Politisk overblik: S brugte millioner på valgkampagne, der aldrig blev til noget

DAGENS OVERBLIK: Socialdemokratiet brugte sidste år 3,2 millioner kroner på et valgberedskab i forbindelse med den borgerlige regeringskrise. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Jakob Dall
Cecilie Gormsen

Godmorgen, og velkommen til en ny dag og uge i dansk politik.

Vi lægger ud med en historie om, at Socialdemokratiet sidste år gjorde klar til et valg, der aldrig kom.

Partiet brugte 3,2 millioner kroner på et valgberedskab, ligesom stort set alle kandidater fik trykt valgplakater. Det skriver Berlingske.

”Anders Samuelsen truede jo med, at hvis ikke han fik sine topskattelettelser, så ville han ikke være parlamentarisk støtte for Løkke. På det tidspunkt sørgede vi for rettidig omhu ved at lave et valgberedskab, der selvfølgelig kostede nogle penge,” fortæller partisekretær Jan Juul Christensen til Berlingske.

Også Radikale og Dansk Folkeparti gjorde sidste år klar til valg og brugte penge på en kampagne, der aldrig blev til noget.

Tre vigtige fra DF-årsmødet i Herning
Tre partier holdt i weekenden landsmøder, og vi starter hos Dansk Folkeparti. 

1. EU-spørgsmålet
Dansk Folkepartis bagland vil marchere ud af EU i hælene på briterne.
Ritzau har spurgt 337 af partiets lokalformænd og by- og regionsrådsmedlemmer, om de er enige med Morten Messerschmidt (DF) i, at Danmark skal forlade EU i løbet af nogle år.

Af dem, som har svaret, taler et flertal på 84 lokalpolitikere for at lukke døren til EU, mens 8 ikke vil tage afsked med fællesskabet. Og 17 har ikke besluttet sig.

2. Messerschmidt-spørgsmålet
Det bliver ikke EU's antisvindelenhed, Olaf, der kommer til at bestemme, om Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt kan stille op til Folketinget. Det fortæller formand Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

”Det bliver ikke Olaf, der kommer til at afgøre, om Morten kan være kandidat for DF. Det er noget, vi selv afgør. Og det vil vi gøre uafhængigt af, om de er færdige med deres undersøgelse eller ej,” siger Thulesen Dahl til TV 2.

3. Aldrig været nemmere at være DF'er
DF'ere har det nemmere end nogensinde før. Sådan lød den optimistiske melding fra Kristian Thulesen Dahl i sin tale lørdag på Dansk Folkepartis årsmøde. Formanden fremhævede både regeringsudvidelsen sidste år og Socialdemokratiets håndsrækning, som ifølge Kristian Thulesen Dahl kan føre til mere DF-indflydelse i fremtiden.

Der var særligt stor begejstring i salen, da Thulesen Dahl satte ord på det nye arbejde med socialdemokraterne: 

“Det har altså heller ikke gjort livet sværere for os, at Socialdemokratiet med Mette Frederiksen ved roret har valgt at skifte tidligere tiders hadekampagner imod DF ud med en fremstrakt hånd til samarbejde. Den hånd har vi taget imod,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Tre vigtige fra S-kongressen i Aalborg

1. En bred udlændingeaftale
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, opfordrede på partiets kongres i Aalborg til et bredt forlig om udlændingepolitikken.

"Måske skulle vi på Christiansborg få lavet en bred politisk aftale om udlændingepolitikken. Så vi skal ikke bruge så meget tid og så mange kræfter på at diskutere det, som danskerne synes er det vigtigste. Og i stedet finde nogle løsninger, så samfundet hænger sammen,” sagde Mette Frederiksen.

Her nævnte hun, at Dansk Folkeparti, SF, Venstre og de øvrige borgerlige partier skulle være med i forliget, mens den gamle regeringspartner, Radikale, ikke blev nævnt i invitationen til en bred udlændingetale.

Læs mere her.

2. Nyt principprogram
Socialdemokratiet vedtog på sin kongres et nyt principprogram, og det er det syvende af sin slags. Udkastet til teksten lå allerede klar i april, men partimedlemmerne var søndag ikke klar til at vedtage programmet uden debat. Især kapitlet om udlændinge og integration blev mødt af en række ændringsforslag.

På alle væsentlige områder fik partiledelsen sine forslag igennem med pæne flertal, og dermed har man et fornyet ideologisk og langsigtet fundament for sin aktuelle politik.

Læs mere om det nye principprogram her.

3. Frank Jensen varsler opgør med dieselbiler
Det er ikke frøer og planter på Amager Fælled, der er mest truet i København, mener overborgmester Frank Jensen (S). Det er til gengæld helt almindelige københavnere, der må indånde forurenet luft.

”Vi skal have byer, hvor man ikke skal være bange for at trække vejret,” lød det fra Frank Jensen, da han holdt tale ved Socialdemokratiets kongres.

”Vi kommer ikke uden om, at vi også må se på dieselbilerne,” lød det fra overborgmesteren, der dog ikke kom nærmere ind på, hvad der skal ske med dieselbilerne.

Tre vigtige fra R-landsmødet i Nyborg

1. Afskaf Kongehuset
Søndag lykkedes det efter flere mislykkede forsøg. Et lille flertal af de radikale medlemmer vedtog, at partiet nu går ind for en afskaffelse af kongehuset. Det skriver Politiken.

Dermed er det nu partiets officielle politik, og forslaget blev vedtaget med 150 stemmer for, mens 132 stemte imod.

I debatten op til afstemningen sagde den nye formand for Radikal Ungdom, Sigrid Friis Proschowsky, blandt andet:

”Hvis vi gerne vil være et frit og et fuldstændig demokratisk samfund, så er der ét godt svar, og det er: Afskaf kongehuset.”

2. Jelveds advarsel til Socialdemokratiet
Dansk Folkeparti vil have Mette Frederiksen til at holde Radikale uden for udlændingepolitikken, og mens Mette Frederiksen vil lade vælgerne bestemme kursen, så kommer radikale Marianne Jelved med en advarsel til Socialdemokratiet.

”Det er min erfaring i politik, at man skal passe på med at brænde broer. Man ved aldrig, hvornår man for brug for den ene bro eller den anden bro til at komme over en kløft,” siger hun til Berlingske.

3. R-bagland blåstempler flygtningepolitik
For nylig præciserede Radikales integrations- og udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, sit partis flygtningepolitik. Særligt bemærkningen om, at antallet af flygtninge betyder noget, har vakt opsigt. Men udmeldingen blåstemples hos dem, som Altinget har talt med. Find historien her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00