Regeringen i mindretal: Flertal vil stramme regler for udenlandske vognmænd

SOCIAL DUMPING: SF og Dansk Folkeparti vil skærpe kravene for udenlandske vognmandsfirmaer, der kører i Danmark. S bakker op om forslaget. 

En ny alliance bestående af DF og SF forslår højere bøder og bedre registrering af udenlandske vognfirmaer (Claus Fisker/ Scanpix).
En ny alliance bestående af DF og SF forslår højere bøder og bedre registrering af udenlandske vognfirmaer (Claus Fisker/ Scanpix).
Mette Pabst

Det skal være slut med udenlandske vognfirmaer, der underbyder danske lastbilschauffører. Det mener Dansk Folkeparti og SF, der nu foreslår at stramme skruen overfor udenlandske vognmænd, som kører med gods i Danmark.

"Ideen med cabotagekørsel var ikke, at udenlandske firmaer skulle kunne bøje reglerne og underbyde danske vognmænd. Derfor skal vi have strammet op," siger Karsten Hønge, transportordfører for SF.

Højere bøder og mere registrering
SF og DF lægger op til at stramme kravene for cabotagekørsel i Danmark ved blandt andet at indføre højere bøder for overtrædelse af køre- og hviletidsbestemmelser, registrere alle udenlandske firmaer, der kører med gods i Danmark og indføre permanente nummerpladescannere ved grænsen.

Læs også: Flertal uden om regeringen afsætter millioner til pendlere og supercykelstier

"Der er brug for politisk handling nu, hvis den danske vognmandsbranche skal overleve," siger Dansk Folkepartis Claus Kvist Hansen i en pressemeddelelse.

Det er ikke ofte, at SF og DF foreslår lovgivning i fællesskab. Men når det handler om at stoppe social dumping, ligger partierne tæt op ad hinanden, siger Karsten Hønge og fastslår, at SF ikke har noget problem med at lave lovgivning sammen med DF.

"Jeg er ligeglad med, hvad farve katten har, bare den kan fange mus," siger han. 

S bakker op
Hos Socialdemokratiet bakker man op om de to partiers forslag, og dermed er der flertal uden om regeringen for at gennemføre det.

Mattias Tesfaye (S), ordfører for social dumping, kalder udspillet 'gennemarbejdet' og siger, at Socialdemokratiet kan stemme for det med blot få justeringer.

"Store dele af det, SF og DF har lagt frem, er en kopi af det, vi fremlagde i valgkampen. Derfor er vi selvfølgelig i store træk enige," siger Mattias Tesfaye.

Læs også: Ole Birk lander bred taxi-aftale

Han peger dog på, at der skal tilføjes et par afsnit, hvis Socialdemokratiet skal lægge stemmer til forslaget.

"Vi vil gerne have med, at godskørsel i Danmark skal ske på en repræsentativ overenskomst, så der er tale om ordentlige forhold," siger Mattias Tesfaye.

Beslutningsforslaget fremsættes fredag i Folketinget. Hele beslutningsforslaget kan læses her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00