Regeringen dropper grønt nationalregnskab

FINANSLOV: Der er ikke afsat penge på regeringens finanslovudspil til driften af det grønne nationalregnskab. Det er ”enormt bekymrende”, mener finansordfører i Alternativet, Josephine Fock.

Danmarks Statistik præsenterede i april det grønne nationalregnskab. Nu trækker regeringen støtten til den videre drift. 
Danmarks Statistik præsenterede i april det grønne nationalregnskab. Nu trækker regeringen støtten til den videre drift. Foto: /ritzau/Mette Lindegaard
Daniel Bue Lauritzen

Det grønne nationalregnskab bliver ikke tilgodeset på regeringens finanlovsudspil. 

Det betyder ifølge Danmarks Statistik, at store dele af den grønne databank ikke bliver opdateret i fremtiden.

Og det er ifølge finansordfører i Alternativet, Josephine Fock, en skidt beslutning:

"Det er enormt bekymrende, hvis regeringen vil stoppe finansieringen. Det er helt forkert i vores optik," siger hun.

Det grønne nationalregnskab samler en lang række data om miljø og naturressourcer. På den måde kan det vise sammenhænge mellem økonomi og miljø. Det kan for eksempel vise, hvor meget ekstra affald der skabes, når eksporten eller privatforbruget stiger. 

Det er derfor et utroligt nyttigt redskab, mener Josephine Fock:

"Det er vigtigt, at Danmarks Statistik har mulighed for at fortsætte arbejdet med at skabe et grønt nationalregnskab, så vi kan se, hvordan det går med klimaet og miljøet. Vi ved, at det, vi måler på, også er det, der betyder noget," siger Josephine Fock. 

Penge ud ad vinduet
Det grønne nationalregnskab blev præsenteret i april i år, efter at Danmarks Statistik i 2015-17 årligt fik 4,5 millioner til at etablere det. 

Og i Alternativet frygter man, at størstedelen af de penge kan gå tabt, hvis ikke der findes penge til den videre drift:

"Det kan ikke nytte noget, at Danmarks Statistik ikke har mulighed for at videreføre driften af det grønne nationalregnskab. Hvis ikke vi fortsætter driften, har vi smidt pengene til etableringen direkte ud ad vinduet," siger hun.

Men det er ifølge afdelingsdirektør for Økonomisk Statistik i DST, Kirstein Wismer, en sandhed med modifikationer. 

"Jeg ved ikke, om man kaster penge ud ad vinduet. Der vil måske ikke komme nye tal fremover, men det, vi har lavet, vil nogle stadig kunne bruge. Men de vil ikke få opfølgende data," siger hun. 

Samtidig fortæller hun, at dele af det grønne nationalregnskab fortsætter, selvom regeringen ikke finder pengene på finansloven.

EU forpligter nemlig medlemslandene til at føre regnskab med dele af den grønne økonomi. Det regnskab skal Danmarks Statistik finde penge til at opdatere i det eksisterende budget. 

DST: Bedste siden skiveskåret brød
Da rigsstatistiker Jørgen Elmeskov i april præsenterede det nye regnskab, var det med så stor begejstring, at han kaldte det 'den hotteste opfindelse siden skiveskåret brød':

”Det grønne nationalregnskab danner et billede, hvor der hidtil har været et blindt øje i det traditionelle nationalregnskab. (…) På sigt vil det give os mulighed for bedre at miljøbedømme den økonomiske politik,” sagde han dengang. 

Den mulighed har en lang række af de lande, Danmark normalt sammenligner sig med. Man arbejder blandt andet med grønne regnskaber i Canada, Holland, Tyskland og Sverige.

Og derfor risikerer vi ifølge afdelingsdirektør for Økonomisk Statistik i DST, Kirstein Wismer, at tabe internationalt terræn:

"Vi har hele tiden været bagefter i forhold til udviklingen af det her. Men siden vi for tre år siden fik bevillingen, er vi kommet op på niveau. Når vi nu mister bevillingen, bliver dataindsamlingen igen mindre," siger hun. 

Dokumentation

Det grønne nationalregnskab består af 14 ’moduler’

Overstreget er de moduler, der ikke længere bliver opdateret, hvis regeringen ikke finder penge til regnskabet: 

Økonomiens afhængighed af og påvirkning af miljø- og naturressourcer
-       Energi
-       Udslip til luft
-       Materialestrømme (videreføres delvist og mindre detaljeret)
-       Affald
-       Vand og spildevand

Beholdninger af naturressourcer og ændringer i dem
-       Olie og naturgas
-       Arealer
-       Skov
-       Fisk

 Aspekter af ’grøn økonomi’
-       Miljøbeskyttelsesomkostninger
-       Offentlige miljøindtægter og –udgifter
-       Produktion af grønne varer og tjenester
-       Miljøsubsidier mv.
-       Grønne afgifter 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00