Regeringen forventer vækst og flere job

ØKONOMI: Regeringen hæver vækstskøn for 2015 fra 1,4 procent til 1,6 procent. Det fremgår af den vurdering af den danske økonomi frem mod 2020, som regeringen fremlægger fredag. OPDATERET.

Foto: Robin Skjoldborg
Lise-Lotte Skjoldan

Vi kan regne med højere vækst i 2015 og flere jobs i 2020.

Det er det glædelige budskab, når regeringen fredag fremlægger sit eget skøn over den danske økonomi frem til 2020 – det såkaldte konvergensprogram, som alle EU's 28 medlemslande hvert år skal indsende til Europa-Kommissionen.

Og der er gode nyheder i programmet.

Regeringen opjusterer sit vækstskøn for 2015 fra 1,4 procent til 1,6 procent. Samtidig skønner regeringen, at der i 2020 vil være 159.000 flere private jobs end i dag. 

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) glæder sig over de positive tal:

"Reformerne virker, der er vækst i Danmark, og vi kan glæde os over faldende ledighed. Reformerne og genopretningen af dansk økonomi baner vejen for knap 160.000 flere private fuldtidsbeskæftigede frem mod 2020. Det er 10.000 flere end det mål, vi satte os i Vækstplan DK. Det giver berettiget høj tillid til dansk økonomi til glæde for danskerne og virksomhederne, som nu igen skaber jobs i Danmark," siger han i en pressemeddelelse.

Venstres finansordfører, Peter Christensen, er derimod ikke imponeret over regeringens reformer. Væksten kommer af andre årsager, indvender han.

"Det er åbenlys valgkampssnak, hvor regeringen gerne vil tage æren for, at der også kommer lidt vækst til Danmark. Sandheden er, at hovedårsagen ifølge økonomerne er, at vi har en høj dollarkurs, lave oliepriser og lave renter, og det gavner vores private virksomheder. De reformer, der er lavet, er ret begrænsede," siger Peter Christensen til Berlingske.

Konvergensprogrammet skulle først have været fremlagt i april, men regeringen har i år valgt at fremskynde præsentationen af de økonomiske nøgletal til før påske.

De seneste par år har regeringen ikke ramt helt rigtigt med deres skøn for vækst i bruttonationalproduktet (BNP), men har hvert år overvurderet, hvor meget den danske økonomi ville vokse. Herunder kan du se regeringens vækstskøn i 2012, 2013 og 2014 holdt op imod, hvordan væksten reelt har været.

 

Kilde: Regeringens konvergensprogrammer 2012, 2013 og 2014 samt www.statistikbanken.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00