Regeringen sløjfer PSO-afgiften

PSO: Regeringen er klar til at afskaffe PSO-afgiften, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).Foto: Joan Karlsen/Scanpix
Lasse Lange

Efter længere tids uro om den omstridte PSO-afgift, der er med til at finansiere den grønne omstilling, melder regeringen nu klart ud.

PSO-afgiften skal afskaffes.

Det skriver Berlingske.

“PSO-afgiften er dyr og ineffektiv. Vi har længe ment, at de stigende udgifter er uholdbare, og nu står det lysende klart, at vi er nødt til at finde et alternativ. Derfor er regeringen klar til at tage et opgør med PSO-afgiften,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til avisen.

Fremover skal PSO-udgifterne til vindmøller og andre vedvarende energi-investeringer i stedet finansieres over finansloven.

“En finanslovsløsning er, for mig at se, den bedste. Det vil fjerne den usikkerhed, som det skaber, at PSOen går op og ned til skade for dansk konkurrenceevne, og en afskaffelse vil derfor gøre os rigere som samfund og give danskerne billigere el,” siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) til Berlingske.

Uenighed
PSO-afgiften bliver pålagt virksomheder og private, der anvender el, og den er i disse år steget meget.

Dertil kommer, at elementer i den af den danske PSO-ordning er blevet kendt ulovlige af EU-kommissionen.

Da energiaftalen i 2012 blev indgået var det således forventningen, at PSO-udgifterne frem mod 2020 villle lande på 39 milliarder kroner. I dag ser regningen for perioden imidlertid ud til at lande på hele 70 milliarder.

Det har mødt kritik fra både regeringen og de økonomiske vismænd, der mener, at PSO-afgiften hæmmer konkurrenceevnen.

Klimavismanden og det meste af rød blok har derimod støttet ordningen med henvisning til, at konkurrenceevnekonsekvenserne er yderst begrænsede.

PSO-afgiftens støtter påpeger samtidig, at selv om PSO-delen af virksomhedernes elregning er steget, er elregningerne generelt blevet mindre.

PSO-afgiften er nemlig tilrettelagt således, at den stiger, når elpriserne falder. Det betyder, at elprisfald kun slår delvist igennem hos virksomheder og private. Det er netop det, der er sket de senere år.

Kritikerne af en finanslovsmodel anfører samtidig, at PSO-regningen – med de nuværende fremskrivninger – ser ud til at mindskes væsentligt i de kommende år i takt med, at elpriserne igen vil stige.

Præcis model ikke klar
Ifølge Berlingske har regeringen endnu ikke lagt sig fast på den præcise fremadrettede finansiering af PSO-udgifterne, men lufter dog muligheden for, at en del af pengene kan findes ved at hæve indkomstskatten.

Både S, DF og K melder sig ifølge Berlingske klar til at diskutere en afskaffelse af PSO-afgiften.

Konservative er dog ikke vilde med ideen om at finansiere manøvren med en forhøjelse af indkomstskatten.

“Godt for erhvervslivet at fjerne PSO’en fra elregningen, men vi er meget skeptiske ved at hæve bundskatten,” udtaler Konservatives finansordfører Brian Mikkelsen via partiets Twitter-konto.

Andre er dog langt mere bekymrede.

“Regeringen dropper den grønne energiomstilling! Vildt og kulsort,” skriver SF-formand Pia Olsen-Dyhr på Twitter.

Glade aktører
Flere aktører tager godt imod meldingen fra regeringen.

“Hvis der kan opnås opbakning til at flytte den udskældte PSO afgift over på finansloven, er der så afgjort grund til at kippe med flaget. Derfor er der grund til at rose såvel energi-, forsynings- og klimaministeren samt skatteministeren,” siger direktør i Dansk Fjernevarme, Kim Mortensen, i en pressemeddelelse, mens Plastindustrien, der repræsenterer mange elintensive virksomheder, jubler på Twitter.

Timingen i regeringens melding skal ses i lyset af, at den længe ventede afgiftsanalyse udkommer tirsdag. De to ministre har, ifølge Berlingske, allerede smugkigget i analysen, og det er blandt andet med afsæt i den, at de lægger op til en finanslovsløsning på PSO-problematikken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00