Regeringen kommer med ny kræftplan til to milliarder

KRÆFTPLAN: Indkøb af skannere og stråle-kanoner samt én fast læge tilknyttet hver patient er nogle af tiltagene i regeringens nye kræftplan.

Sophie Løhde (V) præsenterer i dag regeringens kræftplan.
Sophie Løhde (V) præsenterer i dag regeringens kræftplan.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Frederik Tillitz

Regeringen er klar med et ”historisk stort pengebeløb” til at udbygge og forbedre kræftindsatsen. To milliarder skal bruges på nyt og bedre udstyr og sikre, at patienterne får én læge under hele kræftforløbet.

”Vi har gennem de seneste 10-15 år taget meget store skridt fremad i behandlingen af kræft, men vi skal gøre det endnu bedre. Blandt andet fordi vi kan se, at danskerne har dårligere odds for at overleve visse kræftsygdomme end vores naboer i Norden,« siger sundhedsminister, Sophie Løhde (V) til Berlingske.

Over de næste fire år vil pengene blive afsat for at forbedre behandlingen og hjælpen til de flere hundredtusinde danske kræftpatienter.

Sophie Løhde (V) fremlægger i dag onsdag en ny kræfthandlingsplan – den fjerde i rækken siden årtusindeskiftet.

Glæder Kræftens Bekæmpelse
Konkret lægger regeringen op til at afsætte 1,5 milliarder i ”nye” penge til at gennemføre kræftplanen. Dertil kommer de penge, som SR-regeringen bevilgede, så samlet lægges der op til at bruge 2,2 milliarder ekstra på kræftområdet frem til 2020.

Udover nyt udstyr skal pengene bruges på at indføre en ordning med en patientansvarlig læge, der får til opgave at fungere som tovholder og sikre, at der er sammenhæng i forløbet for den enkelte patient.

Det glæder Kræftens Bekæmpelse.

”Det er præcis det, kræftpatienterne har efterspurgt igen og igen: Er der nu ikke bare én læge, der kan tage hovedansvaret for min behandling,” siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til Jyllands-Posten.

I 2014 blev der konstateret godt 39.000 nye kræfttilfælde blandt voksne i Danmark, og tallet ventes at fortsætte med at stige. Samme år levede knap 290.000 danskere med en kræftsygdom – en stigning i forhold til 2007, hvor tallet var 210.000.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00