Psykiatri rydder årets satspulje

DOKUMENTATION: Med 410 millioner til at følge op på Psykiatriudvalgets anbefalinger går hovedparten af årets satspulje til psykiatri.
Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg ToftKasper Frandsen

"Det glæder mig meget, at vi nu har afsat 410 millioner kroner til at forbedre indsatsen for mennesker med en psykisk lidelse. Med den fælles aftale sender vi et klart signal til både regioner og kommuner om, at der skal være sammenhæng i indsatsen for den enkelte borger."

Sådan lyder det fra socialminister Annette Vilhelmsen (SF) om årets satspuljeaftale på sundhedsområdet, der i år hovedsageligt går til psykiatrien. Partierne bag satspuljeaftalen er alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.

Aftalen faldt på plads onsdag den 27. november om aftenen, efter at de sidste knaster var ryddet af vejen med finanslovsaftalen mellem regeringen samt Venstre og Konservative.

De borgerlige partier havde nemlig ønsket penge i satspuljen til at fastsatte mål for at sænke tvang i psykiatrien. Men det var der ikke penge til, mente regeringen, der i stedet fandt pengene på finansloven - 150 mio. kr. til anlæg i psykiatrien det første år og 50 mio. kr. årligt de kommende år.  

Pengene skal blandt andet gå til:

• 71 millioner kroner til udbredelse af sociale akuttilbud i kommunerne, hvor mennesker med en psykisk lidelse, der bor i egen bolig, selv kan henvende sig for at få akut overnatning, omsorg og støtte.

• 32 millioner kroner til ambulante akutte teams i regionerne, til flere akutte og fleksible indsatser, så mennesker med psykiske lidelser, der bor i eget hjem, hurtigt kan få støtte og behandling.

• 6 millioner kroner årligt fremadrettet til, at kommuner og regioner i fællesskab skal udarbejde en koordineret indsatsplan til mennesker, der både har en psykisk lidelse og et misbrug, så de får en koordineret og samtidig indsats. Derudover indeholder satspuljeaftalen bl.a. også initiativer om styrket inddragelse af brugere og pårørende og mindre brug af tvang.

Minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag (SF) peger på, at mange af pengene bliver brugt på tiltag, som eksperter har anbefalet taget i brug for at forbedre psykiatrien.

"Jeg er utrolig glad for de 16 nye initiativer, som hver især følger op på anbefalinger fra psykiatriudvalget, og dermed er et vigtigt skridt i arbejdet med at løfte kvaliteten i hjælpen til mennesker, som rammes af en psykisk lidelse," siger Astrid Krag i en pressemeddelelse.

Sundhed
I satspuljeaftalen på sundhedsområdet er der afsat der er afsat 53,9 millioner kroner over fire år til at forbedre indsatsen for sklerosepatienter samt stof- og dopingmisbrug.

Stofmisbrugere får ret til en samtale med en læge inden for tre dage og en behandlingsplan inden for 14 dage, efter de har henvendt sig til kommunen, for at få hjælp til at komme ud af deres misbrug.

På skleroseområdet betyder aftalen på 15 millioner, at flere patienter kan blive henvist til Skleroseforeningens to sklerosehospitaler i Ry og Hasle, hvor patienterne kan få intensive genoptrænings- og rehabiliteringsophold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00