Politisk overblik: ”Hvor dybt stikker denne her råddenskab egentlig?”

DAGENS OVERBLIK: Det er rent råddenskab, mener kystfiskerne om fiskekvote-skandalen, der fortsat fylder dagsordenen. Og så skal Carl Holst (V) endnu en gang undersøges. Få torsdagens politiske overblik her.

Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Cecilie Gormsen

Fisk, fisk og fisk.

Onsdag stod i fiskekvoternes tegn, og det er en sag, som fortsætter torsdag.

Onsdag eftermiddag udtalte Statsrevisorerne deres allerskarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriet i sagen om fiskekvoter og kvotekonger.

”Det er helt uforståeligt, at Folketinget har fået vildledende oplysninger, og derfor har vi ikke andre muligheder end at gå op i det allerøverste kritikelement,” siger formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF).

Kystfiskere: Det er rent råddenskab
Og Statsrevisorerne er ikke de eneste, der er sure. Også kystfiskerne er rasende over sagen. For selvom formanden for Foreningen for Skånsomt Fiskeri (FSK), Søren Jacobsen, længe har råbt op om, at noget var ravruskende galt – at små kystfiskere forsvandt ud af fiskeriet og at fiskerihavne lukkede – så blev han alligevel chokeret over at læse Rigsrevisionens beretning.

”En ting er at have nogle anelser om, hvad der er foregået, noget andet er at se det på skrift. Jeg blev chokeret og tænkte: Hold da op,” fortæller Søren Jacobsen og fortsætter:

”Nu har vi set en direkte råddenskab med de her kvoter. Den næste tanke, der rammer mig er, om der så er andre steder i forvaltningen, hvor man har været så sløset. Hvor dybt stikker denne her råddenskab egentligt?”

Altinget: fødevarer har historien – og den kan læses her (kræver abonnement).

Kvotekongernes mulige lovbrud
Og sagen har allerede fået konsekvenser. I sidste uge mistede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fiskeri som ressortområde, mens to ledende embedsmænd blev forflyttet. Og ifølge Berlingske er fem personer nu politianmeldt, efter Rigsrevisionen har fundet ulovligheder. Altinget har samlet et overblik over, hvad de mulige lovbrud indebærer. Find det her.

Den nye fiskeriminister, Karen Ellemann (V), lover, at fiskekvote-problematikken får hendes fulde opmærksomhed.

”Rigsrevisionens beretning og Statsrevisorernes reaktion er yderst alvorlig. Der er et kæmpe arbejde foran os,” sagde Karen Ellemann onsdag aften.

Carl Holst skal undersøges igen
Og så lader vi fiskeriet være for i dag. For der sker også andre ting ude i det politiske Danmark.

Forretningsudvalget i Region Syddanmark har igangsat endnu en undersøgelse af Carl Holsts brug af offentlige midler som regionsrådsformand endnu en gang. Det skriver TV 2.

Beslutningen er truffet, efter at Ankestyrelsen tidligere på måneden gav tilladelse til endnu en undersøgelse, og dermed kan Region Syddanmark lovligt bruge penge på at få eksterne advokater til at undersøge, om der er grundlag for at rejse en erstatningssag mod den tidligere formand.

R: Mere ansvar til lærere og skoleledere
Radikale begynder i dag deres sommergruppemøde, og i den forbindelse er partiet ifølge Berlingske klar med et nyt forslag, der skal give folkeskoler frihed til at sætte egne mål.

Radikale lægger op til, at alle beslutninger, som ikke nødvendigvis skal træffes i skoleforvaltningen eller i kommunen, rykkes ud på den enkelte skole.

”Vi oplever, at skoleforvaltningerne er svulmet op over de seneste år. At der sker mere indberetning, og at der er et større ønske om fjernstyring af den enkelte skole,” siger partileder Morten Østergaard.

SR gjorde det lettere at sælge overvågning
Og videre til salg til diktaturstater. Information kan i dag fortælle, at SR-regeringen i al hemmelighed gjorde det lettere at sælge våben og overvågningsteknologi til diktatorer.

Efterfølgende har de danske myndigheder givet tilladelse til eksport af masseovervågningsteknologi til seks lande i Mellemøsten og Nordafrika, heriblandt Saudi-Arabien.

Læs historien her

Tyskland og Danmark i kamp for børnechecken
Tyskland melder sig nu på Danmarks side i kampen for børnechecken. Det skriver Jyllands-Posten. Danmark har længe arbejdet for at ændre EU's regler, så det bliver muligt at sænke ydelsen, hvis modtagerens børn bor i udlandet, hvor det er billigere at leve end i Danmark. Og det er der nu opbakning til fra Tyskland, Østrig og Irland.

”Danmark har i lang tid stået alene med denne kamp, men vi får flere og flere allierede. Nu har vi fået Tyskland fuldtonet med, så det er ikke bare mindre lande,” siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til avisen.

Det sker i dag
Kl. 10.30: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) præsenterer regeringens nye initiativer på kystbeskyttelsesområdet.

Kl. 12.15: Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg har kaldt børne- og socialminister Mai Mercado (K) i åbent samråd om bevilling af hjælpemidler.

Kl. 14: Radikale begynder sit sommergruppemøde i Odense og holder i den forbindelse pressemøde klokken 14.

Også Liberal Alliance begynder i dag deres sommergruppemøde, men regeringspartiet holder først pressemøde fredag.

Kl. 14.00: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt skal i åbent samråd om om tilladelse til efterforskning og indvinding af olie og gas i Danmark og om myndighedsansvaret mellem stat og kommune vedrørende dette.

Kl. 16.00: Statsministeriet afholder reception i anledning af Pride-ugen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og ligestillingsminister Karen Ellemann (V) samt repræsentanter fra bl.a. LBGTI-miljøet deltager i reception for Pride-festivalen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00