Regeringen får smæk for EU-politikken, men går frem på økonomi

MENINGSMÅLING: Vælgerne giver SR-regeringen karakterer under middel på alle de vigtigste politikområder. Udlændingepolitikken er nu helt i bund, mens den økonomiske politik vurderes lidt mere positivt.
Økonomiminister Margrethe Vestager (R) kan trøste sig med, at lidt flere vælgere nu har tillid til den økonomiske politik, som hun og finansminister Bjarne Corydon (S) er bannerførere for. Men samlet set er der ikke meget at glæde sig over.
Økonomiminister Margrethe Vestager (R) kan trøste sig med, at lidt flere vælgere nu har tillid til den økonomiske politik, som hun og finansminister Bjarne Corydon (S) er bannerførere for. Men samlet set er der ikke meget at glæde sig over.Foto: Det Radikale Venstre/flickr
Erik Holstein

Alt er som bekendt relativt.
Selvom SR-regeringen ikke får positive karakterer på ét eneste politikområde, er der alligevel en smule håb at hente for regeringspartiernes strateger. For når det gælder økonomien, som regeringen tillægger altoverskyggende betydning, er der en vis fremgang at spore.

I en ny meningsmåling fra A&B Analyse for Altinget.dk er vælgerne blevet bedt om at vurdere en hel række politiske emner fra miljø over udlændingepolitik til beskæftigelse og økonomisk politik. Svarpersonerne kan give karakterer fra 0-10, og resultatet er langt fra prangende: Gennemsnitskaraktererne ligger mellem 3,6 og 4,7, altså på alle områder under middelkarakteren 5.

Siden A&B Analyse foretog en lignende måling i maj 2012, er gennemsnittet hævet marginalt, men resultatet er stadig præget af meget dårlige karakterer fra de ca. 65 procent af befolkningen, der stemmer blåt eller på Enhedslisten. Karaktererne fra SF-vælgere og fra SR-regeringens egne vælgere er langt fra så høje, at de kan opveje det.

Et lys i mørket
Mens den økonomiske politik med karakteren 3,7 blev decideret bortdømt i sidste måling, er økonomien nu det område, hvor regeringen scorer næstbedst. Gennemsnittet ligger på 4,3 - og er faktisk udtryk for et pænt spring fremad i den slags målinger, hvor det er decimalerne, man skal holde øje med.

Foto:

Fremgangen kan afspejle, at det går bedre med økonomien nu end for to år siden, hvor krisen i eurozonen var helt oppe at ringe. Men regeringen kan håbe på, at resultatet også afspejler en tro på, at den økonomiske politik til sidst vil føre ud af den mørke tunnel. Er det tilfældet, kan det sikre regeringen et enkelt trumfkort i det folketingsvalg, der ellers ser så håbløst ud.

Interessant nok viser målingen, at SR-regeringens økonomiske politik nu er mere populær blandt konservative vælgere end blandt vælgerne, der stemmer på regeringens eget parlamentariske grundlag i Enhedslisten.

Hvis Thorning-regeringen skal have noget, der minder om en chance for genvalg, skal bedømmelsen af beskæftigelsespolitikken forbedre sig mærkbart. Her er tale om en fremgang fra sidst, men kun fra 3,8 til 4,0 - og det resultat må stadig betragtes som helt utilfredsstillende. Det er et område, hvor Socialdemokraterne traditionelt har stået bomstærkt.

Transport på vej op
Ligesom i 2012 er miljø- og klima med en karakter på 4,7 topscorer for regeringen. Det skal dog understreges, at målingen er lavet før den nye aftale om randzoner mellem regeringen og de blå partier, en aftale der efter kritikernes mening kraftigt svækker miljøindsatsen, fordi den reducerer andelen af randzoner.

Målingen er foretaget efter, Ida Auken (SF/R) blev erstattet af Kirsten Brosbøl (S) som miljøminister, og Rasmus Helveg Petersen (R) overtog fra Martin Lidegaard (R) i Klimaministeriet, men personudskiftningerne har altså ikke påvirket opfattelsen af regeringens miljø-og klimapolitik.

Transportpolitikken tager et stort hop opad - fra den absolutte jumboplads med en karakter på kun 3,4 til nu en middelposition på 4,0. For to år siden martredes regeringens transportpolitik af den havarerede betalingsring, men den er nu på afstand, og den nye transportminister Magnus Heunicke (S) er kommet godt fra start.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) kan ligeledes glæde sig over fremgang på sit felt. Regeringen fik sidste sommer landet en bred folkeskolereform, men den kom i kølvandet på en indædt konflikt med folkeskolelærerne, der kæmpede til det sidste for at undgå en forringelse af deres arbejdsforhold. På den baggrund kan regeringen kun være tilfreds med, at uddannelse går frem fra 4,1 i 2012 til 4,3 i dag.

EU-politik ned i dybet
Målingens dukkert er ikke overraskende på EU-politikken, der falder fra 4,6 til 4,0. Årsagen er ikke svær at gætte sig til, når man ser på, hvor meget diskussionen om velfærdsturisme har fyldt i de sidste uger.

EU-politikken plejer at opføre sig som en satellit, der ikke får synderlig betydning i de efterfølgende valgkampe til Folketinget. Men det kan gå anderledes denne gang. Striden om velfærdsturisme griber direkte ind i diskussionen om den danske velfærdsmodel, et område, der er vitalt for store vælgergrupper. Samtidig har debatten et link til udlændingepolitikken. Det er en eksplosiv cocktail, der kan bæres direkte ind i næste valgkamp.

Udlændingepolitik helt i bund
I den mest dystre ende af skalaen finder man netop udlændingepolitikken, der nu er det område, hvor vælgerne er mest utilfredse med regeringens politik. Her lå regeringen allerede dårligt i 2012, men bedømmelsen har taget endnu et nyk nedad til gennemsnitskarakteren 3,6.

Det er et felt, der tidligere har kostet Socialdemokraterne meget dyrt, og selvom udlændingepolitikken kun spillede en sekundær rolle ved valget i 2011, tyder en del målinger på, at emnet er på vej op igen.

De radikale vælgere er mest tilfredse med den førte udlændingepolitik og giver karakteren 5,7, mens S-vælgerne vurderer den til 5,3. De hårdeste bedømmelser kommer fra vælgere fra Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre, der kun giver fra 1,9 til 2,6. Interessant nok fremstår LA-vælgerne som allermest utilfredse, hvad der passer meget godt til LA's skærpede udlændingepolitik. Her er der dog tale om små tal og dermed en vis statistisk usikkerhed.

Meningsmålingen tyder dermed på, at det slet ikke er lykkedes at fastholde billedet af en stram udlændingepolitik i det omfang, Socialdemokraterne havde ønsket.

Skuffende socialpolitik
Vælgerne er heller ikke imponerede over regeringens socialpolitik, der med en karakter på kun 3,7 ligger endnu længere nede end i 2012. De socialdemokratiske vælgere giver kun 5,1, hvad der er meget lidt på en klassisk socialdemokratisk styrkeposition.

Social- og integrationsministeriet har siden regeringens dannelse været i hænderne på tre forskellige partier: Først socialdemokraten Karen Hækkerup, derefter den daværende SF-formand Annette Vilhelmsen og nu den radikale Manu Sareen. Men såvel integration som socialpolitik dumpes altså af vælgerne.

Områder som sundhed og kriminalitet ligger uforandret på 4,0 - hvilket er med til at understrege, at det er emnerne frem for ministeren, respondenterne baserer deres bedømmelse på. For ikke engang den populære justitsminister Karen Hækkerup har været i stand til at hæve gennemsnitskarakteren.

Skattepolitikken er med karakteren 3,7 nede blandt bundskraberne, men lige præcis det vil næppe føre til dybe panderynker i regeringen. Skattepolitik har aldrig hørt til blandt trumferne for Socialdemokrater og Radikale - og i det hele taget er skat et område, der sjældent har gjort regeringer populære.

Dokumentation

Spørgsmålet lød:

"Hvordan mener du, regeringen har klaret sig på følgende politikområder? Giv en karakter fra 0-10, hvor 0 står for det helt uantagelige, 5 for middel og 10 for det perfekte?"

<img align="left" src="@nyimg=16060@" />















Kilde:
Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1140 svarpersoner.
Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 27.3-1.4 2014.
 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00