Rekordmange ønsker hverken Thorning eller Løkke som statsminister

MENINGSMÅLING: Helle Thorning-Schmidts nedtur fortsætter, og Lars Løkke Rasmussen kæmper fortsat med vælgernes tillid efter GGGI-sagen. Vælgerne ønsker en tredje statsministerkandidat.
Kun en femtedel af danskerne foretrækker Helle Thorning-Schmidt som statsminister efter næste folketingsvalg. Det viser ny meningsmåling foretaget for Altinget.dk.
Kun en femtedel af danskerne foretrækker Helle Thorning-Schmidt som statsminister efter næste folketingsvalg. Det viser ny meningsmåling foretaget for Altinget.dk.Foto: Norden.org
Nikolaj L. SimonsenErik Holstein

En væsentlig andel af vælgerkorpset synes, der mangler alternativer til Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) til statsministerposten.

En ny A&B-måling foretaget for Altinget.dk viser, at knap halvdelen af vælgerne hverken ønsker statsminister Helle Thorning eller oppositionsleder Lars Løkke som statsminister efter næste folketingsvalg.

Hele 45,4 procent af de adspurgte vælgere svarer, at de ønsker en anden til statsministerposten end de to nuværende duellanter. Det er det højeste tal siden Altinget.dk startede med denne type målinger i 2005.

Mens hovedparten af vælgerkorpset foretrækker en tredje statsministerkandidat, ønsker kun hver femte vælger, 20,9 procent, Thorning som statsminister i endnu en valgperiode. Udfordrer Lars Løkke kan glæde sig over, at 27,4 procent af vælgerne foretrækker ham som statsminister.

Fakta

Sådan har vi spurgt:
Hvis der var valg i morgen, hvem ville du så foretrække som Danmarks statsminister?

Kilde: Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1204 svarpersoner. Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet perioden 27. marts 1. april 2014.


Det er dog en glæde, han må nyde med visse forbehold. For bare halvandet år siden i november 2012 ønskede næsten 50 % af vælgerne Løkke tilbage i statsministeriet. (Artiklen fortsætter under grafen)

<iframe height=356 width=445 src="//docs.google.com/spreadsheets/d/14fn7hdtmX5bCXHkU_bsE8YRreRwk6NJ5LzST4clVLAM/gviz/chartiframe?oid=2084110350" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>

Vi har fået bogholderipolitikere uden passion, der ikke formår at tale til vores indignation, vrede, drømme eller begejstring. Og når politikere bliver bogholdere, kan de ikke forvente stor folkelig opbakning

Per Michael Jespersen
Opinionsredaktør på Politiken

At være mindre uforetrukken
Professor ved Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard, forsker i dansk politik, kalder tallene for voldsomme og siger:

”Lars Løkke har en moderat føring på syv procentpoint og er derfor mindre uforetrukken end Thorning. Det er jo til hans fordel, men det er tydeligt, at vælgerne godt kunne tænke sig noget mere at vælge imellem. Det er ganske voldsomme tal.”

Med undtagelse af en enkelt måling fra februar 2014, da GGGI-sagen var på sit højeste, har Thorning ligget under Løkke samtlige af Altinget.dks statsministermålinger siden folketingsvalget i 2011.

"Det afspejler styrkeforholdet mellem blokkene og forholdet mellem de to partier. Blå blok har konsekvent været foran rød blok, siden regeringen blev dannet, og Venstre har i samme periode været landets klart største parti,” siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Politikerlede og proteststemmer
Af de mange vælgere, der ønsker en tredje statsministerkandidat, peger flest på Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. 27,3 procent af denne gruppe, svarende til 11,9 procent af alle adspurgte, ønsker Thulesen Dahl som statsminister efter et folketingsvalg.

Margrethe Vestager (R) indtager andenpladsen på listen over alternative statsministerønsker med 6,1 procent af de samlede stemmer. Socialdemokraternes næstformand Mette Frederiksen er med 5,3 procent af de adspurgte vælgere det tredjemest eftertragtede statsministeralternativ.

Per Michael Jespersen, opinionsredaktør på dagbladet Politiken, forklarer de opsigtsvækkende tal som et udtryk for en generel politisk afmatning og træthed i befolkningen.

”Befolkningen savner politiske personligheder, der kan tale om andet end tal. At så mange vælgere peger på Thulesen Dahl understreger dette - det er et udtryk for politisk protest. Vi har fået bogholderipolitikere uden passion, der ikke formår at tale til vores indignation, vrede, drømme eller begejstring. Og når politikere bliver bogholdere, kan de ikke forvente stor folkelig opbakning,” siger Per Michael Jespersen, og fortsætter:

"Socialdemokraternes problem er, at folk ikke kan forstå, hvad de har gang i, og hvor de er på vej hen. Regeringen har ført en politik, som oppositionen nærmest er enig i. Samtidig er der ikke den store opbakning til Lars Løkke og hele hans gamle slidte hold. Dem har man prøvet, og de lægger på ingen måder nye ting frem, der kan skabe folkelig opbakning. Derfor ser vi så mange proteststemmer til partier som DF og Enhedslisten."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00