt fremmøde, som er repræsentativt for Folketingets sammensætning,” skriver Pia Kjærsgaard til Folketingets udvalgsformænd.

”Organisationer, foreninger m.fl., som møder personligt frem for udvalg, har en berettiget forventning om et sådant fremmøde fra udvalgenes side,” skriver hun videre.

Der blev i foråret lavet en midtvejsstatus, som opgjorde fremmødet i perioden frem til og med 4. marts. Her viste opgørelsen et gennemsnitligt fremmøde på 8,7 udvalgsmedlemmer, og der er ifølge notatet således sket et ”markant fald” i fremmødte udvalgsmedlemmer i den sidste del af perioden.

Den nye opgørelse viser også, at der ved ti deputationer sidste folketingsår kun var tre-fire udvalgsmedlemmer til stede.

Herunder kan man se resultatet af registreringen af fremmødet under foretræder i perioden 25. november 2015 til 3. juni 2016

Udvalg

Antal deputationer

Antal fremmødte

Beskæftigelsesudvalget

19 6,8

Børne- og Undervisningsudvalget

19 7,4

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

15 7,1

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget

20 7,1

Forsvarsudvalget

10 9,1

Grønlandsudvalget

6 7,7

Kirkeudvalget

2 7,0

Kulturudvalget

19 8,6

Ligestillingsudvalget

2 6,0

Miljø- og Fødevareudvalget

27  9,5 

Retsudvalget

 18  6,3

Skatteudvalget

17  7,1 

Social- og Indenrigsudvalget

15  9,1 

Sundheds- og Ældreudvalget

24   7,8

Transport- og Bygningsudvalget

32  9,9 
 

Uddannelses- og Forskningsudvalget

15  6,8 
 

Udenrigsudvalget

 7,3
 

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget

7,6 

Udvalget for Landdistrikter og Øer

4 9,3

Total (antal vs. gennemsnit)

281 8,8
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00