Regeringen og Venstre vil lette PSO-afgift markant

VÆKSTPLAN: Tirsdag aften blev regeringen og Venstre enige om en skitse for Vækstplan 2014, der skal lette den udskældte PSO-afgift med 13,2 milliarder kroner frem mod 2020. Havvindmøllepark udskydes som finansiering. Forhandlinger fortsætter med øvrige partier.
Finansminister Bjarne Corydon (S) er nu klar til at ændre markant på den energiaftale, tidligere klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) indgik i 2012.
Finansminister Bjarne Corydon (S) er nu klar til at ændre markant på den energiaftale, tidligere klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) indgik i 2012.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Morten Øyen
Finansminister Bjarne Corydon (S) og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen præsenterede tirsdag aften en skitse for en vækstpakke. Aftalen indebærer blandt andet, at den udskældte PSO-afgift, der går til en grønnere omstilling af Danmarks energiforsyning, lempes med 13,2 milliarder kroner frem mod 2020.

Det er en lempelse, der er mere end dobbelt så stor som den, regeringen oprindeligt fremlagde i sit vækstudspil i maj. Finansieringen skal hovedsageligt findes ved at udskyde opførelsen af havvindmølleparken Kriegers Flak med to år, samt ved at bygge 100 MW færre kystnære havmøller. Begge tiltag er ellers aftalt med Energiaftalen fra 2012.

"Vi lemper energiomkostningerne markant. Det giver virksomhederne styrke til at kæmpe om ordrerne på de internationale markeder," siger finansminister Bjarne Corydon i en pressemeddelelse.

"Vi har hele vejen igennem peget på, at de høje energiafgifter er et problem for de energitunge virksomheder, som lider under, at konkurrerende virksomheder i andre lande ikke har samme høje afgifter. Når vi nu giver dem en større lempelse, betyder det, at deres konkurrencevilkår bliver forbedrede - og det betyder noget for danske arbejdspladser," siger Venstres Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

Dansk Energi håber, der nu kan komme ro omkring Energiaftalen.

"Det er skidt, at man begynder at pille i de tiltag, som man blev enige om for bare to år siden. Det er dog glædeligt, hvis den her aftale kan bringe ro om energiområdet. Det tjener ingen med massiv ustabilitet om de meget store investeringer, og de seneste måneders uro har ikke gavnet. Nu skal der gerne ro på, så vi billigst muligt kan skabe den ønskede grønne omstilling," siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi i en kommentar. 

Seniorrådgiver på klima- og energiområdet i WWF Verdensnaturfonden, Hanne Jersild, kalder skitsen mellem regeringen og Venstre "skuffende" og mener, den bringer tvivl om, energiforligets målsætninger kan nås.

Vi lemper energiomkostningerne markant. Det giver virksomhederne styrke til at kæmpe om ordrerne på de internationale markeder.

Bjarne Corydon (S)
Finansminister

"Der er masser af grøn vækst og grønne jobs i et projekt som dette, og derfor er det mildt sagt ejendommeligt, at man i netop en vækstpakke undergraver et af fundamenterne for vækst i den grønne sektor," siger Hanne Jersild.

For at skitsen til vækstplanen kan blive til virkelighed, skal den godkendes af alle de øvrige partier i Folketinget foruden Liberal Alliance, med mindre regeringen vil bryde tidligere forlig.

Forhandlingerne fortsætter nu med de øvrige partier. Konservative, SF og Enhedslisten var indkaldt i Finansministeriet onsdag. Imens er Dansk Folkeparti indkaldt til forhandlinger torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00