Politisk overblik: Københavnere skal vente længere på skadestuen end jyder

OVERBLIK: Ventetiderne i akutmodtagelserne i Region Hovedstaden er dobbelt så lange som i Nordjylland, borgmestre vil have flere uddannelser til provinsen, og så bliver racismeparagraffen brugt i langt højere grad end tidligere. Få det politiske overblik her. 

Foto: /ritzau/ jakob Dall
Mette Pabst

Tirsdagens politiske overblik byder på historien om lange ventetider på københavnske akutmodtagelser, en flittigt brugt racismeparagraf og endnu mere Carl Holst. Vi starter dog med et opråb fra Udkantsdanmark.

For uddannelsesinstitutionerne klumper sig sammen i de store byer, mener Landdistrikternes Fællesråd og flere borgmestre fra landdistrikterne. De opfordrer derfor til at flytte flere uddannelser til provinsen, skriver Jyllands-Posten.

"Når institutionerne samler uddannelserne i de fem-seks største byer, må politikerne se på, hvordan man kan flytte flere uddannelser til landdistrikterne,"  siger Steffen Damsgaard, formanden for Landdistrikternes Fællesråd, til Jyllands-Posten.

Opråbet vinder genklang på Christiansborg, hvor Dansk Folkeparti er klar til at kaste flere penge efter uddannelser i provinsen. 

"Centralt i vores bevillingssystem kan vi understøtte, at vi anerkender, at det koster lidt ekstra at have decentrale uddannelsessteder. Derfor skal der være et tilskud til det," siger uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl ifølge Jyllands-Posten.

Lange ventetider på skadestuen
Københavnere skal sætte god tid af, hvis de skal en tur forbi skadestuen. Hvor de nordjyske akutmodtagelser har en målsætning om, at ni ud af ti patienter skal tilses inden for en time, er den samme målsætning i Region Hovedstaden kun fem ud af ti patienter. Det skriver Politiken.

Det er ikke godt nok, at patienter i Region Hovedstaden skal vente i meget længere tid end patienter i Nordjylland, mener både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

"Det må være en sundhedsministers fornemste opgave at sikre, at borgerne får den samme hjælp, uanset hvor de bor," siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) til Politiken.

Også Socialdemokratiet ønsker de samme målsætninger i alle regioner. 

"Jeg kan ikke umiddelbart se, hvad argumentet er for, at der er så stor forskel," siger partiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til Politiken.

Racismeparagaraffen i fuldt flor
Den omstridte racismeparagraf bliver flittigt brugt. I 2015 blev kun 11 personer dømt under paragraffen, mens tallet i 2016 var steget til 20. I de første seks måneder af 2017 er 11 personer allerede blevet dømt. Det skriver Jyllands-Posten.

Det var ellers meningen, at den omtalte paragraf skulle gennemgå en kulegravning tilbage i 2016, men kulegravningen blev aldrig sat i gang.

Meget utilfredsstillende, lyder det fra DF.  

"Det er ikke godt nok, at der ingenting er sket i så lang tid. Der burde blive sat mere skub i at få den vurdering af paragraffen," siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, der ønsker at paragraffen bliver helt fjernet.

Jusitsminister Søren Pape Poulsen (K) har for nylig udtalt, at paragraffen skal ses på af den forestående straffelovskommission, der snarligt bliver nedsat af Justitsministeriet.

Mere Carl Holst
Det er helt okay, hvis Region Syddanmark beslutter at få eksterne advokater til at vurdere et erstatningskrav mod tidligere regionsrådsformand og nuværende folketingsmedlem Carl Holst (V), vurderer Ankestyrelsen. Det skriver JydskeVestkysten.

Ankestyrelsen er blevet bedt om at komme med vurderingen, efter en klage fra regionsrådsmedlem Holger Gorm Petersen fra Nye Borgerlige, der mener, det er misbrug af offentlige midler at bruge flere penge på Carl Holst-sagen.

Den vurdering deler Ankerstyrelsen imidlertid ikke.

"Vi har vurderet, at der ikke er anledning til at rejse en tilsynssag på baggrund af din henvendelse," skriver Ankestyrelsen ifølge JydskeVestkysten til regionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00