Regnvandsafgift møder folkelig modstand

SKYBRUD: Et flertal af danskerne er imod regnvandsafgiften, der skal få folk til at forhindre oversvømmelser. Det viser en meningsmåling, Altinget | Teknik har fået foretaget.
Foto: Dale M. McDonald
Lasse Lange

Kun hver tredje dansker vil være med til at supplere spildevandsafgiften med en regnvandsafgift, der skal få folk til at forhindre oversvømmelser i deres nabolag.
Det viser en meningsmåling, A&B Analyse har foretaget for Altinget | Teknik.

Regeringen varsler et forslag, der skal få folk til at forebygge oversvømmelser ved at presse dem på pengepungen. Forslaget går ud på, at man udvider vandafleningsafgiften, populært kaldet spildevandsafgiften, til også at gælde regnvand, så boligejere og ehvervsdrivende skal betale for den mængde regnvand, der løber fra deres grund. Det håber man vil få folk til at forsøge at slippe billigere i afgift ved at investere i regnbede og andre initiativer, der afleder vandet lokalt på ens egen grund.

Men danskerne er ikke begejstrede for forslaget, viser den rundspørge, A&B Analyse har foretaget for Altinget | Teknik. Blot 34,9 procent af danskerne er tilhængere af en afgiftsstigning, mens hele 50,2 procent er imod. 14,9 procent af de 1.235 adspurgte har endnu ikke taget stilling.

Se resultaterne her

Jeg er på sin vis overrasket over modstanden, men jeg synes ikke, man kun skal gå efter, om der er opbakning til det. Der er brug for at gøre en indsats, og hvis en omlægning af spildevandsafgifterne er det, der skal til, så er vi som lovgivere nødt til at tage det på os.

Lone Loklindt (R)
Formand for Folketingets miljøudvalg

Sådan spurgte vi: Er du villig til at betale højere spildevandafgift, hvis det samtidig mindsker sandsynligheden for, at dit lokalområde rammes af oversvømmelser?
<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdFRxMzZYWDNPSmZYWmtoTGFXcmIxRGc&transpose=0&headers=0&range=A2%3AB4&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"title":"","booleanRole":"certainty","animation":{"duration":500},"colors":["#00ff00","#ff0000","#FF9900","#109618","#990099","#0099C6","#DD4477","#66AA00","#B82E2E","#316395","#994499","#22AA99","#AAAA11","#6633CC","#E67300","#8B0707","#651067","#329262","#5574A6","#3B3EAC","#B77322","#16D620","#B91383","#F4359E","#9C5935","#A9C413","#2A778D","#668D1C","#BEA413","#0C5922","#743411"],"vAxis":{"format":""},"useFirstColumnAsDomain":true,"hAxis":{"maxAlternations":1,"format":""},"width":460,"height":371},"state":{},"view":["{\"columns\":[0,1]}","{\"columns\":[0,1]}","{\"columns\":[0,1]}"],"chartType":"PieChart","chartName":"Diagram2"} </script>
Kilde: A&B Analyse

Modstand ikke afgørende
En af fortalerne for en omlægning af spildevandsafgiften, så der også kommer afgift på regnvand, er Det Radikale Venstres Lone Loklindt, der er formand for Folketingets Miljøudvalg. Befolkningens modstand rykker ikke ved hendes støtte til den nye afgift:

"Jeg er på sin vis overrasket over modstanden, men jeg synes ikke, man kun skal gå efter, om der er opbakning til det. Der er brug for at gøre en indsats, og hvis en omlægning af spildevandsafgifterne er det, der skal til, så er vi som lovgivere nødt til at tage det på os," siger Lone Loklindt.

Spildevandsansvarlig i KTC, Flemming Kjærulf, forstår godt, at folk er skeptiske:

"Hvis man spørger folk, om de vil betale mere i afgift, svarer mange selvfølgelig nej. Havde man spurgt på en anden måde, havde billedet måske været et andet. Folk vil gerne lave investeringer, der gør, at de slippere billigere i afgift. Og så er der mange, der kun kender oversvømmelsesproblemerne fra tv, og de ser det måske ikke som et problem," siger Flemming Kjærulf.

Ingen vej udenom
Men økonomiske incitamenter til lokal afledning af regnvand er, ifølge Flemming Kjærulf, den eneste farbare vej, hvis vi skal forhindre oversvømmelser.

"Ligegyldigt hvor godt vi sikrer os, vil vi blive ramt af oversvømmelser engang i mellem, for eksempel når de ekstreme 1000-årsregne kommer forbi. Men hvis vi kan give alle, der har et areal, hvor der falder regnvand, et incitament til selv at håndtere det, så er vi godt på vej. Alternativet er at udvide kloakkerne, men det fører jo ingen vegne, og kan heller ikke betale sig rent samfundsøkonomisk."

Det er dog ikke indiskutabelt, at lokalafledning af regnvand er mere samfundsøkonomisk fordelagtigt end en opgradering af det eksisterende kloaknet. For to uger siden fortalte lektor på DTU Miljø Karsten Arnbjerg-Nielsen således Altinget | Teknik, at lokal afledning af regnvand "bare er en dyrere løsning".

Et lovforslag om en regnvandsafgift forventes fremsat til efteråret. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Loklindt

1. viceborgmester (R), rådmand og medlem af økonomiudvalget, Frederiksberg Kommune, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

Flemming Kjærulf

Bestyrelsesformand Østfyns museer, Kredsformand Venstre Nyborg, landsekretær Dansk Amatørfiskerforening
diplomingeniør (DTH 1980), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1983)

0:000:00