Regeringen vil droppe udviklingshjælp til Syrien, Yemen og Libyen

MELLEMØSTEN: Dansk bistand til demokrati og udvikling skal udfases i Yemen, Syrien og Libyen, fremgår det af nyt regeringsudspil for Det Arabiske Initiativ. Helt uforståeligt at droppe især Syrien, mener R.

Udenrigsministeriet er klar med første udkast til den nye strategi for Det Arabiske Initiativ, der blandt andet vil sætte mere fokus på at hjælpe unge arbejdsløse i Mellemøsten og Nordafrika med at få et job.
Udenrigsministeriet er klar med første udkast til den nye strategi for Det Arabiske Initiativ, der blandt andet vil sætte mere fokus på at hjælpe unge arbejdsløse i Mellemøsten og Nordafrika med at få et job.Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Kasper FrandsenFrederik Tillitz

Står det til regeringen, skal dansk demokrati- og udviklingsarbejde i de mest skrøbelige stater i Mellemøsten og Nordafrika indstilles.

Således står de borgerkrigshærgede lande Yemen, Libyen og Syrien til at ryge ud af listen over såkaldte fokuslande under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram – bedst kendt som Det Arabiske Initiativ.

Det fremgår af første udkast til Danmarks nye udviklingspolitiske strategi for Mellemøsten og Nordafrika, som Udenrigsministeriet netop har offentliggjort.

I stedet vil man fokusere indsatserne på Marokko, Egypten, Tunesien og Jordan, hvor ”der er potentiale for reformer under stabile forhold”, som der blandt andet står i udkastet.

Det er vigtigt at holde gang i initiativer og grupper i Syrien, så man ikke starter helt forfra, når freden kommer.

Martin Lidegaard (R)
Udenrigsordfører

Tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for Radikale, Martin Lidegaard, er meget kritisk over for at droppe udviklingsprojekter i Syrien.

”Det er helt uforståeligt, at man vil skære i støtten til de arabiske grupper i Syrien, der skal overtage myndigheds- og civilsamfundsarbejdet, når der forhåbentligt snart kommer fred. Vi så i Irak, at det er afgørende, at når man først har befriet områderne, at man så også kan vinde freden bagefter,” siger han.

Martin Lidegaard medgiver, at det er svært at støtte organisationer og bevægelser inde i Syrien. Men der er grupper og bevægelser uden for Syrien, som man kan fortsætte med at støtte, mener han.

R: Kortsigtet
Men er pengene ikke bedre brugt i mere stabile lande, hvor mulighederne for forandring sandsynligvis er bedre?

”Det er en meget kortsigtet tankegang. Jeg har ikke opgivet håbet om, at der kommer fred i Syrien inden for måneder og ikke nødvendigvis år, selvom det ser svært ud.”

”I det øjeblik, det bliver muligt at befri områder, står og falder stabiliteten i Syrien med, at der er nogle syriske grupper, der leverer hurtig opfølgning. Derfor er det vigtigt at holde gang i initiativer og grupper i Syrien, så man ikke starter helt forfra, når freden kommer,” lyder det.

Danmark har dog i 2016 iværksat andre, mere kortsigtede, indsatser, der ikke hører under Det Arabiske Initiativ, for blandt andet at støtte områder befriet for ISIL og bremse terrorfinansiering i Syrien og Irak.

Det Arabiske Initiativ har eksisteret siden 2003 og har som formål at fremme et demokratisk, blomstrende og stabilt Mellemøsten og Nordafrika.

DF og K bakker op
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke at kommentere det nye udspil midt i den offentlige høringsproces. Men der er opbakning fra støttepartierne Dansk Folkeparti og Konservative til den nye linje i Det Arabiske Initiativ.

”Tiden er ikke til at opbygge eksempelvis en Ombudsmandsinstitution i Syrien. Her er der rigeligt at gøre med at blot mætte munde,” lyder det fra Naser Khader, udenrigsordfører for Konservative.

Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen, har ikke ”nærlæst” strategien endnu og efterspørger en dansk version af strategien, der er på engelsk, før han vil lægge sig helt fast. Men han er positivt over for, at man satser på færre og mere stabile lande.

Læs hele historien på Altinget: Udvikling eller tegn gratis prøveabonnement her.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00