Regeringen vil ikke sløjfe stramninger af sygedagpenge

SYGEDAGPENGE: Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) afviser at sløjfe VK-regeringens stramninger af sygedagpenge. Det bliver for dyrt, siger ministeren. EL skoser S, R og SF, som alle stemte imod tiltagene i sin tid.
Jørgen Skadhede

Regeringen afviser at skrotte de stramninger på sygedagpengene, som VK-regeringen vedtog med DF i 2010.

Dengang stemte alle partierne i rød blok ellers imod lovforslaget med argumenter om, at de syge ikke skulle regningen for krisen. Men siden har de nuværende regeringspartier ændret holdning.

Beskæftigelseskravet for at få sygedagpenge blev strammet, og de 75.000 danskere på sygedagpenge får ikke længere penge for søgnehelligdage (helligdage, der falder på hverdage red.).

Statskassen sparer årligt 274 mio. kr. på den manøvre. Og det bliver for dyrt at rulle stramningerne tilbage, mener regeringen.

Fakta

Stramninger af sygedagpenge

Som en del af genopretningspakken i 2010 lavede VK-regeringen og Dansk Folkeparti en række stramninger og besparelser på sygedagpengeområdet.

Afskaffelse af sygedagpenge på såkaldte søgnehelligdage (helligdage der falder på hverdage). Årlig besparelse ca. 204 mio. kr. årligt.

Kravet til, hvor længe man skal have været i beskæftigelse, før man er berettiget til sygedagpenge, hæves fra 13 til 26 uger. Årlig besparelse 70 mio. kr.

Ændringerne trådte i kraft 1. juli 2012

Samlet rød blok stemte imod
Alle de nuværende regeringspartier og Enhedslisten stemte imod ændringerne. Det sagde partiernes ordførere om lovforslaget, da det blev førstebehandlet i Folketinget i oktober 2010.

Lennart Damsbo-Andersen (S):
"I Socialdemokratiet kan vi hverken anbefale forlængelse af optjeningskravet eller bortfald af sygedagpenge på søgnehelligdage. Og vi mangler noget vilje fra regeringen til at lade de alvorligt syge få et helle. Så derfor stemmer vi imod."

Morten Østergaard (R):
"Vi synes ikke, at regningen for den økonomiske krise skal havne hverken hos børnene i form af beskæringer i børnechecken, hos de barnløse i form af nye gebyrer på kunstig befrugtning eller hos de syge i form af reduktion af ydelserne på sygedagpengeområdet."

Eigil Andersen (SF)
"Der er ingen tvivl om, at der er mange tusinde syge i Danmark, der vil blive ramt af det her lovforslag. Derfor vil jeg runde af med at gøre FTF's og LO's ord til mine egne: Det er helt uacceptabelt! Derfor stemmer SF imod."

"På den baggrund har jeg ingen planer om at rulle ændringerne tilbage. Regeringen er i stedet optaget af at sikre en bedre aktiv indsats over for langtidssygemeldte," skriver beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i et svar til Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen.

S ville frede de syge
Tonen var ellers en noget anden hos Socialdemokratiet, da ændringerne blev vedtaget i Folketinget i 2010.

"I Socialdemokratiet kan vi hverken anbefale en forlængelse af optjeningskravet eller bortfald af sygedagpenge på søgnehelligdage. Og vi mangler noget vilje fra regeringen til at lade de alvorligt syge få et helle. Så derfor stemmer vi imod," sagde Lennart Damsbo-Andersen (S) dengang i sin ordførertale.

For den enkelte person på sygedagpenge betyder ændringen, at man mister 788 kr. for hver helligdag, der falder på en hverdag. Dem er der ni af i 2013, så er man på sygedagpenge hele året, taber man lige over 7.000 kr. på den konto. Er man derimod på almindelige dagpenge, får man fortsat udbetalt penge for søgnehelligdage.

Hos Enhedslisten er man bestemt ikke tilfreds med udmeldingen fra regeringen.

"Det er urimeligt at straffe langtidssyge mennesker og lade dem betale for krisen på den måde. Især når regeringspartierne tidligere selv har stemt imod forringelserne. Det er for let bare at afvise det, med henvisning til at det bliver for dyrt," siger socialordfører Finn Sørensen (EL).

"Set i forhold til de store skattelettelser, der er givet under både den gamle og den nye regering, så er det jo pebernødder det her. Det kan ikke være svært at finde penge til det ved at pille lidt på skatterne for de højestlønnede her i landet. Det er så lidt, at de ikke engang vil kunne mærke det," siger Finn Sørensen (EL).

R: Ikke nogen ideel situation
Også de Radikale stemte i sin tid imod VK-regeringens lovforslag. Men partiet mener ikke, at der er råd til at rulle stramningerne tilbage for nuværende.

"I den bedste af alle verdener, så ville vi også gerne lave det om. Men nu befinder vi os ikke i nogen ideel verden, men derimod i en situation, hvor økonomien er enormt udfordret. Vi skal balancere mellem at sikre bedst mulige vilkår for mennesker på sygedagpenge og så hensynet til det samlede danske husholdningsbudget," siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R).

Han afviser, at løsningen er at hæve skatten en lille smule for de højestlønnede, sådan som Enhedslisten foreslår.

"Enhedslisten har en helt forkert opfattelse af vores skattereform. For os er skattelettelserne et instrument til at styrke dansk økonomi. Det er ikke et spørgsmål om at dele gaver ud til bestemte grupper, men et spørgsmål om, at vi af hensyn til dansk økonomi ikke har råd til at lade være," siger Nadeem Farooq. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nadeem Farooq

Underdirektør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2009)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

0:000:00