Partier raser over brugerbetaling på uddannelse

LOFT: Regeringen har sammen med S og DF indgået aftale om, at man ikke længere gratis kan tage flere videregående uddannelser. Radikale kritiserer skarpt, og både SF og Enhedslisten vil indkalde uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) i hastesamråd.

Foto: Simon Skipper/Scanpix
Mads BangLise-Lotte Skjoldan

Radikale kritiserer skarpt, at regeringen sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil lukke for muligheden for at tage mere end en videregående uddannelse.

”Vi synes, at man skal have lov at uddanne sig videre. Der kan være rigtigt god grund til, at man først tager en bachelor og så vælger at skifte over til et lærerstudie,” siger partiets forskningsordfører Ida Auken.

Hun mener, at det allerede kræver meget af de unge, der vælger at tage en ny uddannelse.

”Vi har jo sat mange andre forskellige begrænsninger op, som for eksempel at man kun kan få SU i den periode, en uddannelse tager,” siger Ida Auken.

Den nye aftale betyder, at det kun skal være muligt at tage en videregående uddannelse, og at man efterfølgende ikke kan tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau. Baggrunden for aftalen er et behov for at finde 300 millioner kroner om året til den dagpengelov, som Folketinget har vedtaget fredag.

SF og Enhedslisten indkalder hastesamråd
I SF er man ligesom i Radikale stærke modstandere af det nye forslag fra regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Derfor har partiet nu valgt at indkalde uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) i et hastesamråd.

SF's uddannelsesordfører Jacob Mark mener, at regeringen med det nye forslag sætter en stopper for, at unge kan blive klogere og skifte vej i livet. Samtidig vil forslaget øge uligheden, lyder det fra SF.

"Det bliver kun de rigeste eller dem, der kan få hjælp hjemmefra, som vil kunne tage flere uddannelser og yderligere dygtiggøre sig. Det er helt uforståeligt, at regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil indføre flere barrierer til uddannelser. Særligt når uddannelse er det, vi skal leve af i fremtiden," siger Jacob Mark.

Jacob Mark slår fast, at forslaget betyder mere brugerbetaling i uddannelsessystemet, hvilket han er imod.

"Jeg frygter, at det kan blive en glidebane, og regeringen vil fortsætte med at stille andre forslag om brugerbetaling. Det vil jeg slet ikke være med til. Og det er derfor, jeg vil indkalde ministeren i samråd for at høre, om vi kan forvente mere af den slags fra regeringen," siger Jacob Mark.

Enhedslisten vil også have Ulla Tørnæs i samråd. Det nye tiltag vil gå ud over unge, der netop er på vej til at finde sin rette hylde, mener uddannelsesordfører Eva Flyvholm.

"Det kommer til at ramme den unge studerende, der troede at hun ville være gymnasielærer og derfor tog en bachelor på universitetet, og nu selv skal betale for at blive folkeskolelærer. Den ambitiøse mand, der efter en bachelor på medicinstudiet finder ud af, at han i stedet langt hellere vil være sygeplejerske. Det er helt forkert at straffe de unge med brugerbetaling," siger hun.

DF: Spareøvelse rammer luksus
Hos Dansk Folkeparti forklarer forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl netop aftalen med behovet for at finde penge til dagpengesystemet.

”Vi gør det, fordi der skal findes de penge. Og så har vi set på det her område, og man behøver ikke en helt fri mulighed til at tage dobbeltuddannelse,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Men er du ikke bange for, at I fratager nogle mennesker en mulighed for at komme videre i beskæftigelse?
”Vi fratager nogle mennesker en mulighed for at tage en uddannelse, de har lyst til at få. Der er noget luksus i, at man kan få en uddannelse foræret – og så kan man få en mere,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl, som understreger, at der vil være en række undtagelser for reglen, for eksempel hvis man har en forældet uddannelse eller ikke kan komme i job med sin uddannelse.

Aftalen betyder også, at der indføres brugerbetaling, hvis man alligevel ønsker at tage en ny uddannelse. Deltagerbetalingen lægger dog ikke fast endnu.

Jens Henrik Thulesen Dahl mener ikke, at det bliver et problem at finde en model og et prisniveau for uddannelserne.

”Der findes masser af master- og diplomuddannelser, der svarer til bachelor- og kandidatniveau, som tager betaling. Og vi har også betalende studerende fra andre lande i dag,” konstaterer DF-ordføreren.

Radikale stemmer for – og imod
Mens den radikale ordfører og partitop tordner mod loftet over, hvor mange uddannelser man kan tage, så endte partiet dog med at stemme for den dagpengelov, som pengene skal bruges på.

Det skal dog ikke ses som en støtte til finansieringen, som Ida Auken forklarer, først blev bragt i spil for et par dage siden.

”Vi vil meget gerne være med til at finde en anden finansiering. Radikale Venstre har jo historie for at kunne finde finansiering for de her ting, så hvis vi får lidt længere tid, så vil vi meget gerne finde en fornuftig finansiering, som ikke igen rammer uddannelsesområdet,” siger Ida Auken.

Den endelige udformning af de nye regler skal senere forhandles på plads i Uddannelses- og Forskningsministeriet, oplyser Finansministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00