Politisk overblik: Omstridt konsulent siger op og Rufus går ind i politik

DAGENS OVERBLIK: DR's mangfoldighedskonsulent har sagt op, mens DR's bestyrelsesformand opfordres til at gå af. Og så har den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford annonceret sin indtræden i politik.

Foto: /ritzau/Jonas Olufson
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi starter i DR, hvor mangfoldighedskonsulent Gitte Rabøl søndag sagde sin stilling op. Det sker efter hård debat og kritik for at have genansat den forhenværende mediedirektør som ekstern mangfoldighedskonsulent på samme lønvilkår, som da hun var mediedirektør. Det svarer til en årsløn på over to millioner kroner.

”DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, og DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, er enige med Gitte Rabøl i, at den seneste tids debat fjerner fokus fra DR's arbejde med en mangfoldighedsstrategi,” skriver DR i en pressemeddelelse.

Bestyrelsesformand kræves fyret
Og netop DR's bestyrelsesformand er på baggrund af sagen også kommet i søgelyset hos flere partier på Christiansborg. Både Venstre og Dansk Folkeparti opfordrer nemlig Michael Christiansen til at trække sig.

”Jeg vil godt opfodre Michael Christiansen til at trække sig som bestyrelsesformand. Han er ikke forpligtet til at sidde perioden ud. Han behøver ikke at vente på at få en fyreseddel,” siger Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, til Ekstra Bladet.

Og den udmelding støtter Venstres medieordfører, Britt Bager. Til DR siger hun, at det er "en rigtig god idé", hvis Michael Christiansen trækker sig. Michael Christiansen selv lægger dog ikke op til af egen vilje at indgive sin opsigelse. Over for DR gør han det klart, at det må være regeringen, der skal tage stilling til en eventuel afskedigelse.

Topskattelettelser aflivet
Dagens anden helt store historie handler om topskattelettelser. Eller manglen på samme. LA-formand Anders Samuelsen fortalte nemlig søndag aften, at regeringen har opgivet at lette topskatten på ubestemt tid.

Et af de helt store spørgsmål inden efteråret skydes i gang har nemlig været, hvad regeringen ville stille op med sin ambition om at lette topskatten. En ambition, som der ikke har været flertal for, da både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har afvist at lægge stemmer til topskattelettelser.

Og at regeringen nu har skudt topskattelettelserne til hjørne, har fået de politiske kommentatorer og analytikere til tasterne. 

Analyse I: Samuelsens nye motto
DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, kalder spørgsmålet om lettelser i topskatten for uundgåeligt. Det var kun et spørgsmål om, hvorvidt regeringen selv skulle komme det i forkøbet, eller om man skulle holde den ideologiske fane højt og dermed vente med at indkassere nederlaget. Cordsen peger samtidig på, at Samuelsen har fået et nyt motto:

”De stålsatte øjne og ultimative trusler er afløst af Samuelsens nye politiske motto: Alle skattelettelser er gode.”

Læs analysen her.

Analyse II: Offer for sin egen geniale plan
Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, skriver i sin analyse, at udenrigsminister og LA-partileder Anders Samuelsen er blevet offer for sin egen geniale plan.

”Søndagens retræte er kulminationen på en plan, der blev lagt helt tilbage i 2005, mens Anders Samuelsen var medlem af Det Radikale Venstre,” skriver Jakob Nielsen og fortsætter:

”Han mødte op til partiets 100 års jubilæumslandsmøde med en snedig plan: De radikale skulle sikre sig maksimal indflydelse ved at frede VK-regeringen.”

Og det er netop den plan, som Liberal Alliance bygger på – nemlig idéen om, at Venstre og Konservative skal presses til at føre en mere liberal politik.

Og er det så lykkedes? Læs analysen her.

Analyse III: Absurd nederlag
Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver i sin analyse, at der er tale om et næsten absurd nederlag for Anders Samuelsen og Liberal Alliance.

”Liberal Alliances formand har søndag aften foretaget et af de mest spektakulære tilbagetog i nyere historie. Men når hånen har lagt sig, kan det bane vej for en stærkere regering og andre skattelettelser,” skriver Thomas Larsen.

Læs analysen her.

Rufus går ind i politik
Vi vender nu blikket mod USA, hvor den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford har meddelt, at han går ind i politik.

”I have to run,” skriver Rufus Gifford på sin Facebook-profil.

Beslutningen om at gå ind i politik kommer efter brutale scener i byen Charlottesville i Virginia, hvor højrenationalister og nynazisters hærgen har tvunget guvernøren til at erklære nødretstilstand.

”I takt med at mine følelser ændrede sig fra vrede til sorg og tilbage igen, blev det mere klart end nogensinde, at jeg var nødt til at gøre noget. Der står mere på spil end nogensinde før,” skriver han.

Hvad Rufus Gifford nærmere præcist vil stille op til, er endnu uklart. Han har dog tidligere luftet tanken om at gå efter guvernørposten i Massachusetts – en post, som den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney blandt andet har haft.

Forbyd københavnske brændeovne
Søndag holdt SF sommergruppemøde, og i den forbindelse præsenterede partiet et udspil om ren luft i København. 500 københavnere dør hvert eneste år på grund af luftforurening. Det skal bekæmpes med flere forbud – blandt andet et forbud mod fyring med brændeovne i København.

”Det er rigtig vigtigt for os, at man i København kan trække vejret. Vi er den by i Danmark, der har den største luftforurening. Det vil vi rigtig gerne gøre op med,” siger Sisse Marie Welling, der er SF's spidskandidat ved kommunalvalget i København, ifølge Berlingske.

SF's udspil indeholder også et forslag om at forbyde dieselbiler at køre ind i større byer.

Det sker i dag:

Socialdemokratiet begynder sit sommergruppemøde og holder i den forbindelse pressemøde klokken 14.30. Mødet foregår i Randers og varer til tirsdag.

Og Socialdemokratiet er ikke det eneste parti, der holder sommergruppemøde i dag. Konservative påbegynder også sit, men holder dog først pressemøde i morgen, tirsdag.

Klokken 17.00 inviterer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på løbetur for at kickstarte Copenhagen Pride Week. Alle er inviteret med til "Run With Pride", og turen starter ved Marienborg. Læs mere om arrangementet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Gitte Rabøl

Fhv. direktør, DR Medier, selvstændig, medlem af Radio- og tv-nævnet
journalist (DJH 1981)

Rufus Gifford

Protokolchef, Det Hvide Hus, fhv. ambassadør, Den amerikanske ambassade i Danmark
ba (Brown University, Rhode Island)

0:000:00