Regeringen parat til at gøre det sværere at få kontanthjælp

REFORM: Regeringen åbner nu for Venstres forslag om at gøre det sværere for samlevende at få kontanthjælp. I dag skal man være gift, før partnerens indtægt bliver modregnet i kontanthjælpen. EL advarer om, at færre vil få en gevinst ved at arbejde.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede
Der tegner sig nu et politisk flertal for en stramning af reglerne for at få kontanthjælp. Regeringen åbner således for Venstres forslag om at udvide den gensidige forsørgerpligt til ikke kun at omfatte ægtepar, men også folk, der lever papirløst sammen.

De nuværende regler betyder, at ægtefællens indtægt bliver modregnet krone for krone i kontanthjælpen, hvis man er gift. For et ægtepar med børn betyder det, at man slet ikke kan få kontanthjælp, hvis den ene tjener over cirka 29.800 kr. om måneden.

Regeringen har varslet en reform af kontanthjælpen, og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er umiddelbart positiv over for at udvide forsørgerpligten til at gælde folk, der lever papirløst sammen.

Minister: Fint at se på
"Det vil være fint at kigge på, om vi har en tidssvarende forståelse af samlivsformer i den måde, vi fører politik på. En del af vores lovgivning lægger meget vægt på ægteskabet, men sådan som vores samfund har udviklet sig, er det meget almindeligt at leve sammen på en anden måde end ved at være gift," siger Mette Frederiksen.

Hun peger på, at der også kan være flere områder end kontanthjælpen, hvor det vil være relevant at ændre lovgivningen.

Fakta
Gensidig forsørgerpligt

Reglerne om gensidig forsørgerpligt betyder, at man bliver modregnet i kontanthjælpen krone for krone, hvis man er gift, og ens ægtefælle har et job.

Det betyder, at man som gift slet ikke kan få en krone i kontanthjælp, hvis ægtefællen tjener lidt over det dobbelte af satsen for kontanthjælp. Man kan ikke få kontanthjælp, hvis ægtefællen i et fuldtidsjob tjener over følgende beløb:

Med børn: ca. 29.800 kr.
Uden børn: ca. 23.000 kr.

Beskæftigelsesministeriet vurderer, at man kan spare mellem 400 og 600 mio. kr. årligt, hvis man udvider forsørgerpligten til at gælde for samlevende med fællesbørn. Besparelsen vil være endnu større, hvis det gælder alle samlevende, sådan som Venstre foreslår.

Du kan heller ikke få kontanthjælp, hvis du har over 10.000 kr. i formue (20.000 kr. for ægtepar). Friværdi i boligen og let omsættelige værdier som eksempelvis en bil tæller med i opgørelsen af formue.

"Når man har lovgivning, der vedrører familieformer, skal man hele tiden se på, om den følger med tiden eller ej. Der er i det hele taget også ud over kontanthjælpsområdet grund til at se på, om vi kan komme mere i tråd med tiden," siger Mette Frederiksen.

Hun minder om, at diskussionen også opstod i forbindelse med skattereformen, hvor det blev aftalt, at ægtepar bliver modregnet i børnechecken, hvis en eller begge forældre tjener over 760.000 kr. om året.

En del af vores lovgivning lægger meget vægt på ægteskabet, men sådan som vores samfund har udviklet sig, er det meget almindeligt at leve sammen på en anden måde end ved at være gift.

Mette Frederiksen (S)
Beskæftigelsesminister

Det blev genstand for debat, da daværende skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) ikke er gift og derfor kunne beholde familiens børnecheck, selvom han fik og stadig får en ministerløn på over 1,1 mio. kr. årligt.

V: Åbenlyst urimelig regel
Hos Venstre er man godt tilfreds med meldingen fra Mette Frederiksen.

"Det lyder glædeligt, at beskæftigelsesministeren vælger at lytte til Venstres forslag. Det er åbenlyst urimeligt med de nuværende regler, hvor der forskelsbehandles, alt efter om man er gift eller samlevende. Den forskelsbehandling vil vi have rådet bod på. Tidligere har Socialdemokratiet pure afvist at ligestille på dette område," siger arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V).

EL: Færre får gevinst ved at tage et arbejde
Men hos Enhedslisten kalder man forslaget for en "asocial spareøvelse". Og Enhedslisten undrer sig over, at Venstre foreslår noget, som betyder, at endnu flere vil stå i en situation, hvor det ikke kan betale sig at tage et arbejde.

"Hverken ægtefæller eller samlevende bør have gensidig forsørgerpligt. Det er et problem med den forsørgerpligt, fordi det ikke kan betale sig at arbejde, hvis begge to er på kontanthjælp. Hvis det skal kunne betale sig at arbejde, skal man have ret til kontanthjælp, uanset om man har en ægtefælle eller en partner, der har et job," siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (EL).

Beskæftigelsesministeriet har tidligere vurderet, at man kan spare mellem 400 og 600 mio. kr. årligt, hvis man udvider forsørgerpligten til at gælde for samlevende med fællesbørn. Besparelsen vil være endnu større, hvis det gælder alle samlevende, sådan som Venstre foreslår.

Mette F: Ingen spareøvelse
Ud over forslaget om at udvide forsørgerpligten har Venstre også foreslået at sætte kontanthjælpen ned på SU-niveau for de 25-29-årige, ligesom det allerede er tilfældet for unge under 25 år på kontanthjælp.

Det forslag vil Mette Frederiksen (S) endnu ikke forholde sig konkret til.

Men at skære i ydelserne er vel den eneste måde, man kan tilvejebringe det milliardprovenu, som kontanthjælpsreformen ifølge regeringsgrundlaget skal give?

"Provenu kan altid fremskaffes ad flere veje," siger Mette Frederiksen.

Hun afviser, at regeringens kontanthjælpsreform er en spareøvelse.

"Det er ikke vores overordnede mål med det. Regeringens mål med en kontanthjælpsreform er at sikre, at mennesker ikke er på kontanthjælp i så mange år som i dag, og at flere unge kommer i gang med en uddannelse," siger Mette Frederiksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00