Regeringen ubeslutsom om blasfemiparagraf: For slapt, siger DF

BLASFEMI: Det kan få sikkerhedsmæssige konsekvenser, hvis vi fjerner blasfemiparagraffen, lyder det fra justitsministeren. For slapt, siger DF, der vil se handling nu.

Mads Gluud Jørgensen

Enhedslisten havde tirsdag foreslået, at straffelovens blasfemiparagraf skulle ophæves, fordi den ikke har fulgt med tiden.

Flere partier var på tværs af blokkene enige om, at den er forældet, og at det går imod det danske syn på ytringsfriheden. Alligevel ville regeringen (Konservative, Venstre og Liberal Alliance) ikke tage stilling til, om den skulle ophæves. Man vil i stedet vente og lade en kommission kigge på erfaringer fra andre lande.

Konservative og Liberal Alliance har ellers tidligere givet udtryk for, at de gerne så den fjernet, men de vil nu afvente kommissionens arbejde.

Og den lidt overraskende holdning fra netop de partier undrede Dansk Folkeparti, der fortolkede det som, at regeringen ville købe tid grundet intern uenighed, da Venstre har været imod en afskaffelse.

”Jeg er virkelig skuffet over ministerens tale. Man trækker på et sikkerhedsargument og siger, at det handler om en terrorrisiko. Det, synes jeg, er slapt,” sagde Peter Kofod Poulsen (DF) og fortsatte:

”Hver gang, der sker noget ude i verden, står vores ledere og siger, at det her må ikke knække os. Og nu står landets justitsminister så på Folketingets talerstol og siger, at vi må tage stilling til folks følelser, når vi laver lovgivning på Christiansborg. Det er, synes jeg, simpelthen er for slapt.”

Men det ville være uansvarligt at gøre andet, lød det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

”Jeg håber, spørgeren er enig i, at vi selvfølgelig som ansvarlige parlamentsmedlemmer må tage med, om det her har en forøget terrorrisiko. Det, skal vi da forholde os til, kan være en mulighed."

Justitsministeren medgav, at regeringen ikke ville have lavet en lignende bestemmelse, hvis ikke den havde eksisteret i forvejen.

Kun Socialdemokratiet og Venstre var imod at afskaffe blasfemibestemmelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00