Regeringen vil lette byrder for virksomheder

VÆKST: En oprydning i erhvervslivets afgifter og lavere skat, når en virksomhed overdrages til en erhvervsdrivende fond, er nogle af de centrale punkter i regeringens nye vækstudspil. Onsdag blev 11 ud af i alt 50 vækst-initiativer fremlagt.

Finansminister Bjarne Corydon (S), økonomiminister Morten Østergaard (R), erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) fremlagde onsdag 11 vækstinitiativer i Finansministeriet.
Finansminister Bjarne Corydon (S), økonomiminister Morten Østergaard (R), erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) fremlagde onsdag 11 vækstinitiativer i Finansministeriet.Foto: Erik Refner/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Blandede bolsjer for 2,2 milliarder kroner.

Sådan kan man opsummere den række vækst-forslag, som regeringen repræsenteret af i alt fire ministre onsdag fremlagde i Finansministeriet. 

Ministeren fremlagde 11 af de initiativer, som udgør forårets samlede vækstpakke fra regeringen, der vil indeholde i alt 50 initiativer. Resten af forslagene vil blive præsenteret drypvist over de kommende dage. Bjarne Corydon understreger dog, at onsdagens forslag vil udgøre det "mest betydelige bidrag til vækst og arbejdspladser".

Oprydning af afgifter
Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard præsenterede en afgiftslettelse på 150 millioner i 2017 og 200 millioner årligt i årene frem. Pengene skal bruges til det, ministeren kalder "en oprydning" i de såkaldte punktafgifter på for eksempel chokolade og is, men også en generel lettelse i afgifterne.

"Over årene er der knopskudt en række forskellige punktaftgifter. Det er et stort administrativt bøvl for virksomhederne. Derfor er det regeringens ambition nu at få saneret grundigt i punktafgifterne," siger Morten Østergaard.

Regeringen vil invitere erhvervslivet til selv at komme med bud på, hvilke afgifter der skal ryddes op i og lettes.

1,4 milliarder til erhvervsdrivende fonde
Også de erhvervsdrivende fonde kan se frem til en lettelse i beskatningsniveauet. Konkret vil regeringen nedsætte skatten fra 42 til 15 procent, når en virksomhed overdrages til en fond.

"Mange af de store danske virksomheder i dag er erhvervsdrivende fonde, og de er rygraden i store dele af dansk erhvervsliv. Derfor har vi ønsket at gøre en forskel og nedsætte beskatningen ganske kraftigt," sagde erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Forslaget skal gøre det lettere for virksomheder, der ved generationsskifte skal overgå til en erhvervsdrivende fond. I alt vil regeringen bruge 1,4 milliarder kroner på tiltag for erhvervsdrivende fonde over de næste fire år.

Pakke samlet set en lettelse
Ud over lettelser i punktafgifter og skattelettelser for erhvervsdrivende fonde fremlægger ministrene også en række andre forslag: Forsyningssektoren skal effektiviseres for 3,3 milliarder kroner, det skal være nemmere at bruge internationale standarder i Danmark, og så vil regeringen delvist afskaffe "kontantreglen". Det betyder, at alle virksomheder ikke længere skal have pligt til at modtage kontant betaling.

Finansieringen til de 11 vækstinitiativer kommer fra et økonomisk råderum, som regeringen har fra tidligere aftaler, fortæller finansminister Bjarne Corydon.

"I andre aftaler har vi aftalt, at vi skal lægge penge til side og bruge dem til gavn for erhvervslivet. Nu kommer vi så som regering med vores bud på, hvordan man gør det bedst."

I alt bruger regeringen 2,2 milliarder kroner på onsdagens forslag. Den samlede vækstpakke vil være i størrelsesordenen af 7-8 milliarder, ifølge Børsens oplysninger. Finansministeren understreger, at onsdagens forslag ikke er finansieret af stigninger i skatter eller afgifter.

"Der er ikke nogen af de elementer, vi har præsenteret i dag, som er finansieret af højere eller nye skatter og afgifter. Og den samlede pakke vil netto være en lempelse i skatter og afgifter," siger ministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00