Regeringen vil skære i SU og hæve pensionsalder

2025-PLAN: Finansieringen af fremtidens samfund skal komme fra en omlægning af SU-systemet, højere pensionsalder og flere danskere i arbejde, siger Lars Løkke Rasmussen.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Frederik Tillitz

Regeringen vil finansiere 2025-planen gennem besparelser på SU-systemet, en højere pensionsalder og ved at sende flere danskere ud på arbejdsmarkedet.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han præsenterede planen tirsdag i Spejlsalen på Christiansborg.

”Vi skal tage fat på de udfordringer, vi har, mens de er til at håndtere. Hvis vi laver skånsomme forandringer i dag, så kan vi sikre store forbedringer for fremtiden,” sagde statsministeren på pressemødet.

2025-planen indeholder blandt andet lavere skat i top og bund, og en øget offentlig sektor og en række initiativer skal være med til at finansiere den.

Omlægning af SU-systemet
På SU-området ønsker regeringen at omlægge uddannelsesstøtten, så SU-stipendiet sænkes, og det valgfri rentefri SU-lån hæves, så de hver især udgør halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten. SU-lånet er kun rentefrit under studietiden.

”Vi skal gøre vores SU-system mere robust. I dag er de danske SU-stipendier dobbelt så høje som i Norge. Jeg vil hellere bruge lidt ekstra på kvaliteten af uddannelsen, der giver bedre jobmuligheder,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge statsministeren vil det i sidste ende stille de studerende bedre end under den nuværende SU-ordning.

”Vores justering af SU-systemet betyder, at en studerende, der gør brug af både stipendier og lån, vil få et samlet rådighedsbeløb, der er større, end man har i dag.”

Læs også: Sådan vil regeringen omlægge SU'en

Ifølge statsministeren vil de færdiguddannede, der bliver i Danmark og arbejder, få et særligt beskæftigelsesfradrag i de første år, så de får lettere ved at betale deres SU-lån tilbage.

SU-systemet er forligsbundet, og derfor kan SU-omlægningen først træde i kraft for dem, der starter på en uddannelse fra midten af 2019.

Højere pension
Statsministeren vil også hæve folkepensionsalderen med seks måneder fra 2025. Pensionsalderen skal hæves fra 67 til 67,5 år.

”Udfordringen ved, at vi de kommende år får mange på pension og færre på arbejdsmarkedet, bliver større, end vi forudsagde. Derfor foreslår vi at justere pensionsalderen og efterlønslønsalderen, så de, der kan, arbejder seks måneder mere,” sagde Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

”Hvis du er født i 1958 og frem og derudover er rask og rørig, har vi alle sammen brug for, at du bliver seks måneder længere i jobbet, inden du går på pension.”

Ligesom SU'en er pensionsalderen forligsbundet og kan derfor først blive endeligt vedtaget efter et folketingsvalg.

Læs også: Overblik: Her er regeringens 2025-plan

Flere i arbejde og færre indvandrere
Regeringen ønsker samtidig at sende en kvart million flere danskere ud på jobmarkedet. De 250.000 danskere skal blandt andet ud i arbejde gennem en såkaldt jobpræmie på op til 30.000 kroner til den langtidsledige, der får et job.

”Det gør vi, fordi det er her, vi har det store problem. Hvis du er på overførselsindkomst, så får du simpelthen for lidt ud af at tage et job til en lav løn. Det er uholdbart,” siger han.

Han pointerede også, at hver gang der skabes ti nye danske jobs, så er det kun seks, der bliver besat af danskere. Derfor ønsker regeringen at gøre det mere attraktivt at tage et job.

”Den skattereformen, vi lægger frem, er klart målrettet mennesker med lave arbejdsindkomster. Hver gang vi bruger en krone i toppen, så bruger vi tre i bunden,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Derudover kommer det til at give ekstra penge i statskassen, at regeringen ønsker at stramme asyllovgivningen og dermed reducerer udgifterne til asylansøgere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00