Regeringen vil tvinge flere børn i daginstitution

SPROG: For at sikre overgangen til skolen vil regeringen tvinge flere børn i daginstitution efter sprogvurdering. Nægter forældrene, kan børnechecken ryge.

Efter en sprogscreening skal tre-årige børn med sprogvanskeligheder i et obligatorisk 30 timers dagtilbud - og hvis forældrene nægter, får de ikke deres børnecheck.
Efter en sprogscreening skal tre-årige børn med sprogvanskeligheder i et obligatorisk 30 timers dagtilbud - og hvis forældrene nægter, får de ikke deres børnecheck.Foto: colourbox.com
Erik Bjørn MøllerCecilie Gormsen

Med truslen om økonomiske sanktioner mod forældre vil regeringen nu tvinge flere børn i daginstitution for at sikre børnenes sproglige udvikling og en bedre overgang til skolen.

Det er et hidtil upåagtet, men ikke desto mindre kontroversielt element i regeringens børneudspil, der blev fremsat i sidste uge. Tidligere har både Socialdemokraterne og ikke mindst de Radikale ellers opponeret indædt imod i det hele taget at bruge økonomiske sanktioner mod forældre.

Men nu vil regeringen indføre en sprogvurdering af alle treårige børn. Den skal føre til, at flere børn skal tvinges i et såkaldt obligatorisk dagtilbud 30 timer om ugen, hvis sprogvurderingen afslører, at børnene har sprogvanskeligheder. Og hvis forældrene ikke ønsker at tage imod det obligatoriske tilbud, skal kommunerne stoppe udbetalingen af deres børnecheck.

Sproget bygger bro
Socialdemokraternes børne- og undervisningsordfører, Annette Lind, forklarer forslaget med, at regeringen ønsker at gøre børn bedre rustede til at starte i skolen.

Tvang er godt nok sådan et grimt ord – men når man har lavet sprogvurderingen, vil man kunne sige til forældrene, at de skal have deres børn i daginstitution 30 timer om ugen netop for at få bedre sprogkundskaber

Annette Lind (S)
Børne- og undervisningsordfører

”Vi vil gøre børn mere klar til at komme i skole. Sprogstimulering er enormt vigtigt i vores bestræbelser på at sikre, at alle børn bliver så dygtige, som de kan. Det handler om at forbedre brobygningen mellem institutioner og skolen,” siger Annette Lind.

Hun peger bl.a. på, at for mange indvandrerdrenge forlader folkeskolen uden at have fået de mest basale færdigheder – men understreger også, at forslaget ikke kun omfatter tosprogede børn.

Hun lægger ikke skjul på, at forslaget rummer et element af tvang.

”Tvang er godt nok sådan et grimt ord – men når man har lavet sprogvurderingen, vil man kunne sige til forældrene, at de skal have deres børn i daginstitution 30 timer om ugen netop for at få bedre sprogkundskaber,” siger Annette Lind.

Kursændring
Både Radikale og Socialdemokraterne har tidligere taget kraftigt afstand fra brug af økonomiske sanktioner mod forældre.

Socialdemokraterne har dog justeret kursen, og på partiets kongres sidste år blev det som led i et politisk oplæg om social arv vedtaget, at kommunerne skal tage økonomiske sanktioner i brug for at sikre, at børn af belastede familier kommer i vuggestue og børnehave. Det blev voldsomt kritiseret – ikke bare af socialrådgivere, men også af SF og de Radikale.

Ifølge Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold skønnes det, at omkring 300 børn på landsplan vil blive omfattet af forslaget om det såkaldte ”obligatoriske dagtilbud.”

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00