Regeringen forlænger grænsekontrol med 20 dage

GRÆNSER: Kontrollen ved de danske grænser forlænges med foreløbigt 20 dage, oplyser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Kontrollen fortsætter "så længe, som det er nødvendigt," siger hun.

"Det er ikke noget, vi gør med glæde," siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg om den forlængede grænsekontrol. 
"Det er ikke noget, vi gør med glæde," siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg om den forlængede grænsekontrol. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse forlænges med foreløbigt 20 dage. Det har regeringen besluttet onsdag. 

Regeringens vurdering er, at der uden grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse er alvorlig risiko for, at et stort antal illegale udlændinge strander i Danmark, når de nægtes indrejse i Sverige.

”Vi har i regeringen fulgt situationen nøje, og på den baggrund vælger vi at forlænge grænsekontrollen mod Tyskland. Det er ikke noget, vi gør med glæde, for både den svenske og den danske grænsekontrol hæmmer den frie bevægelighed, som vi i fællesskab har arbejdet hen imod i mange år i Europa," siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Men vi er i regeringen nødt til at reagere på denne helt ekstraordinære situation, og vi gør, hvad vi vurderer, er nødvendigt for at sikre den offentlige orden og sikkerhed i Danmark.”

Regeringen indførte 4. januar midlertidig grænsekontrol, efter Sveriges beslutning om at indføre id-kontrol var trådt i kraft få timer forinden. Sverige har forlænget sin grænsekontrol mod Danmark, og derfor følger Danmark nu trop. 

Fortsætter så længe, det er nødvendigt
I løbet af de første otte dages kontrol er omkring 30.000 personer blevet kontrolleret, oplyser Søren Pind på et samråd onsdag. Af dem er cirka 200 blevet nægtet indrejse.

Om det er nok, vil ministeren ikke forholde sig direkte til.

”Vi kan ikke vide, om der reelt er færre, der om man så må sige prøver lykken ved at rejse til Danmark, fordi rygtet jo går hurtigt. Der er enormt informationsflow i den her verden,” siger Inger Støjberg og tilføjer, at også vejrforholdene spiller ind på, hvor mange der kommer.

Adspurgt om, hvor længe grænsekontrollen fortsætter, svarer Støjberg:

”Så længe, som det er nødvendigt.”

Den midlertidige kontrol ved grænserne løber nu indtil 3. februar, og regeringen har onsdag orienteret Europa-Kommissionen og nabolandene om beslutningen. Der er ikke taget stilling til, om grænsekontrollen skal forlænges yderligere ud over de 20 dage, men regeringen følger løbende udviklingen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00