Rådsformandens job: Mægler og mødeleder

TOPJOB: EU's stats- og regeringsledere i Det Europæiske Råd har udpeget den polske statsminister Donald Tusk til deres næste formand. Med posten følger ansvaret for at skabe konsensus og smede kompromiser på tværs af 28 landes ofte meget forskellige holdninger.

Den nye formand for Det Europæiske Råd overtager pladsen som mægler mellem EU's stats- og regeringschefer efter belgieren Herman Van Rompuy (t.h).
Den nye formand for Det Europæiske Råd overtager pladsen som mægler mellem EU's stats- og regeringschefer efter belgieren Herman Van Rompuy (t.h).Foto: Det Europæiske Råd
Michael HjøllundRikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU har fået sin anden faste formand for Det Europæiske Råd nogensinde med udnævnelsen af Polens statsminister Donald Tusk.

Formanden for Det Europæiske Råd er den person, der leder møderne, når EU's 28 stats- og regeringschefer samles til topmøde flere gange årligt, oftest i Bruxelles.

Det er formanden, der formelt bestemmer, hvilke emner der er på dagsordenen, og i hvilken rækkefølge de skal diskuteres.

Udover at sætte rammerne for diskussionen mellem EU-lederne er det også formandens job at tage styringen på topmøderne og sørge for, at der er bred konsensus om de beslutninger, der træffes.

Fakta

Det Europæiske Råd samler stats-og regeringslederne i alle 28 EU-lande, EU-Kommissionens formand og formanden for Det Europæiske Råd.

EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik deltager også.

Det Europæiske Råds møder er hovedsageligt topmøder, hvor EU's ledere mødes for at fastlægge de overordnede politiske prioriteter og vigtigste initiativer for EU.

Der er typisk omkring fire møder om året.


Kilde: Det Europæiske Råd

Når Det Europæiske Råds ledere handler, er den altovervejende hovedregel, at det gøres i enstemmighed - uden formel afstemning.

Hvis det skal lykkes, kræver det forberedelse, der strækker sig langt ud over de en eller to dage, som et EU-topmøde normalt varer.

Mægler
Her kommer formandens anden vigtige opgave ind i billedet.

Mellem topmøderne er det formandens opgave at tage temperaturen i de 28 EU-hovedstæder og afsøge, hvor der kan findes fælles fodslag på et spørgsmål.

Den tidligere formand Herman Van Rompuy har derfor haft det som fast punkt på sit program at rejse til hver eneste EU-hovedstad mindst én gang årligt for at tale med EU-lederne.

En af flere ansigter udadtil
Formanden for det Europæiske Råd har også til opgave at repræsentere EU udadtil på spørgsmål om udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Her skal formanden træde varsomt, da denne opgave også på nogle punkter varetages af andre topfigurer i EU, nemlig Unionens udenrigschef og til tider formanden for EU-Kommissionen.

Et eksempel på dette overlap er de internationale topmøder som eksempelvis G20 og G7.

Her repræsenteres EU ved både formanden for Det Europæiske Råd og formanden for EU-Kommissionen. Arbejdsfordelingen varierer alt efter temaet, men det er for eksempel kommissionsformanden, der traditionelt tager ordet, når det handler om klimapolitik. 

Ny model
Jobbet som fast formand for Det Europæiske Råd er en relativt ny konstruktion.

Indtil 2009, hvor den nyeste EU-traktat trådte i kraft, var formanden blot den stats- eller regeringsleder, som stod i spidsen for det roterende EU-formandskab, der skifter hver sjette måned.

Men med Lissabontraktaten kom en fast formand til, hvis mandatperiode løber i to et halvt år. Dertil følger muligheden for at få forlænget perioden til i alt fem år.

Det var tilfældet med den første og hidtil eneste faste formand for Det Europæiske Råd, den tidligere belgiske premierminister Herman Van Rompuy.

Dokumentation

Formandens 'hold'

Til formanden for Det Europæiske Råd hører et hold af ansatte dedikeret til at hjælpe med alt fra pressearbejde til rådgivning og logistik.

Den afgående formand Herman Van Rompuys havde op mod 40 ansatte, heriblandt:

  • En kabinetschef og en særlig rådgiver.
  • Tretten rådgivere på blandt andet socio-økonomiske og udenrigspolitiske spørgsmål.
  • To talsmænd og to presserådgivere.
  • Fire chauffører.
Se hele holdet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Herman Van Rompuy

Fhv. formand for Det Europæiske Råd (Christen-Democratisch en Vlaams, Belgien)
master i anvendt økonomi (K.U. Leuven 1971)

0:000:00