Regeringen vil stramme regler for opholdstilladelse

2025-PLAN: Regeringen lægger med sin nye 2025-plan op til at stramme udlændingepolitikken. Blandt andet skal reglerne for ophold i Danmark strammes, mener udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Med regeringens 2025-plan, som tirsdag blev præsenteret, fulgte også en række nye forslag til udlændingestramninger.

For selvom antallet af asylansøgere er faldet i år og ligger markant lavere end regeringens egen prognose, så er der fortsat brug for udlændingestramninger, mener udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

”Det er regeringens klare opfattelse, at der er behov for yderligere opstramninger af udlændingepolitikken,” siger Inger Støjberg og tilføjer:

”Derfor vil regeringen forstærke den stramme, konsekvente og realistiske udlændingepolitik.”

Større krav til ophold
Det nye udlændingeudspil indeholder 44 forslag, og et af forslagene går på, at kravene for at få permanent opholdstilladelse skal skærpes.

”Regeringen arbejder for, at Danmark skal være åbent for dem, som kan og vil, og lukket for dem, som ikke vil. Derfor ønsker vi at stramme reglerne yderligere, så der stilles markant større krav til de flygtninge og indvandrere, der ønsker at opnå permanent opholdstilladelse i landet,” siger Inger Støjberg.

Regeringen foreslår, at kravet om seks års lovligt ophold i landet for at få permanent opholdstilladelse skærpes til otte år. Det vil også betyde, at indvandrere fremover skal vente 11 år mod ni i dag på at få adgang til ægtefælle-sammenføring.

Da der gælder et særligt regelsæt for flygtninge, gælder de foreslåede stramninger indvandrere, som er kommet til Danmark for for eksempel at arbejde.

DF: Ikke nok med nødbremse
Derudover ønsker regeringen, at det i større omfang skal have konsekvenser for muligheden for at få permanent ophold, hvis man er idømt straf, ligesom Støjberg også gerne ser eksempelvis beskæftigelseskravet strammet. Regeringen foreslår også at indføre en såkaldt nødbremse ved grænsen, som skal gøre det muligt at afvise asylansøgere ved grænsen og sende dem tilbage, hvis der opstår en akut og stor strøm af flygtninge og migranter i Danmark.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, glæder sig over, at regeringen har fokus på udlændingestramninger i sin 2025-plan. Men han har også kritiske ting at sige:

”Det er slet ikke nok med en såkaldt ”nødbremse”, så man kan afvise asylsøgere ved grænsen, hvis der engang i fremtiden skulle opstå en migrant- og flygtningekrise i stil med den vi oplevede sidste år. Vi har brug for løsninger, der virker nu,” skriver han i et blogindlæg på TV 2.

Han peger blandt andet på, at Danmark skal indføre permanent grænsekontrol og straksbehandle asylansøgere ved grænsen og returnere til sikre lande samt lave en repatrieringsplan for hver enkelt flygtning eller familiesammenførte.

EL: Skader integration
Hos Konservative kalder man regeringens 2025-forslag på asyl- og udlændingeområdet for fornuftige. Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, peger på, at hans parti længe har arbejdet for stramninger på forskellige område.

”Vi har eksempelvis foreslået en model, hvor Danmark klart selv kan afgøre, hvem og hvor mange flygtninge vi modtager. Det er umiddelbart ikke det, regeringen lægger op til nu, og derfor kan vi godt komme længere i vores retning,” siger Søren Pape Poulsen.

I rød blok kalder Enhedslisten regeringens udlændingeudspil for dybt forkasteligt.

”Forslaget om et nyt beskæftigelseskrav for borgere på integrationsydelse vil betyde, at nogle mennesker i Danmark aldrig slipper væk fra den meget lave, fattigdomsskabende integrationsydelse. Samtidig vil regeringen stramme optjeningskravet for børnefamilieydelser, så nyankomne børnefamilier med flygtningebaggrund kommer til at leve i dyb fattigdom og uden for samfundet i mange år. Alt sammen til skade for integrationen,” siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Selvom der er elementer i regeringens samlede 2025-plan, som den radikale leder Morten Østergaard godt kan tilslutte sig, gælder det ikke de nye udlændingestramninger. For her skal Lars Løkke og co. ikke forvente stemmer fra Radikale, slår Morten Østergaard fast.

”Vores holdning til udlændingepolitik er velkendt, og jeg tror ikke, regeringen har nogen forestilling om, at den bliver med os,” siger Morten Østergaard til DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00