Professor: Nutidens valgplakater er kedelige

BOG: Valgplakater er gået fra at være kunstnerisk interessante og politisk vigtige til at være kedelige med parti-bogstaver og photoshoppede politikere. Det mener medforfatter bag ny bog om den danske valgplakat gennem de seneste 100 år.

Foto: Venstre, SF og Socialdemokratiet
Lise-Lotte Skjoldan

Fredag udkommer en ny bog, der sætter fokus på de danske valgplakater gennem de seneste 100 år.

Bogen med titlen "Valget er dit!" følger valgplakaternes historie gennem 100 udvalgte plakater fra forskellige partier, og den viser udviklingen i både formsprog og virkemidler gennem historien.

Bag bogen står professor i statskundskab på Københavns Universitet Peter Nedergaard og lederen af Dansk Plakatmuseum, Elisabeth Aasted Schanz.

"Det er interessant, hvordan valgplakaten har ændret sig over tid. Det er gået fra at være et utroligt interessant kunstnerisk og politisk vigtigt medium til at være forholdsvis kedeligt med parti-bogstaver og photoshoppede politikere," siger Peter Nedergaard.

Han peger dog på, at to partier stadig laver valgplakater med politiske og kunstneriske budskaber.

"Enhedslisten og Dansk Folkeparti har holdt fast i den tradition, at valgplakaten er vigtig, og at man ikke bare sætter et grafisk værksted til at lave det hele. De to partier har spændende budskaber og bruger mediet kreativt," siger Peter Nedergaard, som understreger, at man i andre lande - for eksempel Tyskland - stadig bruger valgplakaterne mere aktivt.

Når Peter Nedergaard skal pege på, hvilken dansk valgplakat der historisk set har været den vigtigste, er han ikke i tvivl.

"Den vigtigste valgplakat er 'Stauning eller kaos'-plakaten fra 1936. Den var med til at give det kanonvalg, som Socialdemokratiet jo aldrig er kommet op på hverken før eller siden," siger han.

Forfatterne har undersøgt i alt 2000 plakater fra de sidste 100 år og har valgt de 100 vigtigste ud til bogen. Den bliver lanceret 17. april på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By i Aarhus samtidig med, at en udstilling om de danske valgplakater gennem tiden bliver skudt i gang - i øvrigt med åbningstale af Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen.

Se seks valgplakater fra de seneste 100 år herunder:

Enhedslisten fra efter 2000.

Socialdemokratiet fra 1947.

Det Radikale Venstre.

Socialistisk Folkeparti fra 1979.

Venstre fra 1949



Socialdemokratisk valgplakat fra 1936.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Nedergaard

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, forfatter & debattør
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1985), ph.d. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00