Radikale: Vi skal ikke forkøbe os i kampfly

OPSTART: Radikale vil prioritere andre områder end kampfly i Forsvaret, lyder det efter partiets sommergruppemøde, og dermed genåbner partiet diskussionen om den kommende milliardinvestering. Formand Morten Østergaard melder sig klar til at samarbejde og udpeger en 'akse af ansvarlighed'.

De Radikale ønsker at effektivisere i Forsvaret for i stedet at kunne prioritere området omkring Arktis.
De Radikale ønsker at effektivisere i Forsvaret for i stedet at kunne prioritere området omkring Arktis.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Når partierne bag forsvarsforliget inden længe skal tage stilling til milliardkøbet af nye kampfly, vil Radikale gå efter at købe så få fly som muligt.

Sådan lyder det fra partiets forsvarsordfører og tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard.

”Vi ønsker, at vi køber så få kampfly som muligt. Vi vil gerne bruge pengene på andre områder, både i det danske velfærdssystem og i Forsvaret. Men selvfølgelig skal vi kunne leve op til vores forpligtigelser,” siger den tidligere udenrigsminister ved Radikales sommergruppemøde i Fredensborg.

Over sommeren har især Konservative markeret sig på, at Forsvaret bør tilføres flere midler til at håndtere de aktuelle trusler og til oprustning. Radikale lægger sig nu i den anden grøft.

Forløbet om kommuneaftalen viste, at der er en akse af ansvarlighed med de partier, der ønsker regeringsansvar i Danmark, altså V, S og R.

Morten Østergaard (R)
Formand

”Vi vil gerne sende det modsatte signal af det, andre har sendt. Vi ønsker ikke at bruge flere penge på det her – vi ønsker at bruge færre,” siger Martin Lidegaard.

Vil prioritere anderledes
I stedet ønsker partiet at bruge pengene andre steder end i Forsvaret. Men også internt i Forsvaret skal der prioriteres anderledes.

Martin Lidegaard nævner Arktis og de konsekvenser, som klimaforandringerne ventes at få for området. Danmark har budt ind på territorier, der kan blive blotlagt, hvis dele af isen smelter, og det vil kræve overvågning, lyder ræsonnementet.

Derfor ønsker Radikale at fortsætte effektiviseringen i Forsvaret.

”Det er vi overbevist om, at vi kan. Blandt andet ved at samarbejde mere med vores europæiske partnere og NATO-partnere. Derfor skal vi også af med forsvarsforbeholdet,” siger Martin Lidegaard.

Ny rolle
For Radikale er situationen forud for det kommende folketingsår noget anderledes, end partiet har været vant til i de seneste fire år.

Formand Morten Østergaard melder sig klar til at samarbejde og uddeler en åben invitation til statsminister Lars Løkke Rasmussen om, at han bare kan ringe.

Østergaard kalder det kommende år spændende og hæfter sig ved, at hans parti over sommeren hjalp til med at hive en aftale om kommunernes økonomi hjem.

”Der tegner sig muligheder. Forløbet om kommuneaftalen viste, at der er en akse af ansvarlighed med de partier, der ønsker regeringsansvar i Danmark, altså V, S og R,” siger Morten Østergaard.

Også Martin Lidegaard ser muligheder:

”Det er den mest porøse parlamentariske situation, vi har haft i dansk politik i meget lang tid, fordi der er så mange partier i blå blok, som ikke ønsker at tage ansvar. Det åbner muligheden for, at de partier, der ønsker at tage ansvaret, kan få en plads,” siger han.

Dagpenge og asyl
De Radikale har også bragt 'aksen af ansvarlighed' i spil på dagpengeområdet. Her lufter partiet idéen om, at de kan gå sammen med Venstre og Socialdemokraterne om en løsning.

Men Morten Østergaard forsikrer, at han ikke er ude på at holde nogen ude.

”Vi konstaterer bare, at de partier, der synes, at dagpengekommissionen arbejder på et fornuftigt grundlag, faktisk repræsenterer et flertal i Folketinget, som vil kunne sikre en bredde. Men jeg håber, så mange partier som muligt vil være med,” siger Østergaard.

Radikales beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, bakker op. Hun melder sig også klar til at kigge på genoptjeningsreglerne. Noget, Radikale tidligere har stået skarpt på.

”Hvis vi får mere fleksibel genoptjening, kan vi få flere vikariater besat. Det vil vi gerne arbejde for,” siger Sofie Carsten Nielsen

Intet radikalt pressemøde uden en bemærkning om asylpolitikken. Endnu en gang efterspørger Morten Østergaard bedre europæisk samarbejde, samtidig med han langer ud efter integrationsminister Inger Støjberg.

”Hvis alle lande gjorde som Danmark og brugte energien på at indrykke annoncer i hinandens aviser i stedet for at søge en fælles håndtering, så ville der ikke blive færre flygtninge. Så ville det europæiske asylsystem bryde helt sammen,” siger den radikale leder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00