Politisk comeback til Søvndal

INTERVIEW: Den tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal melder sig igen under fanerne. Søvndal opstiller til næste års valg til regionsrådet i Syddanmark, hvor han satser på at få vippet flertallet efter Carl Holst-skandalen.

Villy Søvndal: Vil tilbage i den politiske arena og udfordre Venstres dominans i Region Syddanmark<br>
Villy Søvndal: Vil tilbage i den politiske arena og udfordre Venstres dominans i Region Syddanmark
Foto: Sarah Christine Nørgaard / Scanpix
Erik Holstein

Det lignede et trist punktum, da tidligere SF-formand Villy Søvndal i december 2013 måtte opgive sit drømmejob som udenrigsminister og helt forlade politik efter en blodprop i hjertet. Men tre år efter er Søvndal fuldt restitueret, og som en gammel cirkushest er han begyndt at savne savsmuldet i den politiske manege.

Efter en varm modtagelse på SF’s landsmøde og nogle kryptiske udtalelser i foråret om, at han ”gerne ville bruges igen,” løfter den gamle SF-formand nu sløret for sine planer. De går i retning af Vejle og Region Syddanmark, hvor han stiller op for SF til regionsrådet ved valget næste år.

Savner politik
”Jeg har kræfterne til det nu. Jeg har det godt, og jeg er helt rask igen. Og jeg savner politik efter tre års pause. Jeg føler mig fuldstændig klar til kampen,” siger Villy Søvndal og fortsætter:

”Så nu vil jeg kaste mine kræfter ind for at sikre en stærk Region Syddanmark, hvor jeg har levet hele mit voksenliv.”

Fakta
Villy Søvndal:
Født 4. april 1952, uddannet lærer.
Medlem af Folketinget 1994 - 2013.
Formand for SF april 2005 - oktober 2012.
Udenrigsminister 2011 - 2013.

Villy Søvndal peger på områder som arbejdspladser og infrastruktur, som noget han gerne vil arbejde med. Og frem for alt regionernes kerneområde, sundheden:

”Det område er noget af det allermest centrale i et velfærdssamfund. Jeg har jo lært sundhedsvæsnet at kende indefra de sidste tre år, hvor jeg og min familie fik en rigtig god behandling.”

Jeg har både siddet i byrådet og i Folketinget, og man skal passe på med at vende tilbage. Det bliver aldrig det samme. Regionsarbejdet er spændende, og det er noget, der kan passe fint sammen med mine familiemæssige forhold.

Villy Søvndal
Tidligere formand for SF

Skandalesager
Hvad er det så, du vil ændre i Region Syddanmark?

”Jeg tror desværre, at folk mest tænker på Carl Holst-sagen og Bios-skandalen (et mislykket ambulanceudbud, red.), når de hører navnet Region Syddanmark. Den slags sager kan let forekomme, når et politisk flertal ikke har været udfordret i lang tid,” siger Søvndal.

Det er en hentydning til Venstre, der har siddet på flæsket i de snart ti år, Region Syddanmark har eksisteret – og før det i mange år sad tungt på det gamle amtsråd.

Villy Søvndal er tydeligt i sit es, da han underbygger sin pointe ved at citere fra Anders Fogh Rasmussens (V) grundlovstale fra 2001:

”Dengang sagde Fogh: 'Hvis de samme sidder for længe, betragter de efterhånden statsapparatet som deres egen personlige ejendom. Det fører nemt til magtmisbrug og magtfordrejning,' og 'i flere tilfælde er embedsmænd blevet beordret til arbejde, der er rent partipolitisk'.”

Beskrivelsen af mekanismen var ualmindelig præcis, pointerer Søvndal med en vis fryd:

”Godt nok talte Fogh dengang om statsapparatet og centraladministrationen, men hans udtalelser virker nærmest profetiske i forhold til, hvad der kom til at ske i Region Syd. Jeg vil gerne være med til at udfordre denne usunde kultur.”

Nyt flertal
Satser du ligefrem på at blive regionsrådsformand?

”Nej, det er ikke mit primære mål. Jeg satser på, vi får skiftet det politiske flertal i regionsrådet. Der skal flyttes fire mandater, før det lykkes. De ekstra mandater kommer ikke af sig selv, det bliver ikke som stegte duer, der flyver ind i munden på en. Men det er inden for rækkevidde.”

I dag har de borgerlige inklusive Dansk Folkeparti 24 mandater, mens oppositionen har 17 mandater i regionsrådet. DF har alene fire mandater og kan dermed flytte flertallet.

Vil det være i orden for dig med et tæt samarbejde med DF for at vippe flertallet?

”Jeg foretrækker et renere flertal. For DF har jo siddet med i det gamle flertal og vil blive forbundet med nogle af de uheldige sager.”

Men Søvndal tilføjer:
”På den anden side vil jeg ikke udelukke noget som helst. Vi må teste, om DF er villig til at stå op for en stærk fælles sundhedspolitik og tage et opgør med de der liberaliseringer, som ikke holder i virkeligheden. Og om DF er villig til at komme med det nødvendige modspil til regeringen.”

I flæsket på DF
Du er kommet med nogle hårde angreb på DF på det sidste. Hvad er baggrunden for det
?

”Fordi man tager fejl, hvis man tror, at DF er et parti på midten, der kan arbejde til begge sider. I partiets godt 20-årige levetid har det kun arbejdet sammen med højrefløjen.”

Dine udtalelser er blevet set som en advarsel til både Mette Frederiksen (S) og Pia Olsen Dyhr (SF) mod at indlede et for nært samarbejde med DF. Er det sådan, det skal forstås?

”Jeg blander mig ikke i taktiske dispositioner, men vil blot advare imod at betragte DF som en strategisk partner. Jeg kan ikke komme i tanke om nogle større forringelser, som DF ikke har stemt for. Det gælder efterlønnen, og det gælder Thulesens (DF) eget forslag om at forringe dagpengene. Et forslag, der fik grufulde konsekvenser for mange mennesker. DF forsøger at fremstille sig selv som et socialt parti, men det er det ikke.”

Uheldige fortilfælde
Betragtningerne om DF er jo en landspolitisk markering. Vil du fortsætte med den slags – eller vil du fremover holde dig til regionspolitik?

”Jeg vil ikke afskrive mig muligheden for at sige noget om de store linjer i politik. Det har jeg altid gjort, også dengang jeg sad i byrådet i Kolding. Men min hovedopgave og størstedelen af min arbejdskraft vil blive brugt på regionspolitik.”

Hvorfor stiller du egentlig ikke op til Folketinget igen?

”Jeg har både siddet i byrådet og i Folketinget, og man skal passe på med at vende tilbage. Det bliver aldrig det samme. Regionsarbejdet er spændende, og det er noget, der kan passe fint sammen med mine familiemæssige forhold.” 

Den gamle SF-formand er helt bevidst om, at tidligere formænd kan være et tveægget sværd for deres parti:

”Jeg vil ikke komme med gode råd om, hvad man skal gøre på Christiansborg. Der er nok af eksempler på, at tidligere formænd har blandet sig, og det har ikke altid været til stor ære for dem eller deres parti,” siger Søvndal. 

Villy Søvndal gik efter syv et halvt år af som SF-formand i efteråret 2012. SF opnåede under Søvndals formandstid en rekordagtig opbakning på 20 procent i en meningsmåling, men partiet var ved hans afgang faldet tilbage til omkring seks procent. Samme niveau, som da han overtog partiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Fhv. udenrigsminister og partiformand (SF), byrådsmedlem, Kolding, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00