Politisk overblik: Mere islamkritik i skolerne og mindre miljøsvindel på vejene

OVERBLIK: Undervisningsministeren efterlyser mere islamkritik i folkeskolerne, og så skal det være langt dyrere at svindle med sundhedsskadelig forurening. Få dagens politiske overblik her.

Foto: /ritzau/ Magnus Fisker Gonzales Photo
Mette Pabst

Det er blevet fredag og dermed tid til ugens sidste politiske overblik.

Vi starter ud på de danske veje, hvor det i fremtiden skal være dyrere at snyde med miljøforanstaltninger. Det skriver Jyllands-Posten.

For at spare på den dyre væske, der bruges til at rense bilens udstødning, slår flere chauffører det udstyr fra, der skal begrænse forureningen.

I dag udløser det en bøde på 1.000 kroner, men det er ikke nok, mener regeringen, der netop har sendt et forslag til strengere straffe i høring.

"Hammeren skal falde langt hårdere, og det skal ramme både chaufføren og vognmanden. Det er helt uacceptabelt, hvis man på miljøets bekostning snyder sig til en konkurrencefordel," siger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til Jyllands-Posten.

I regeringens forslag skal en sådan forseelse give en bøde på 15.000 kroner til ejeren af vognen, mens føreren af lastbilen skal kunne straffes med en bøde på 7.500 kroner.

Skærpelsen kommer i kølvandet på en stikprøvekontrol i foråret, der viste at hver fjerde lastbilchauffør slog rensesystemet fra.

Penge til patienter i Region Hovedstaden
Hvis hospitalet aflyser eller udskyder en operation i sidste øjeblik på grund af kapacitetsmangel, så skal patienten kompenseres. Det foreslår Liberal Alliance i Region Hovedstaden, skriver Berlingske.

"Det er så forkasteligt, at folk er blevet indlagt og måske også er kommet i narkose – og så får de at vide, at de godt kan tage hjem igen uden at være blevet opereret. Derfor må det være rimeligt med en form for kompensation," siger Niels Høiby, medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for Liberal Alliance, til Berlingske.

Konkret foreslår partiet, at patienter, der får aflyst en operation, bliver kompenseret med et par tusinde kroner.

Venstres spidskandidat til regionsrådsformandsposten Martin Geertsen kalder forslaget "en god idé". 

"Hvis sygehuset ikke leverer det, man har lovet, så er det principielt helt naturligt, at man så kompenseres økonomisk for det," siger Martin Geertsen til Berlingske.

Socialdemokratiet, der har formandsposten i regionen, er derimod skeptiske og mener, at ordningen ville kunne medføre større bureaukrati.

Religionskritik i folkeskolerne
I et længere interview med Kristeligt Dagblad opfordrer undervisningsminister Merete Riisager (LA) skolerne til at tage flere religiøse spørgsmål op og turde være mere islamkritisk i timerne.

"Fordi alle borgere – uanset hvor de kommer fra – skal forstå demokratiet, og en af forudsætningerne for at forstå demokratiet er, at man forholder sig refleksivt til sin egen tekst. Det er, at man indser, at alle idéer kan udfordres," siger Merete Riisager til Kristeligt Dagblad.

Ifølge hende er kristendomskritikken allerede en integreret del af undervisningen, og den religionskritik bør også gælde andre religioner.

Formand for Religionslærerforeningen, John Rydahl, mener, at kritikken allerede findes i dag. Han er dog enig med ministeren i, at det kan være svært at tage diskussionerne for den enkelte lærer.

"Når det handler om religion, er der helt klart en masse ømfindtlige situationer. Islam er ikke bare islam, men forskellige varianter af islam. Noget af det er mere kulturbåret end religiøst, og hele den indsigt er der en stor mangel på," siger John Rydahl til Kristeligt Dagblad.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00