Retsforbehold: Samlet nej-fløj stemte for Enhedslistens ændringsforslag

RETSFORBEHOLDET: Søren Søndergaard (EL) fremlagde torsdag Enhedslistens ændringsforslag til lovforslaget om retsforbeholdets omdannelse til en tilvalgsordning. En samlet nej-fløj stemte for.

Martin Lorentsen

Torsdag 12. november 2015 vedtog Folketinget lovforslaget om, at retsforbeholdet skal omdannes til en tilvalgsordning. Stod det til Enhedslisten, skulle der dog ændres væsentligt på lovsforslaget.

Søren Søndergaard (EL) fremlagde en række ændringsforslag til lovforslaget om at gøre retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Om baggrunden for ændringsforslagene sagde han:

“Det her er jo alvorligt, fordi der er jo nogle områder, der betyder noget for folks hverdag. Der er jo nogle områder, som betyder noget for folks liv. Kan det virkelig være, at ja-partierne vil tage befolkningens mulighed på de områder for at sige ja eller nej gennem en folkeafstemning?” 

Søren Søndergaard kaldte ændringsforslagene for syv røde linjer, der er tilfælde, hvor danskerne skal have ret til at stemme til en folkeafstemning. De omfatter:

1: Hvis der bliver vedtaget en retsakt, som begrænser den danske strejkeret i forhold til den nuværende lovgivning.

2: Hvis der indføres en europæisk anklagemyndighed. 

3: Hvis en retsakt forringer børns rettigheder i Danmark.

4: Hvis en retsakt forringer rettigheder for folk. F.eks. et forældrepar, der kommer fra forskellige EU-lande, eller homoseksuelle ægtepar. 

5: Hvis der skal overføres kompetence fra danske domstole til EU-beslutninger.

6: Hvis borgernes retsgaranti bliver indskrænket i forhold til gældende lovgivning.

7: Hvis ligestilling mellem forældre bliver begrænset. 

Afslutningsvis sagde Søren Søndergaard, at det ville efterlade de kommende tre uger i et totalt kaos, hvis Folketinget skulle afvise ændringsforslagene. 

Samtlige af ændringsforslagene blev dog forkastet, da det kun var Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der stemte for. 

De resterende partier med undtagelse af Alternativet sagde nej tak til Enhedslistens ændringsforslag. Alternativet stemte blankt med den argumentation, at det ikke skal være op til Enhedslisten at vælge særlige politikområder ud. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00