Rapport: 80 milliarder skattekroner er tabt for staten

SKAT: En ny rapport bestilt af Skatteministeriet gennemgår danskernes gæld til det offentlige. Skats forfejlede inddrivelsessystem kommer til at koste dyrt, vurderer ekspert. Opdateret klokken 10:20*

Foto: www.colourbox.com
Kasper Kaasgaard

Det kan kun betale sig at indkræve en femtedel af de 100 milliarder kroner, som private og virksomheder skylder i skat og andre gældskrav.

Det er konklusionen i en ny rapport, skriver Politiken. Det regnestykke betyder altså, at staten kan blive nødt til at afskrive gæld på 80 milliarder kroner.

Rapporten er lavet af revisionsvirksomheden PwC for Skatteministeriet.

Skats fejlslagne it-system, EFI, skulle give bedre inddrivelse af gæld, men endte som bekendt som en fiasko og er nu blevet droppet.

It-systemet er dog langt fra ansvarlig for de 80 milliarder. I en pressemeddelelse gør Skatteministeriet opmærksom på, at gælden aldrig har været så meget værd, fordi der er lovgivning om, hvornår den må inddrives.

”Opgørelsen har kunnet give det indtryk, at den samlede gæld også er 98,1 mia. kr. værd, hvilket aldrig har været tilfældet. Det skyldes først og fremmest, at størstedelen af gælden ikke kan inddrives, fordi flere borgere og virksomheder ikke er i stand til at betale. Den reelle værdi af gælden er således langt mindre,” skriver Skatteministeriet.

I stedet, oplyser ministeriet, er værdien af gælden med den nye rapport nedskrevet fra 32,6 milliarder kroner til knap 20.

Skandale har kostet dyrt
Ingen har forestillet sig, at samtlige 100 milliarder kroner kunne blive indkrævet. Men EFI-skandalen har kostet mange penge, lyder det fra en skatteekspert.

”Det her er en langt større skandale end udbyttesagen, hvor kriminelle stjal 12,3 milliarder i statskassen. Jeg vil vurdere at staten har tabt mindst det dobbelte på EFI-skandalen,” siger skatteadvokat Eduardo Vistisen til Politiken.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) påpeger, at det ikke er realistisk at inddrive alt gæld.

”Det er ikke retvisende at sige, at der er 100 milliarder derude, og at de 100 milliarder kan vi bare få i kassen og bruge på velfærd. Hvis en bank gjorde det samme med deres fordringer, tror jeg, at Finanstilsynet ville komme efter dem,” siger ministeren til avisen.

Han og ministeriet nedskriver nu gælden, men de vil ikke opgive at inddrive den, hvis det viser sig muligt på et senere tidspunkt, oplyser han.

*I en tidligere version af artiklen fremgik det af underrubrikken, at PwC-rapporten giver et bud på, hvad it-systemet EFI har kostet Skat. Det er ikke korrekt. Desuden er der tilføjet et citat og fakta fra Skatteministeriets pressemeddelelse. Altinget beklager fejlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)









0:000:00