Politisk jordskælv i Storbritannien: Briterne er ude af EU

BYE BYE: Pundet er i frit fald, Europa er i chok. En britisk exit fra EU er en realitet i et dybt splittet Storbritannien.

Nigel Farage, der har været en af frontfigurerne i leave-kampagnen, kunne fredag morgen juble over afstemningsresultatet. 
Nigel Farage, der har været en af frontfigurerne i leave-kampagnen, kunne fredag morgen juble over afstemningsresultatet. Foto: Geoff Caddick / Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Europa vågner op til beskeden om, at briterne har valgt at forlade Den Europæiske Union.

Knap 52 procent af briterne har stemt leave og har dermed valgt at overhøre advarslerne fra deres premierminister, den politiske midte og erhvervslivet om, at en britisk exit vil sende Storbritannien ud på ukendt politisk og økonomisk terræn uden et landkort.  

”Lad 23. juni overgå til historien som vores uafhængighedsdag,” lød det fra lederen af UK Independence Party, Nigel Farage.

De første reaktioner kom fra finansmarkederne, der sendte pundet ud i styrtdyk fredag morgen på over ti procent.

Trykker Cameron på knappen?
Folkeafstemningen er rent retligt kun vejledende. Derfor vendes blikket nu mod premierminister David Cameron og mod lederne af Leave-kampagnen hos de britiske Konservative. Først og fremmest for at se, om premierministeren vil tage konsekvensen af en kampagne, han har sat hele sin politiske troværdighed ind på at vinde, og trække sig fra sin post.

Dernæst for at få en pejling om, hvad briternes næste træk er over for deres europæiske partnere. Der er dog stort pres fra leave-siden for, at han ikke trykker på ud-knappen med det samme og udløser den såkaldte artikel 50, der starter udmeldelsesproceduren, før der er klarhed over den politiske situation.

Skuffende stemmedeltagelse
Vejret og trafikkaos mange steder fik noget af skylden for, at stemmeprocenten var betydeligt lavere end forventet. Kun 72,2 procent valgte at dukke op til det, der ellers var annonceret som den vigtigste afstemning i en generation.

Vælgerlandkortet afslører et Storbritannien i dyb splittelse. De unge briter har stemt overvældende for at blive i Unionen, mens dem fra 40 og opefter har stemt sig ud. Derudover ses store forskelle mellem London og resten af England og ikke mindst mellem de enkelte dele af det britiske kongerige.

England og Wales stemmer for at træde ud, mens både Skotland og Nordirland som forventet har stemt for at blive.

Skotsk uafhængighed?
Et ja til at forlade EU forventes at give vind i sejlene til selvstændighedsbevægelsen i Skotland og kan fremprovokere en ny folkeafstemning om Skotlands plads i Det Forenede Kongerige.

”Afstemningen her gør det klart, at det skotske folk ser deres fremtid som en del af EU,” sagde leder af Det Skotske Nationalparti (SNP), Nicola Sturgeon, fredag morgen.

I Nordirland opstår der nu stor uklarhed omkring, hvad der vil ske med grænsen til Irland. Derfor efterlyser Martin McGuinness, leder af Sinn Féin, en afstemning om at genforene den delte ø.

”Hvis Storbritannien stemmer sig ud, vil det have kæmpe konsekvenser for hele Irland, hvilket i lyset af alle forudsigelser vil være i modstrid med det irske folks demokratiske ønsker,” sagde han.

Jubel hos EU-modstandere
Hos EU-skeptiske stemmer i Europa blev resultatet modtaget med jubel.

Blandt de første til at reagere på udfaldet var lederen af det hollandske Frihedsparti, Geert Wilders.

”Hurra for briterne. Nu er det vores tur. Det er tid til en hollandsk afstemning,” skriver Wilders på Twitter

Samme ønske kommer fra franske Front Nationals leder.

”Friheden har vundet. Nu skal vi have den samme afstemning i Frankrig og i de øvrige EU-lande, sådan som jeg har forlangt i årevis,” lyder det fra Marine Le Pen.

Den tyske udenrigsminister, Frank Walter Steinmeier, kalder det til gengæld ”en sørgelig dag for Europa og for Storbritannien”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00