Politisk overblik: Forslag til EU-dom blåstempler omfordeling af flygtninge

OVERBLIK: Ungarn og Slovakiet vil have EU's omfordeling af flygtninge dømt ulovlig, men i et udkast til den endelige dom godkendes ordningen. Få hele det politiske overblik her. 

Foto: /ritzau/ Jacob Ehrbahn
Mette Pabst

I dagens politiske overblik skal vi både forbi lækage-skandalen i Sverige og en ny strategi hos Socialministeriet. Men vi starter med en historie om EU's kvoteflygtninge.

For EU må gerne fordele flygtninge mellem medlemslandene gennem tvunge kvoter. Sådan lyder vurderingen fra EU-Domstolens generaladvokat Yves Bot onsdag i et udkast til dommen. Det skriver nyhedsmediet Reuters. Den endelige dom forventes først at komme til efteråret.

Det er Ungarn og Slovakiet, bakket op af Polen, der har bragt sagen til EU-Domstolen, efter at EU i 2015 fordelte 120.000 flygtninge mellem medlemslandene.

Dengang blev flygtningene fordelt for at hjælpe med at dæmme op for presset på Grækenland og Italien, hvis asylsystem var ved at knække under presset fra de mange flygtninge, der kom sejlende over Middelhavet.

Danmark står med sit retsforbehold uden for EU's tvungne flygtningefordeling.

Væk med unødigt papirarbejde
Der er snart ikke den politiker med respekt for sig selv, der ikke har kritiseret det kommunale bureaukrati. I Socialministeriet forsøger man nu at gøre noget ved det. Ministeriet har som et led i en større strategi fjernet 72 ud af 163 krav om dokumentation til kommunerne. Det skriver Politiken.

"Vi har reduceret kravene til kommunernes indberetninger på socialområdet kraftigt, og som minister kan jeg kun glæde mig over, at vi på den måde kan hjælpe med at frigive tid hos kommunernes medarbejdere," siger børne- og socialminister Mai Mercado om initiativet til Politiken.

Planen om at fjerne al unødvendigt papirarbejde i kommunerne glæder socialrådgiverne.

"Det er ovenud positivt, at ministeriet har lyttet til vores opråb. Hovedløse krav om dokumentation er et stort problem for mange af vores medlemmer, og det er i mange tilfælde det, der gør, at vi ikke kan lykkes med vores arbejde," siger næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Niels Christian Barkholt til Politiken.

Ministeriet er langt fra færdig med at skære i papirarbejdet. Der skal blandt andet også ses på indberetningskravene på misbrugsområdet og anbringelsesområdet, hvor ministeriet også forventer, at kravene kan reduceres markant.

Lækage-skandale i Sverige
I Sverige har fire oppositionspartier nu mistet tilliden til tre ministre i den svenske regering, skriver Politiken. Det sker, efter at en markant lækage-skandale har set dagens lys.

Den svenske avis Dagens Nyheter har afsløret, hvordan personfølsomme oplysninger muligvis er lækket fra det svenske transporttilsyn, Transportstyrelsen (TS). Oplysninger omfatter navne på hemmelige identiteter på sikkerhedsagenter, politibetjente og militære styrker.

Oppositionen har, siden skandalen så dagens lys, rettet en hård kritik mod den siddende regering og især af indenrigsminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist, der tirsdag var i samråd om skandalen.

De har begge erkendt, at de har kendt til skandalen siden foråret 2016 og dermed har kendt til sagen et år før statsminister Stefan Löfven blev informeret.

EL: Slut med au pairer
Enhedslisten foreslår i dag at afskaffe au-pair ordningen.

"Det er import af billig arbejdskraft til velhavende familier, der har behov for hjælp med det huslige arbejde," siger partiets beskæftigelsesordfører Finn Sørensen til TV2.

Hos fagforeningen FOA, der blandt andet organiserer rengøringspersonale, er formand Dennis Kristensen enig i, at ordningen ikke fungerer, som den ser ud i dag. 

"Skal ordningen leve op til almindelig dansk anstændighed, skal au pairernes arbejde anerkendes som lige præcis det, det er: arbejde. Det skal både lønnen og deres vilkår i øvrigt afspejle," siger Dennis Kristensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00