Politisk overblik: DF sætter deadline for forhandlinger

DAGENS OVERBLIK: Forhandlingerne om en ny registreringsafgift er gået helt i stå, og det får nu Dansk Folkeparti til at varsle en deadline for forhandlingerne – uanset om der lander en aftale eller ej.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

God morgen!

Vi starter med en lille opdatering på forhandlingerne om en ny registreringsafgift.

Dansk Folkeparti sætter nu en dato for, hvornår der skal være en aftale, for forhandlingerne er gået helt i stå, mener partiets finansordfører, René Christensen. Det skriver Berlingske.

Der er på nuværende tidspunkt ikke indkaldt til nye forhandlinger, og derfor varsler Dansk Folkeparti en deadline for forhandlingerne om to uger – uanset om der er landet en aftale. Og en aftale er ikke givet, understreger René Christensen.

”På et tidspunkt må regeringen sige: Kan vi lave en aftale, eller må vi sige til branchen, at der er de afgifter, der nu engang er? Vi kan jo ikke glo på hinanden til evig tid,” siger René Christensen til Berlingske.

Regeringen vil sænke registreringsafgiften til en flad bilafgift på 100 procent for alle biler, mens Dansk Folkeparti ønsker en bilafgift baseret på teknik og miljøhensyn. Det kan du læse mere om her.

Audi ruller ind på Store Scene
Når Det Kongelige Teater i efteråret skal opføre Homers Odysseen, så bliver det med en Audi A5 Sportback på scenen. Det Kongelige Teater har nemlig lavet en samarbejdsaftale med den tyske bilfabrikant Audi. Det skriver Altinget.

Og aftalen er ifølge Det Kongelige Teater det hidtil største formidlingssamarbejde i teatrets historie, fortæller kommunikationschef Magnus Restofte.

”Der er ingen modsætning mellem god kunst og samarbejde med erhvervslivet, og det tror jeg, at vi sammen med Audi kan være med til at vise,” siger han.

Læs mere her.

Løkke er enig med Trump om FN-modernisering
FN-systemet er for tungt og ineffektivt, og derfor er der brug for nytænkning og reorganisering. Sådan lyder det fra både den amerikanske præsident, Donald Trump, og fra FN-generalsekretær António Guterres. Og det er den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), enig i. Han er i disse dage i New York for at deltage i FN's 72. generalforsamling.

Ifølge Løkke kan man nemlig ikke løse store globale udfordringer som terror, klimaforandringer, fattigdom og migration hver for sig.

”FN bliver nødt til at arbejde mere effektivt og have større fokus på konkrete resultater, hvis vi skal komme problemerne til livs. Samtidig skal FN arbejde for at bevare landenes og befolkningernes opbakning. Det skylder vi verden,” siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar.

Danmark på linje med skattelylande om it-giganter
Når det gælder spørgsmålet om en ny skat på it-giganters omsætning, så lægger Danmark sig på linje med lande som Malta, Luxembourg og Irland. Det skriver Politiken.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviste på et møde i Estland mellem EU's finansministre at støtte et forslag fra den franske regering om en ny type skat til it-virksomheder som Google og Facebook.

”Jeg er altid skeptisk over for nye skatter, og jeg synes, at Europa er hårdt nok beskattet i forvejen,” sagde Kristian Jensen efter mødet til finansmediet Bloomberg.

Den danske finansminister frygter, at det foreslåede tiltag vil få digitale virksomheder til at lægge deres forretninger andre steder end i EU.

Dagens umage alliance
Alternativet i Hørsholm har valgt en lidt umage alliance i Hørsholm, når der til november er kommunalvalg. Det grønne parti har nemlig valgt at indgå valgforbund med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre i kommunen, skriver Berlingske.

Og det er der en god grund til, fortæller Alternativets kandidat Anders Kinnerup. For selvom Alternativet politisk ligger langt fra de tre borgerlige partier, øger det partiets chancer for at sikre sig en plads i byrådet:

”Det er et teknisk valgforbund og ikke et politisk valgforbund,” siger Anders Kinnerup til Berlingske og fortsætter:

”Og jeg tror faktisk ikke, de politiske forskelle er helt så store lokalpolitisk, som de er landspolitisk. F.eks. har de tre partier fået øjnene op for miljøet og den grønne profil, så jeg tror sagtens, vi kan blive enige om nogle ting.”

I et valgforbund bliver de fire partiers stemmer talt sammen under ét, og mandaterne vil derefter blive fordelt efter, hvilke partier der har fået flest stemmer.

Fik du læst…?
Anders Foghs tidligere rådgiver Michael Kristiansen bedømte mandag hovedpersonerne i DR-serien ”Statsministrene” på Altinget, og ifølge Kristiansen kommer Poul Nyrup Rasmussen (S) bedst ud af serien, mens Anders Fogh Rasmussen kommer dårligst ud.

”Han er jo en slags ukronet statsministerkonge, fordi han hverken tabte et valg som statsminister eller blev tvunget væk fra embedet, men i stedet fik en markant international toppost. Men dette potentielle overskud mærker man ikke meget til gennem udsendelserne,” skriver Michael Kristiansen og fortsætter:

”Fogh ender lidt overraskende som seriens taber.”

Det sker i dag
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er fortsat i New York, hvor han deltager i FN's Generalforsamling.

Journalist Lars Hedegaard fylder 75 år.

Derudover er der en stribe samråd på plakaten i dag:

Kl. 9.00: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i samråd om regeringens forslag om at sætte et loft på børnechecken.

Kl. 12.45: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal i åbent samråd om boliger til studerende.

Kl. 14.00: Ældreminister Thyra Frank (LA) skal i samråd om værdig ældrepleje.

Kl. 15.30: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om produktivitetskrav i sundhedsvæsenet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00