Regeringen erkender: PSO-afgiften eksploderer

FREMSKRIVNING: Da energiaftalen blev indgået i 2012, skulle PSO-afgiften finansiere 1,3 milliarder kroner af aftalen i 2020. I regeringens nye fremskrivning er det opjusteret til mere end tre milliarder. Venstre er bekymret, men ministeren er fortrøstningsfuld.
Den PSO-afgift, som skal finansiere energiaftalen, bliver mere end fordoblet, i forhold til hvad der var ventet, viser regeringens nye fremskrivning.
Den PSO-afgift, som skal finansiere energiaftalen, bliver mere end fordoblet, i forhold til hvad der var ventet, viser regeringens nye fremskrivning.Foto: Colourbox
Morten Øyen
Siden energiaftalen blev indgået i marts 2012, har forudsætningerne ændret sig. Det erkender regeringen nu i et skriftligt svar til Venstres Lars Chr. Lilleholt. I svaret har regeringen lavet et opdateret skøn over de samlede finansieringsomkostninger af energiaftalen fra 2012, og den viser en betydelig stigning:

Da aftalen blev indgået i 2012 blev man enige om, at den årlige finansiering skulle ende på 3,5 milliarder kroner i 2020, men den nye fremskrivning viser, at det tal i stedet bliver 4,9 milliarder kroner.

Stigningen skyldes hovedsageligt, at den finansiering til aftalen, som kommer fra PSO-afgiften med den nye fremskrivning ventes at stige betydeligt - så i stedet for at ende på 1,3 milliarder kroner i 2020 nu forventes at ende på 3,2 milliarder kroner. Det sker selvom partierne bag energiaftalen har nedjusteret udbygningen af biogas, hvilket giver en besparelse i PSO-omkostninger, fremgår det af regeringens svar.

V: Skal tilbage til aftale-niveau
Den store stigning i afgiften bekymrer Venstres klima- og energiordfører Lars Chr. Lilleholt.

"Jeg møder mange virksomheder, særligt i de energitunge og konkurrenceudsatte erhverv, hvor PSO-afgiften er et rigtig stort problem. Det er nødvendigt at få den bragt ned igen på det niveau, som vi oprindeligt aftalte med energiaftalen," siger Venstres ordfører.

Fakta

Fra Klima- og energiministerens skriftlige svar til Lars Chr. Lilleholt: 

Med de opdaterede forudsætninger stiger PSO-omkostningerne for vindmøller, hvilket skyldes antagelsen om den lavere elpris. Derudover falder det statslige afgiftstab ved biogaspakken som følge af den lavere vurdering af den fremtidige udbygning.
Med de opdaterede forudsætninger skønnes de samlede finansieringsomkostninger af Energiaftale 2012 til ca. 4,9 mia. kr. Det svarer til en stigning på ca. 1,5 mia. kr., hvilke dækker over en skønnet stigning i PSO-omkostningerne på ca. 1,8 mia. kr. og et fald i det statslige finansieringsbehov fra FSA med ca. 0,4 mia. kr, hvilket navnlig kan henføres til den lavere biogasudbygning.


Kilde: ft.dk, spørgsmål 129 & 130

Regeringen har med sit udspil til en vækstaftale foreslået en nedsættelse af PSO-afgiften, og der er dermed for alvor taget hul på diskussionerne. Lars Chr. Lilleholt fortæller, at Venstre gerne ser en aftale, hvor der på kort sigt findes en finansiering uden for energiaftalen, men at en sænkelse af afgiften på længere sigt bør findes inden for selve energiaftalen.

Helveg: Aftale ikke blevet dyrere
Men regeringen ønsker ikke at at skære i selve energiaftalen.

Det er jo ikke fordi de vindmøller vi stiller op er blevet dyrere end vi regnede med.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og energiminister

Ifølge klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er stigningen i PSO-afgiften noget andet, end at energiaftalen er blevet dyrere.

"Det er jo ikke, fordi de vindmøller, vi stiller op, er blevet dyrere, end vi regnede med. Projektet er ikke blevet dyrere, selvom vi skal indkræve mere i PSO-afgift," siger ministeren og fortsætter:

"Det har hele tiden været meningen, at beløbet til energiaftalen skal findes over det beløb, vi betaler på elregningen, og over PSO-afgiften. Vores fremskrivning viser, at fordelingen forskubber sig, så man nu skal betale mindre for den rene elpris, men mere over PSO-afgiften, som stiger, når elprisen falder," siger Rasmus Helveg Petersen.

Problem for få
Umiddelbart er det ikke et problem, for den samlede energiregning vil for de fleste være den samme, ifølge klima- og energiministeren.

"De fleste vil ikke opleve, at de skal have flere penge op ad tegnepungen på grund af den her udvikling. Men der, hvor vi står med en udfordring, det er, hvis du er en virksomhed, som bruger meget energi i produktionen og er i konkurrence med udenlandske virksomheder. For de udenlandske virksomheder mærker kun en faldende elpris og ikke vores stigning i PSO-afgiften," siger Rasmus Helveg Petersen.

Men det problem mener ministeren, at regeringen er ved at tage hånd om med sit udspil til vækstaftalen.

"Det er netop det, vi adresserer i forhandlingerne om vækstaftalen," siger han.

Dokumentation

Årlig finansiering af energiaftale i 2020 (mio. kr):

 2012-aftale   2014-fremskrivning 
Energiaftale  3.500 4.900
 PSO 1.400 3.200
 Tariffer -600 -600
 FSA 2.800 2.300

Kilde: ft.dk - svar 130 fra klima- og energiministeren.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)









0:000:00