Regeringen vil ikke røre ved blasfemiparagraffen

LOV: Blasfemiparagraffen bremser ikke skarp kritik af religion eller religiøse dogmer, og derfor har regeringen ingen planer om at ophæve den. Det fastslår justitsministeren, efter Straffelovrådet har undersøgt konsekvenserne af en mulig ophævelse.

Straffelovrådet peger på, at der efter en ophævelse af blasfemiparagraffen vil kunne forekomme offentlige afbrændinger af eksempelvis Bibelen eller Koranen, som myndighederne ikke vil kunne gribe ind overfor.
Straffelovrådet peger på, at der efter en ophævelse af blasfemiparagraffen vil kunne forekomme offentlige afbrændinger af eksempelvis Bibelen eller Koranen, som myndighederne ikke vil kunne gribe ind overfor.Foto: Colourbox
Per Bang Thomsen

Regeringen har ingen planer om at fjerne den omdebatterede blasfemiparagraf. 

Det sker, efter Straffelovrådet har gransket, hvilke juridiske konsekvenser det vil have, hvis man ophæver straffelovens paragraf 140 om blasfemi. 

Ifølge Straffelovrådet hindrer blasfemiforbuddet nemlig ikke skarp kritik af religioner og religiøse dogmer.

Den beskytter derimod mod afbrændinger af eksempelvis Bibelen, Koranen og andre hellige bøger, og det vil myndighederne ikke kunne gribe ind overfor, hvis man fra politisk side fjerner paragraffen.

Bogafbrænding styrker ikke debatten
Derfor vil regeringen med justistsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen ikke gå med til at ophæve forbuddet mod blasefemi. 

"Straffelovrådets gennemgang viser, at blasfemibestemmelsen ikke er til hinder for kritik af religioner. Sådan er det – og sådan skal det være i et frit samfund. Men samtidig peger Straffelovrådet på, at hvis man afskaffer bestemmelsen, vil der kunne forekomme offentlige afbrændinger af hellige bøger som Bibelen eller Koranen, som myndighederne ikke vil kunne gribe ind overfor," udtaler hun i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Jeg har svært ved at se, hvordan vi får et stærkere samfund, eller hvordan det vil kunne berige den offentlige debat, hvis man gjorde det lovligt at brænde hellige bøger af."

Sareen i 2013: Ophæv paragraffen
Den radikale social- og integrationsminister Manu Sareen har ellers tidligere luftet ideen om at ophæve blasfemiparagraffen.

I 2013 udtalte han som kirkeminister til Politiken, at det skulle være tilladt at tale grimt om Gud og kritisere religiøse dogmer. Derfor mente han, at man skulle ophæve paragraffen.

“Kritik kan skabe udvikling, og så går det ikke, at du kan blive anmeldt for at kritisere en religion. Der skal vi vægte ytringsfriheden,” sagde Manu Sareen til Politiken.

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten bakker også op om en ophævelse af paragraffen. Derudover har Institut for Menneskerettigheder i 2012 anbefalet, at paragraffen blev sløjfet.

 

Dokumentation

Straffelovrådet blev i 2011 bedt om at se på konsekvenserne af en afskaffelse af blasfemiparagraffen af den daværende VK-regering.

Folketingets Retsudvalg opfordrede i sin tid i enighed med justitsministeren til at anmode Straffelovrådet om at afgive en udtalelse om de juridiske konsekvenser af en ophævelse af straffelovens § 140.

Retsudvalget opfordrede endvidere justitsministeren til, når Straffelovrådets udtalelse foreligger, at sende udtalelsen i en bred høring og efterfølgende tilsende udvalget høringssvarene og et høringsnotat.

På denne baggrund anmodede den daværende justitsminister Straffelovrådet om en udtalelse, hvor rådet vurderer de juridiske konsekvenser af en ophævelse af straffelovens § 140 samt fordele og ulemper ved en eventuel ophævelse af straffelovens § 140.

Straffelovrådet har afgivet sin udtalelse herom til justitsminister Mette Frederiksen.

Med hensyn til de juridiske konsekvenser af en ophævelse af straffelovens § 140 peger Straffelovrådet navnlig på, at der efter en ophævelse af straffelovens § 140 vil kunne forekomme offentlige afbrændinger af f.eks. Bibelen eller Koranen, som myndighederne ikke vil kunne gribe ind overfor.

Med hensyn til fordele og ulemper ved en eventuel ophævelse af straffelovens § 140 konkluderer Straffelovrådet, at der – afhængig af hvordan man vægter hensyn til ytringsfrihed, beskyttelse mod krænkelse af følelser, mulighed for at opretholde samfundsmæssig ro og statens forhold til fremmede magter, og hvordan man ser på demokrati, religion og mindretalsbeskyttelse – kan anføres en række fordele og ulemper ved at ophæve straffelovens § 140.

Straffelovrådet anfører sammenfattende, at en stillingtagen til, om straffelovens § 140 bør ophæves, vil bero på en samlet vurdering af de forskelligartede hensyn, der gør sig gældende.

Kilde: Jusitsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00