Regeringen får endnu en næse for at ignorere flertal

KRITIK: Finansudvalget har besluttet at give regeringen en næse for ikke at lytte til et flertal i Folketinget og sløjfe besparelser på udviklingsbistanden.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Cecilie Gormsen

Regeringen må nu indkassere endnu en næse for at ignorere et flertal i Folketinget, der ville droppe regeringens besparelser på udviklingsbistanden i 2015.

Et flertal i Folketingets Finansudvalg bestående af S, EL, ALT, R, SF og K har nemlig valgt at give en næse til regeringen for den samme sag, som udenrigsminister Kristian Jensen (V) tidligere på måneden også fik en næse for.

”Vi giver regeringen en næse for ikke at have sikret sig flertal i Folketinget for den nedskæring i udviklingsbistanden, man lavede sidste år,” siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

I den mildere ende
Kort før jul valgte regeringen at ignorere et flertal i Folketinget. Regeringen kom i mindretal, da Folketinget skulle stemme om et beslutningsforslag fra SF om at annullere 1,4 milliarder kroner af besparelserne på udviklingsbistanden for 2015.

Fakta
Sådan lyder kritikken:
"Socialdemokratiets, Enhedslistens, Alternativets, Radikale Venstres, Socialistisk Folkepartis og Det Konservative
Folkepartis medlemmer af udvalget finder det kritisabelt, at regeringen har siddet et folketingsflertal overhørigt i sagen om nedreguleringen af udviklingsbistanden i 2015. Partierne opfordrer regeringen til fremadrettet at sikre sig, at den har et flertal i Folketinget bag sig, før den gennemfører denne type omfattende budgetreguleringer." 

Konservative havde på forhånd meddelt, at partiet ville stemme blankt, og dermed var vejen banet for et flertal, der sendte regeringen i mindretal. 

Pelle Dragsted fortæller, at næsen er i den mildere ende, men at den alligevel er vigtig.

”En regering skal sikre sig, at man har et flertal bag sig, når man foretager større økonomiske ændringer eller budgetreguleringer. Og derfor udtaler vi altså den her kritik,” siger han.

En løftet pegefinger
I næste uge skal Folketinget stemme om tillægsbevillingen for 2015, som formelt godkender nedsættelsen af udviklingsbistanden i 2015. Traditionelt er vedtagelsen af tillægsbevillingen formalia, hvor alle partier stemmer for. Det er dog anderledes i år, fordi den indeholder nedsættelsen af udviklingsbistanden, som et flertal i Folketinget stemte imod. Derfor skal næsen ses som en løftet pegefinger, fortæller Pelle Dragsted

”Hvis traditionen med, at tillægsbevillingsloven er en ren formalitet, skal opretholdes, så bygger det på en tillid til, at regeringen rent faktisk sikrer sig et flertal,” siger han.

”Fremadrettet kan man ikke gøre, som regeringen har gjort. Man kan ikke bare foretage sig den slags dispositioner, når man ikke har flertal, og det må vi så håbe, at ministeren tager til efterretning,” tilføjer han.

Stemmer alligevel for lov
Kristian Jensen har allerede fået en næse for den her sag. Er det ikke nok?

”Vi stod i en situation, hvor vi skulle godkende den her tillægsbevilling, og havde vi stemt den ned var regeringen faldet. Det er aldrig sket før,” siger Pelle Dragsted, som peger på, at ikke alle partier bag næsen var klar til så drastisk et skridt.

”Men omvendt mente vi heller ikke, at vi bare kunne stemme for loven uden at udtale den her kritik,” siger han.

Enhedslisten har overvejet at stemme blankt, når tillægsbevillingen skal til afstemning i næste uge, men partiet ender nok trods alt at stemme for.

”Jeg tror, at vi stemmer for. Så står vi sammen om både at stemme for og om kritikken. Loven er jo også en vedtagelse af alt muligt andet, der er vedtaget i 2015, så derfor er det lidt svært at stemme nej,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)









0:000:00