Regeringen aflyser reform af bilafgifterne

REFORM: Regeringen opgiver reformen af bilafgifterne, som ellers er lovet i regeringsgrundlaget. Det oplyser skatteminister Benny Engelbrecht (S). Det politiske klima er ikke til det, lyder forklaringen. Det er politik, når det er værst, mener Enhedslisten

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har aflyst den grønne reform af bilafgifterne.<br>
Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har aflyst den grønne reform af bilafgifterne.
Foto: Pressefoto
Hjalte T. H. KragesteenLise-Lotte Skjoldan

Der bliver ingen reform af bilafgifterne inden folketingsvalget.

Det fortæller skatteminister Benny Engelbrecht (S) til Altinget.

"Det bliver ikke aktuelt at fremlægge planer om en omlægning af bilafgifter på denne side af valget. Det må blive en opgave, som vi tager op på et senere tidspunkt," siger han.

Regeringen lover ellers i regeringsgrundlaget, at man vil lave en grøn og provenuneutral reform af bilafgifterne. Formålet med reformen skulle være at få bilkøberne til i højere grad at vælge de mest miljø- og klimavenlige biler. Der har været lagt op til en omlægning, så afgifterne i højere grad skulle opkræves ud fra bilens tekniske egenskaber (støj, forurening og lignende) frem for ud fra bilens værdi.

Men skiftende skatteministre har gennem regeringsperioden meddelt, at det er en overordentlig kompliceret opgave, men at man har arbejdet målrettet på at levere som lovet.

Det politiske klima er ikke til det
Argumentet fra skatteministeren i dag er dog også, at det rent politisk er svært at se en bred aftale for sig:

"Det politiske klima omkring bilafgifter tyder ganske klart på, at der ikke er en mulighed for at manøvrere det politisk," siger han og fortsætter:

"Men det er bare heller ikke nogen let opgave, som vi gerne vil løse. Det er bestemt kompliceret."

Benny Engelbrecht fortæller, at det fortsat er regeringens holdning, at der skal laves en reform af bilafgifterne.

"Helt grundlæggende har vi stadig en langsigtet ambition om at lave afgiftssystemet om. Det bliver bare ikke lige nu og her," siger han.

Farvel til tre markante transportløfter
Med dagens udvikling står det klart, at regeringen ikke har indfriet tre markante løfter på transportområdet fra regeringsgrundlaget. Først røg betalingsringen, derefter de bebudede afgifter på lastbilkørsel, og nu når man altså heller ikke den grønne reform af bilafgifterne.

Skatteministeren fastholder dog, at regeringen har været optaget af den grønne omstilling på transportområdet:

"Det kan godt være, at der har været nogle elementer, som vi ikke har landet, men det ændrer ikke på, at vi har skyhøje ambitioner på det grønne område. Og bilafgifterne er stadig en ambition, vi har," siger Benny Engelbrecht.

Han peger også på, at man onsdag leverede en løsning for elbilerne. En løsning, der imidlertid er blevet mødt med bred kritik.

EL: Politik når det er værst
Enhedslisten er bestemt ikke tilfreds med, at reformen ikke bliver til noget. Transportordfører Henning Hyllested (EL) kalder argumentet om politisk klima for ren "politisk plidder-pladder og spin", fordi regeringen har haft næsten fire år til at præsentere reformen.

"Det er simpelthen virkeligt trist, og det er politik, når det er værst. Det er noget rigtigt lort, for at sige det lige ud," siger han.

Han ærgrer sig over, at man med den aflyste reform misser et vigtigt skridt i forhold til den grønne omstilling af transportsektoren.

"Lige så glade vi var i 2011, da de skrev ind i regeringsgrundlaget, at det skulle være en grøn omlægning, lige så kede af det er vi dag. Det her er rigtigt skidt for miljøet, og det er skidt for klimaet, at man ikke tør tage hul på det her af frygt for vælgerne," siger Henning Hyllested.

I dag betaler de danske bilister omkring 44 milliarder kroner i afgifter om året. Det største andel kommer fra registreringsafgiften, der udgør omkring 15 milliarder kroner.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Henning Hyllested

Fhv. MF (EL), transportordfører, landdistrikts- og øordfører, turismeordfører
Havnearbejder (Esbjerg Havn)

0:000:00